Food Service τ. 150

61 Αποτελεί κοινή αλήθεια ότι το μόνο πράγμα που μένει ίδιο είναι η αλλαγή. Και όσον αφορά τις τάσεις στη γαστρονομία, η παραπάνω ρήση δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθής. Τα γούστα αλλάζουν συχνά, γρήγορα και μερικές φορές αρκετά δραστικά. Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε την επόμενη χρονιά; Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του 2022, αναδύονται νέες, ενδια- φέρουσες τάσεις στην παγκόσμια γαστρονομία και δημιουργούν μοτί- βα που διαμορφώνουν ένα γοητευ- τικό και ελκυστικό καινούριο πλαί- σιο στη βιομηχανία των τροφίμων, που φέρνει νέες προκλήσεις. Η νέα χρονιά παρέχει ερεθίσματα, προ- οπτικές και όνειρα που προκαλούν σκέ- ψεις. Μας ενθαρρύνει να μην κοιτάμε πί- σω με νοσταλγία, αλλά να κατανοούμε και να ανακαλύπτουμε ποια πρότυπα, δομές και τρόποι δράσης εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι, σε μια εποχή που προσπα- θούμε να μάθουμε να ζούμε σε ένα συνε- χώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο Το 2023 αφορά τη βιωσιμότητα. Η αυ- ξανόμενη σημασία της αειφορίας που κατακτά σημαντικές πτυχές της κοινω- νικής μας ζωής αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, οδηγεί σε καινοτόμες ιδέ- ες και στη γαστρονομία. Οι παγιωμένοι γαστρονομικοί κανόνες δεκαετιών αμ- φισβητούνται και οι νέες τεχνολογίες εμφανίζονται στο προσκήνιο δυναμικά. Η βιομηχανία τροφίμων αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες των αν- θρώπων. Στο μέλλον, μια ποικιλόμορφη, βιώσιμη και ανοιχτόμυαλη διατροφή θα είναι η κατευθυντήρια αρχή. Πώς όμως εκφράζεται η βιωσιμότητα σε ένα γαστρονομικό μενού; Το νέο έτος έρχεται να μας συστήσει την έννοια του Glocal. Τοπικά παγκόσμιο Ο όρος αυτός, στη γαστρονομία, απο- τελεί το εισιτήριο για μια νέα εποχή στη βιομηχανία των τροφίμων και των πρώ- των υλών. Παντρεύει, όπως άλλωστε και ο συνδυασμός των λέξεων από τις οποί- TRENDS Οι πρωταγωνιστές της κουζίνας Γαστρονομικές τάσεις 2023

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=