Food Service τ. 150

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ρεπορταζ Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κατεψυγμένα προϊόντα στους επιχειρηματίες της εστίασης, όσον αφορά το κόστος, τη διαχείριση αλλά και την ποιότητά τους. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η θέση των κατεψυγμένων προϊόντων στην κου- ζίνα ενός εστιατορίου και πότε είναι καλό να χρησιμοποιούνται. Θρεπτικά & Υγιεινά Συχνά γίνονται αρνητικές κριτικές από τους καταναλωτές και τους επαγγελμα- τίες, οι οποίοι αναφέρουν πως τα κατε- ψυγμένα τρόφιμα δεν τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα και πως δεν περιέχουν την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Κάτι που, όμως, δεν αληθεύει. Με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων βαθιάς κατάψυ- ξης, τα κατεψυγμένα προϊόντα παραμέ- νουν «ζωντανά» και διατηρούν τα θρεπτι- κά τους συστατικά περισσότερο κι από τα τρόφιμα που διακινούνται φρέσκα. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με χρήση kit με rapid test ασφαλείας, με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε το επίπεδο των θρεπτικών συστατικών των κατεψυγμέ- νων προϊόντων. Ας αναλογιστούμε πως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μαζεύονται και συ- σκευάζονται προτού ωριμάσουν, διαδι- κασία που διασφαλίζει ότι όταν φτάσουν στα ράφια των καταναλωτών, αφού συ- σκευαστούν και διακινηθούν, θα είναι αρκετά ώριμα. Τα παραπάνω μπορεί να σημαίνουν και εβδομάδες έως ότου αγο- ραστούν και τελικά χρησιμοποιηθούν σε κάποια κουζίνα. Μέχρι τότε, θα έχουν χάσει τα θρεπτικά τους συστατικά, εν συ- γκρίσει με τα κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία καταψύχονται λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή τους, όταν είναι στο κατάλλη- λο στάδιο ωρίμανσης. Της Χριστίνας Δραγγανά Οι εταιρείες που παράγουν κατεψυγμένα τρόφιμα ισχυρίζονται πως είναι υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και οικονομικά. Από την άλλη, οι εταιρίες catering δίνουν έμφαση στα προτερήματα των φρέσκων υλικών για την ποιότητα και τη γεύση τους. 43 ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=