Food Service τ. 150

64 Το 2022 είναι το έτος ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, και ειδικά για τη μέχρι πρόσφατα εγκα- ταλελειμμένη στοά Μοδιάνο. Από την εποχή που ο Eli Modiano την οραματίστηκε και την ανέγειρε έως και σήμερα, αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για τους επισκέ- πτες και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Σήμερα, η ιστορία συναντά το μέλ- λον στο παρόν, κάτω από τη στέγη της Αγοράς Μοδιάνο. Η ιστορία από την αρχή… Έναν αιώνα ζωής μετρά η Αγορά Μο- διάνο, γνωστή και ως Κεντρική Στοά Τρο- φίμων. Η ιστορία ξεκινά τo 1917 μετά την καταστροφή της πόλης, όταν ο Eli Modiano, μηχανικός της εποχής, σε συ- νεργασία με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά εκεί όπου προϋπήρχε εβραϊκή συναγωγή. Εί- ναι άλλωστε γνωστό πως στη Θεσσαλο- νίκη η εβραϊκή κοινότητα έχει ισχυρή πα- ρουσία και έντονη εμπορική δραστηριό- τητα. Οκτώ χρόνια αργότερα, το κτίριο που εμπνεύστηκε ο Eli Modiano απέκτησε μορφή και τα εγκαίνιά του πραγματο- ποιήθηκαν το 1930. Η αγορά απέκτησε στη συνέχεια μεγάλη φήμη και σημείωσε υψηλή επισκεψιμότητα, αφού κατάφε- ρε να συγκεντρώσει ιδιαίτερα προϊόντα καλής ποιότητας για κάθε καταναλωτή. Παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και κάθε τύπου καταστήματα τροφίμων είχαν τη θέση τους στον ξεχωριστό αυ- τό χώρο, μαζί με εστιατόρια, καφέ και μεζεδοπωλεία. Σύμφωνα με ιστορικούς της εποχής, περισσότερα από 100 κατα- Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο επανασυστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης ως ένας σύγχρονος κόμβος γαστρονομικού πολιτισμού. Το σταυροδρόμι των γεύσεων συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την κουλτούρα της πόλης που πάντα ξεχώριζε για τη γαστρονομία της. TRENDS

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=