Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 30

plus ‘n’ light, αλλά και παγωμένο τσάι με στέβια σε τρεις γεύσεις, λεμόνι, ροδά- κινο και ρόδι με φρούτα του δάσους. Επιπλέον, η ΚΡΙΝΟΣ παρουσίασε πρόσφατα τα ROS SOLIS, αναψυ- κτικά σόδας και τόνικ σε έξι γεύσεις. Οι πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ουσίες, που τις συναντούμε πολλές φορές στα συστατικά αναψυκτικών, είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και το ακεσουλφαμικό κάλιο. Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη κι έχει μικρή θερμιδική αξία. Ο οργανισμός την απορροφά ως πρωτεΐνη και τη μετα- βολίζει κανονικά. Εκτός από τα αναψυκτικά, χρησιμοποιείται σε χιλιάδες άλλα προϊόντα, όπως κρέμες, γλυκά, γαλακτοκο- μικά κ.ά. Η σακχαρίνη και το ακελσουφαμικό κάλιο είναι αντίστοιχα 300 και 200 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Οι δύο αυτές ουσίες δεν μεταβολίζονται στον οργανισμό, όμως η χρήση τους θεωρείται ότι είναι ασφαλής και δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, και χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες προϊόντα και σε περισσότερες από 100 χώρες. Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό 200 με 250 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, το οποίο το παράγει η γη, καλλιερ- γείται, κι ως εκ τούτου θεωρείται πιο ασφαλές, σε σύγκριση με κάποιο γλυκαντικό που μπορεί να είναι χημικό παράγωγο. Επιπλέον, η καλλιέργειά της έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και, ως λογικό επακόλουθο, οι εγχώριες εταιρείες την προτιμούν ως βασικό συστατικό για να λανσάρουν light αναψυκτικά, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα, από γλυκά και γιαούρτια μέχρι και κέτσαπ. Ο κατάλογος συνεχώς μεγαλώνει κι η στέβια, η οποία να σημειωθεί έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και θερμίδες, δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδα- φος ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων. Μπαχαρικά και βότανα, θεραπευτικά κι αντιοξειδωτικά Τα μπαχαρικά, σχεδόν στο σύνολό τους, αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν από τη γήρανση, αλλά και από διάφορες παθήσεις, όπως ο δια- βήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση, άλλα διευκολύ- νουν τη χώνεψη, ενώ κάποια έχουν αντιμικροβιακή δράση, εξουδετερώνοντας παθογόνους μικροοργανι- σμούς. Για τους λόγους αυτούς, ιδίως στις μέρες μας που η υγεία, λόγω της πανδημίας, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, οι καταναλωτές δίνουν βαρύτητα στις επιλογές που ενι- σχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό. Ας δούμε μερικές από τις ιδιό- τητες που έχουν τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην Ελλάδα. Το πιο διαδεδομένο μπαχα- ρικό είναι το πιπέρι που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Περιέχει την πιπερίνη, η οποία έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασικό «μαύρο» πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως λευκό, κόκκινο, καγιέν, και άλλα. Η ρίγανη είναι το πιο βασικό μυρω- δικό για την ελληνική κουζίνα. Περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά, που της προσδίδουν αντι- βακτηριδιακή κι αντιοξειδωτική δράση. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστα- τικά είναι και το έτερο μυρωδικό της χώρας μας, ο βασιλικός, ο οποίος φέρεται να έχει έντονη αντιμι- κροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Παρόμοια δράση έχει και το τρίτο βασικό μυρωδικό που συναντάμε συχνά στην Ελλάδα, το θυμάρι. Αντιοξειδωτικά συστατικά περι- έχει και το γαρίφαλο, γεγονός που του δίνει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Το μοσχοκάρυδο έχει αντι- φλεγμονώδεις ιδιότητες και, σύμφωνα με μελέτες, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση οιδημάτων. Το δεντρολί- βανο είναι πηγή φυτικών ινών, φυτικού σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β6. Βοηθάει στην πέψη, στην κυκλοφορία του αίματος και στην ενίσχυση του ανοσο- ποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει ένα οξύ που σχετίζεται με την προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Τα συστατικά του κόλιαντρου, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, έχουν αγχολυτική δράση, ενώ παράλ- ληλα έχει ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση. Το φασκόμηλο είναι πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέος, βήτα καροτίνης και φυτο- στερολών. Περιέχει ακόμα ουσίες που έχουν 52 YΓΕΙΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αφιέρωμα Όπως επισημαίνεται και από παράγοντες της αγοράς, το βασικό πλεονέκτημα ενός καταστήματος μικρής λιανικής είναι η προσωπική επαφή. Τα μυρωδικά και τα μπαχα- ρικά, σχεδόν στο σύνολό τους, αποτε- λούν πηγή αντιοξειδωτι- κών ουσιών που προστατεύ- ουν τον οργανισμό.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=