Food Service τ. 149

56 αυτή. Και θα πίστευαν, φυσικά, πως όλοι οι vegans είναι χλομοί και πολύ αδύνα- μοι, λόγω της αποχής από το κρέας και τις άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης. Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί κατά 17% στον δυτικό κόσμο μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το περιοδικό «The Economist» βάφτισε το 2019 Έτος των Vegans κι έναν χρόνο μετά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε στους κατα- ναλωτές τη χορτοφαγική διατροφή για τη βελτίωση της υγείας. Η προβολή και παράλληλα η παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο πε- ριβάλλον, σε συνδυασμό με την αναθεώ- ρηση του τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της καραντίντας, οδήγησαν στην αύξηση των «αρνητών» κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης. Οι vegans «μεγαλώνουν» Ο ακριβής υπολογισμός των vegans σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σχεδόν αδύνα- τος, αν και οι έρευνες δείχνουν ραγδαία αύξηση του ποσοστού. Μάλιστα, μόνο το 2020, το ποσοστό παρουσίασε αύξηση 40%. Φυσικά, όσο οι αριθμοί αυξάνονται, η βιομηχανία τροφίμων βλέπει ευκαιρίες ανάπτυξης. Εκτός από τα γρήγορα vegan γεύματα που διαθέτουν οι αλυσίδες σούπερ μάρ- κετ ή τις vegan επιλογές που εμφανίζο- νται στα μενού των εστιατορίων, η τάση έχει επεκταθεί και στους τομείς ένδυσης και καλλυντικών. Έτσι, σήμερα στο εμπό- ριο διατίθενται μποτάκια Dr. Martens από τεχνητό δέρμα ή τσάντες Hermès κατα- σκευασμένες από μύκητες. Εδώ έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι ο βιγκανισμός προέκυψε ως «σχίσμα» από τη χορτοφαγία. Το 1944, μέλη της Βρε- τανικής Κοινότητας των Vegans ζήτησαν να αποστέλλεται ξεχωριστά το newsletter σε όσους δεν έτρωγαν αβγά και γαλακτο- κομικά. Όταν το αίτημα απορρίφθηκε, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ξεχω- ριστή κοινότητα, ένα καινούργιο παράρ- τημα. Έτσι γεννήθηκε ο όρος vegan μέ- σα από τη διατήρηση των τριών πρώτων και δύο τελευταίων γραμμάτων της λέξης vegetarian, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους χορτοφάγους που κατα- ναλώνουν ζωικά προϊόντα που δεν προ- έρχονται από τη θανάτωση ζώων. Η νέα κοινότητα απέκτησε ευθύς εξ αρχής εκα- τό υποστηρικτές, μεταξύ αυτών και τον ΡΕΠΟΡΤΑΖ “Η αγορά των plant-based γαλακτοκομικών στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα αγγίξει σε αξία τα 50 εκατ. ευρώ.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=