Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 35

9 ειδήσεις Αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα παρα­ δοσιακά προϊόντα και στα μίνι μάρκετ, καθώς η ποιότητά τους τα κατατάσσει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Μια νέα προσπάθεια ανάδειξης των ελλη­ νικών προϊόντων ξεκίνησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καταγραφής των προϊόντων που υπάρχουν στα νησιά της περιφέρειας και έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως προϊόντα Προστα­ τευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ, Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν – ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής. Το όλο εγχείρημα θα συμβάλει στην ανά­ δειξη, κατοχύρωση και προώθηση δέκα παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέ­ ρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ αναμένεται να ενισχύσει γενικότερα την αγροτική οικονομία της περιφέρειας. Από τα προϊ­ όντα που θα προταθούν οι υπεύθυνοι θα διαλέξουν τα 10 πλέον πρόσφορα από πλευράς όγκου παραγωγής και δυνατοτήτων ανάπτυξης, για τα οποία θα συλλεχθούν στοιχεία για τον καταρτισμό φακέλων πιστοποίησης. Τελικά, θα επι­ λεγούν τα τρία των οποίων η διαδικασία πιστοποίησης θα ξεκινήσει άμεσα. Στόχος είναι η πιστοποίηση και εμπορία όσων προϊόντων διαθέτουν μια σημαντική παράδοση, παραγωγική βάση, αλλά και ένα ώριμο επιχειρηματικό σχέδιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία ισχυρής αλυσί­ δας αξίας και συνεργατικών σχημάτων. Ο Όμιλος Mantis εισέρχεται στην παραγωγή ελληνικών αποσταγμάτων Ο Όμιλος Εταιρειών Mantis διευρύνει την επιχει­ ρηματική του δραστηριότητα και το χαρτοφυλάκιό του με την είσοδό του και στην παραγωγή ελληνι­ κών ποιοτικών αποσταγμάτων, έχοντας πρώτο το Τσίπουρο Καλαϊτζή. Το Τσίπουρο Καλαϊτζή παράγεται σχεδόν έναν αιώνα με τα ίδια υλικά. Παρασκευάζεται από αρω­ ματικά ελληνικά στέμφυλα της θεσσαλικής γης. Σύμφωνα με την εταιρεία, «το Μοσχάτο, η Μαλα- γουζιά, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Ασύρτικο συναντιούνται σε ένα αρμονικό πάντρεμα και ζυμώνονται στις ιδανικές συνθήκες, πάντα με την ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα του οινολόγου. Μαλακό, φινετσάτο και ειλικρινές χάρη στη διπλή απόσταξή του σε χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς απόσταξης, το Τσίπουρο Καλαϊτζή γεννιέται με υπομονή, πείσμα και αφοσίωση» . Σήμερα, λοιπόν, ο Όμιλος Εταιρειών Mantis συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες οινοποιητικές και αποστακτικές μεθόδους, δημιουργώντας το Mantis Greek Spirits Collection, μία επιλογή από τέσσερα ξεχωριστά ελλη­ νικά αποστάγματα. Φάρμα Κουκάκη: 15 χρυσά αστέρια στα Superior Taste Awards 2021 Στις φετινές αξιολογήσεις του International Taste Institute βραβεύτηκαν 2.218 προϊόντα από όλο τον κόσμο, με τη Φάρμα Κουκάκη να ξεχωρίζει μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών. Η Φάρμα απέσπασε διακρίσεις και στα 6 προϊόντα με τα οποία συμ- μετείχε, αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Λαμβάνοντας την ανώτατη διάκριση γεύσης με συνολικά 9 χρυσά αστέρια και βαθμολογία πάνω από 90%, διακρίθηκαν: το Πρωτεϊνούχο Γάλα Κακάο Choco High με 1,5% λιπαρά χωρίς προ- σθήκη ζάχαρης –που απέσπασε 3 αστέρια–, το φυσικό και προβιοτικό ρόφημα Κεφίρ με Στέβια και Κόκκινα Φρούτα –που έλαβε άλλα 3– και το Ελληνικό Γιαούρτι με 0% λιπαρά που και αυτό τιμήθηκε φέτος με 3 χρυσά αστέρια, ξεπερνώντας την αξιολόγηση των 2 αστεριών, με τα οποία είχε βραβευτεί το 2018. Παράλληλα, την ανώτερη αξιολόγηση γεύσης 2 αστέρων διατήρησαν με 6 συνο- λικά χρυσά αστέρια και βαθμολογία μεταξύ 80% και 90%: το φρέσκο, καθημερινά συλλεγόμενο, Πλήρες Γάλα Αγελάδος Κουκάκη, το Chocofull Γάλα Κακάο Πλήρες με κακάο κορυφαίας ποιότητας, καθώς και το Επιδόρπιο Ρύζι & Γάλα με την αυθε- ντική σπιτική συνταγή. Νέο πρόγραμμα ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=