Food Service τ. 149

OPERATIONS BYOB, Bring Your Own Beer [Bottle, Booze] σημαίνει εν γένει «φέρε το δικό σου αλκοόλ», καθώς αυτό δεν θα διατίθεται στον χώρο. Πρόκειται για ένα είδος «πρόσκλησης», με την οποία ο οικοδεσπότης δηλώνει πως δεν θα παρέχει εκείνος το αλκοόλ στους καλεσμένους . Ο όρος εμφανί- στηκε για πρώτη φορά σχεδόν 100 χρόνια πριν (1915) στην Αμερική και συνδυάστη- κε με μια βασική συνθήκη εκείνης της επο- χής. Aυτή δεν ήταν άλλη από την απαγό- ρευση πώλησης αλκοόλ σε καταστήματα και εστιατόρια. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ επιτρεπόταν, οπότε ήταν θεμιτό κάποιος να φέρει το δικό του ποτό. Αργό- τερα, ο όρος διατηρήθηκε κατά τη διάρ- κεια της ποτοαπαγόρευσης και ισχυροποι- ήθηκε, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκε και ο όρος BYOL «bring your own liquor». Η εύθυνη στον επισκέπτη Η πρακτική αυτή της προσωπικής ευ- θύνης για την παροχή αλκοόλ έγινε πο- λύ δημοφιλής τη δεκαετία του ’50 ως αποτέλεσμα του ότι πολλά καταστήματα εστίασης δεν διέθεταν άδεια πώλησης αλ- κοόλ. Έτσι, οι πελάτες καλούνταν να εφο- διαστούν με το δικό τους αλκοόλ «από το σπίτι». Η μικρή αυτή ιστορική αναδρομή δεν έχει αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλ- λά σκοπός της είναι να καταδείξει πως το BYOB αφορά πάντα τον οικοδεσπότη που δηλώνει πως στον χώρο του δεν παρέχε- ται αλκοόλ. Εφόσον η κατανάλωση αλκο- όλ επιτρέπεται, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του καλεσμένου να φέρει το αλκοόλ που επιθυμεί. Η πρακτική χρησιμοποιήθηκε διαχρο- νικά από καταστήματα εστίασης, όπως μπαρ κι εστιατόρια, αλλά και ως απα- ραίτητη προϋπόθεση σε προσκλήσεις σε πάρτι κι εκδηλώσεις. Σήμερα η πρακτική BYOB υιοθετεί- ται ευρέως από αρκετούς οινόφιλους με εντελώς διαφορετικό τρόπο από την «κουλτούρα» που εισήγαγε αρχικά ο όρος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία «στρατοπέδων» υπέρ και κατά της. Καθώς το BYOB είναι πλέον διαδεδομέ- νο και στην Ελλάδα, θα επιχειρήσω εδώ να ξεδιπλώσω έναν οδηγό που ίσως βο- ηθήσει οινόφιλους και καταστηματάρχες να συμπλεύσουν ομαλά στη διαδικασία απόλαυσης ενός κρασιού. Τι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας Το κρασί και η απόλαυσή του αποτε- λούν μέρος του πολιτισμικού αγαθού της γαστρονομίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να διέπονται από οινικές αξίες, όπως είναι ο σεβασμός, η ευγένεια, η δι- ακριτικότητα και το μέτρο. Το BYOB αφορά τον οικοδεσπότη – εκείνος είναι που θέτει τους όρους παρο- χής της υπηρεσίας κι όχι ο καλεσμένος. Ο οικοδεσπότης έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να παράσχει την υπηρεσία εάν κρίνει πως δεν συμφωνεί με τους όρους που έχει θέσει. 66 ΒΥΟC ή ΒΥΟB ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ «ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ» Διαπιστώνεται τελευταία έντονη συζήτηση γύρω από το BYOB, με τους φίλους του κρασιού να διχάζονται ως προς την εφαρμογή του. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να βάλουμε μια τάξη στα ατάκτως… ειπωμένα γύρω από το ΒΥΟΒ, αρχής γενομένης από την ετυμολογία του όρου… Του Χάρη Τζαννή, Founder του Delio Hub

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=