Food Service τ. 150

Η ουσία της επιστήμης του μυαλού Η νευρογαστρονομία είναι μια σχετι- κά νέα επιστήμη που μελετά πώς ο αν- θρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την τροφή από τις πληροφορίες που λαμβά- νει μέσω των πέντε αισθήσεων, δηλαδή της όσφρησης, της γεύσης, της όρασης, της αφής και της ακοής. Μέσω της δι- εργασίας αυτής, η νευρογαστρονομία αποπειράται να καθορίσει πώς οι πλη- ροφορίες αυτές συγκεντρώνονται στον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό, με στόχο να γίνει τελικά αντιληπτό το πώς ο εγκέφα- λος κατανοεί τη γεύση. Ερχόμενοι στο σήμερα, ο όρος νευρο- γαστρονομία λειτουργεί ως ομπρέλα για κάθε τύπο έρευνας που επικεντρώνε- ται στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φαγητό, είτε πρόκειται για κλινικές εφαρμογές είτε για μια γενικευμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι σεφ μπορούν να χειρι- στούν μεταβλητές για να βελτιώσουν τη γευστική εμπειρία. Άλλαξέ το! Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα που κάνει ίσως ευκολότερα αντιληπτή τη λειτουρ- γία της νευρογαστρονομίας είναι το εξής: οι μπάμιες είναι ένα τρόφιμο το οποίο σε πολλούς δεν είναι αρεστό λόγω της υφής ή της γεύσης τους. Η νευρογαστρονο- μία αποπειράται να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του εγκεφάλου, ώστε να αντιμε- τωπίσει διαφορετικά το τρόφιμο και να συνδράμει στη διαμόρφωση της κατανα- λωτικής κουλτούρας με γνώμονα τη βελ- τίωση της υγείας. Μια άλλη διάσταση της νευρογαστρονομίας είναι η δυνατότητα που δίνει στο κοινό και στην επιστημονι- κή κοινότητα να κατανοήσει, να ερμηνεύ- σει και να επιλύσει τα πρότυπα συμπερι- φοράς που οδηγούν σε παχυσαρκία και άλλες διατροφικές διαταραχές. 69

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=