57
mikρες ζυθοποιιες
Αφιέρωμα
200.000 εκατόλιτρα
μπίρας τον χρόνο.
Με την εν λόγω φορο-
λόγηση, έχει εκτιναχτεί,
όπως είναι λογικό, και η
τελική τιμή της μπίρας,
με τις εκτιμήσεις να
κάνουν λόγο ακόμα και
για αύξηση της τάξης του
10 με 15% στις τιμές στη
λιανική αγορά, εξαιτίας της
αύξηση του Ειδικού Φόρου
Κατανάλωσης στη μικροζυ-
θοποιία. Γενικότερα, και
σύμφωνα με την Ελληνική
Ένωση Ζυθοποιίας, οι συνολικοί φόροι στον
κλάδο εμφανίζονται αυξημένοι σε ποσοστό 90%,
θέτοντας την τελική τιμής της μπίρας στη χώρα μας σε
ευρωπαϊκά υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι
στην ελληνική μπίρα αντιστοιχούν σε 62 ευρώ ανά 100
λίτρα, την ώρα που η αντίστοιχη αναλογία για την ισπα-
νική μπίρα ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά 100 λίτρα.
Ελληνικές μπίρες
με διεθνείς διακρίσεις
Οι νέοι παραγωγοί μπίρας έχουν εστιάσει στη δημιουρ-
γία ποιοτικών προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι τα
περιθώρια της περιορισμένης διανομής, αλλά και προ-
σπαθώντας να ξεχωρίσουν στην αγορά σε σχέση με τις
μπίρες ευρείας κατανάλωσης.
Κάπως έτσι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και
προϊόντα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από διά-
σημες ζυθοποιίες του εξωτερικού, όπως αποδεικνύεται
και από μία σειρά από διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνι-
σμούς. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε μπίρες
όπως η
Νήσος
, που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον
διαγωνισμό «European Beer Stars», στη Βαυαρία.
Μετά από μία τυφλή γευσιγνωσία, από 105 ειδικούς της
αγοράς, το κυκλαδίτικο brand κατάφερε να κερδίσει τη
δεύτερη θέση στην ανταγωνιστική κατηγορία της
PILSNER, κατακτώντας μία από τις μεγαλύτερες διακρί-
σεις για ελληνική μπίρα.
Ως εκ τούτου δε, έχει καταφέρει να πωλείται και σε
χώρες του εξωτερικού, όπως η Κύπρος, η Αγγλία, η
Γερμανία και η Αυστραλία.
Μεγάλη διάκριση και για την μπίρα
Septem
, η οποία και
ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, στον διεθνή διαγωνι-
σμό «The International Beer Challenge 2016». Πιο
συγκεκριμένα, στην 20ή διοργάνωση του συγκεκριμέ-
νου διαγωνισμού που διεξήχθη στο Λονδίνο, η Septem
κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για την μπίρα 8η Μέρα
(κατηγορία India Pale Αle) και δύο χάλκινα για τη
Sunday’s Honey Golden Ale και την W Day Wheat IPA, η
οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην ελλη-
Σταύρος Βασίλακας
«Μεγάλη ζήτηση για Άλφα»
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι δύο
μεγάλες εταιρείες του κλάδου
έχουν λανσάρει στην αγορά και
κάποιες 100% ελληνικές ετικέτες
ώστε να εκμεταλλευτούν τη δυνα-
μική των ελληνικών προϊόντων
στη χώρα μας. Μία εξ αυτών είναι
και η Άλφα της Αθηναϊκής Ζυθοποι-
ίας, η οποία και φαίνεται να έχει
γενικότερα μεγάλη ζήτηση στην
αγορά, εξαιτίας και της χαμηλής τιμής της. «Η Άλφα έχει πλέον
μεγάλη ζήτηση, ίσως αντίστοιχη και της Amstel», μας εξηγεί ο
κ. Σταύρος Βασίλακας στο μίνι μάρκετ επί της οδού Τράλλεων
στο Γαλάτσι. «Γενικά, έχουν αρχίσει να προτιμούν τις ελληνι-
κές μπίρες και αυτό φαίνεται και από την άνοδο της Άλφα»,
υποστήριξε στο περιοδικό μας, αποδεικνύοντας ότι ο περισ-
σότερος κόσμος, δεν γνωρίζει λεπτομέρειες γύρω από την
προέλευση των ετικετών.
Οι νέοι παραγωγοί μπίρας έχουν
καταφέρει να δημιουργήσουν και
προϊόντα που δεν έχουν τίποτα να
ζηλέψουν από διάσημες
ζυθοποιίες του εξωτερικού, όπως
αποδεικνύεται και από μία σειρά
από διακρίσεις σε διεθνείς
διαγωνισμούς.
Η δική σας γνώμη
νική αγορά. Η διάκριση της
Septem
, ήρθε ανάμεσα σε
ζυθοποιεία από 30 χώρες
(Ευρώπη, Β. και Ν. Αμερική,
Ωκεανία), με τη λίστα να
περιλαμβάνει μεγάλα ονό-
ματα της παγκόσμιας
μικροζυθοποιίας.
Το πρώτο ελληνικό
«αστέρι» στα βραβεία
«Great Taste», κατάφερε να
αποσπάσει από την πλευρά
της η μπίρα 56 Isles Pilsner.
Πρόκειται για μία ολοκαί-
νουργια ετικέτα, μίας ακόμη νέας
ελληνικής μικροζυθοποιίας, η οποία έχει
ήδη ξεχωρίσει για την ποιότητά της. Συγκε-
κριμένα, την μπίρα
56 Isles Pilsner
έχει
λανσάρει στην αγορά εδώ και λίγο καιρό μία
νέα ζυθοποιία από τις Κυκλάδες και δη από το
νησί της Πάρου.
Η Μικροζυθοποιία Πάρου, προμηθεύει τα καταστήματα
μικρής λιανικής και εστίασης του νησιού με τη νέα
τοπική μπίρα, η ποιότητά της όμως είναι ευρωπαϊκών
προδιαγραφών. Κάτι που αποδείχτηκε στα πρόσφατα
βραβεία «Great Taste», όπου και συμμετείχαν