Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 17

98 ο περιπτεράς του τεύχους Τ ο περίπτερο επί της οδούς Υψηλάντου και Ρήγα Φεραίου στον δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης, είναι εμφανές από την πρώτη ματιά, ότι δεν είναι ένα απλό περίπτερο. Δίπλα στις εφημερίδες, τα πατατάκια και τις μπάρες δημητρι- ακών, θα βρει κανείς σχολικά, είδη θαλάσσης, γυαλιά ηλίου, μικρόφωνα για καραόκε, σανδάλια, φο μπιζού, usb και άλλα σύγχρονα γκάτζετ, αλλά και έναν ειδικά κλιματιζόμενο χώρο για τρόφιμα, όπως σάλτσες, μακαρόνια κ.λπ . Ο κ. Αλέξανδρος Φραζελάς άνοιξε το συγκεκριμένο περί- πτερο πριν από περίπου 5 χρόνια και έχοντας γνώση της αγοράς του χονδρεμπορί ου από προηγούμενες εργασίες, φρόντισε εξαρχής να δημιουργήσει ένα…πολυκατάστημα, στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα. «Δήλωσα εξαρχής όσους περισσότερους ΚΑΔ (σ.σ. Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) μπορούσα, γιατί είχα στο μυαλό μου να κάνω αυτό ακριβώς το πράγμα. Να εκμεταλλευτώ τις ευκαιρίες στην αγορά, που τυχαίνει να τη γνωρίζω, κάνο- ντας και ο ίδιος χονδρική, ώστε να εμπλουτίσω το περίπτερο με οτιδήποτε θα χρειαστεί ο πελάτης, αλλά θα δώσει και σε μένα ένα καλύτερο κέρδος» μας εξήγησε ο κ. Φραζελάς. Ένα περίπτερο… παντοπωλείο Η ποικιλία των προϊόντων στο συγκεκριμένο περίπτερο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, αφού μπορεί κανείς να βρει ακόμη και ποικιλία από καλσόν, καθώς και άλλα είδη ρουχι- σμού. «Οτιδήποτε μπορώ να βρω σε καλύτερη τιμή και σε μικρές ποσότητες το δοκιμάζω και στο περίπτερο. Έχει τύχει κοπέλα να περάσει στις 8:00 το πρωί να μου ζητήσει σκου- λαρίκι για τον αφαλό, να το φορέσει και να πάει στη δουλειά της» ανέφερε στο περιοδικό μας, απαντώντας στην απορία για το αν έχουν ζήτηση όλα αυτά τα προϊόντα. «Επειδή βλέ- πουν το περίπτερο εδώ στη γειτονιά, αλλά και μέσω Διαδικτύου που το διαφημίζω, ξέρουν ότι εδώ θα βρουν ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειαστούν και σε καλές τιμές». Ευκαιρίες και μονοπώλιο Κάνοντας και ο ίδιος χονδρικές πωλήσεις μέσω του περι- πτέρου του και των δύο φορτηγών που έχει στη διάθεσή του, ο κ. Φραζελάς γνωρίζει καλά την αγορά. «Μπορείς να βρίσκεις ευκαιρίες και να αγοράζεις προϊόντα σε πολύ καλύτερη τιμή από άλλους, ώστε να τα προσφέρεις και πιο φθηνά στους πελάτες σου, αλλά και εσύ να έχεις μεγαλύ- τερο περιθώριο κέρδους. Πρέπει γενικά να είσαι ανταγωνιστικός στις τιμές» τόνισε, ενώ έδωσε και το δικό του σχόλιο για τις αλλαγές στην αγορά. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε βέβαια πλέον, είναι ότι αρχίζουν να δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις μεταξύ των χονδρεμπόρων, γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στις τιμές χονδρικής όσο και στην προμήθειά μας. Όταν ακόμα και τα παγωτά πηγαίνουν στους ‘‘τσιγαράδες’’ είναι λογικό να μην μπορούν να σε εξυπηρετήσουν όπως παλιά, δημιουργώντας ελλείψεις και προβλήματα και στα σημεία πώλησης». Οι δυσκολίες του επαγγέλματος Όσον αφορά τη δική του δουλειά, ο ίδιος λέει ότι δεν ήθελε να την κάνει ποτέ. «Είναι πάρα πολλές οι ώρες δουλειάς και δεν ξέρεις και ποιον υπάλ- ληλο να εμπιστευτείς, οπότε ουσιαστικά ‘‘τρως’’ όλο τον χρόνο σου εδώ στο περί- πτερο» μας είπε. Πώς περνάει λοιπόν η ώρα; «Έχω μια τηλεόραση, αλλά και χώρο για να καθίσεις, οπότε περνάνε και γείτονες και φίλοι και έχω παρέα. Σκέ- φτομαι μάλιστα να αρχίσω να φτιάχνω και καφέ εδώ, για να έχω όλο το… πακέτο». Φραζελάς Αλέξανδρος Ο περιπτεράς του τεύχους έχει μετατρέψει το περίπτερό του σε ένα μικρό παντοπωλείο στο οποίο μπορεί κανείς να βρει από σανδάλια και μπιζού, μέχρι σχολικά και είδη θαλάσσης. t Μ “ ” Οτιδήποτε μπορώ να βρω σε καλύτερη τιμή και σε μικρές ποσότητες το δοκιμάζω και στο περίπτερο. info point

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=