Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 4 - page 76

76
ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
Αφιέρωμα
Γεώργιος Αμπατζίδης
«Το κέρδος είναι σχεδόν ικανοποιητικό».
Ο χαλβάς, ο ταραμάς και τα παστέλια είναι από τα προϊόντα που ο
Γιώργος Αμπατζίδης διαθέτει καθημερινά στο κατάστημά του στην
οδό Τζαβέλλα στη Βούλγαρη. «Φέρνω σε μόνιμη βάση χαλβά, ταραμά
και γενικά σαλάτες, αλλά και παστέλια, όχι μόνο τη Σαρακοστή, καθώς
τα ζητάει ο κόσμος ανεξαρτήτως περιόδου. Απλώς εκείνες τις ημέρες
ίσως τα ζητάει
περισσότερο. Το
κέρδος από την
πώλησή τους είναι
σχετικό, σχεδόν
ικανοποιητικό. Δεν
κάνω κάποια
έρευνα αγοράς για
τα προϊόντα, εδώ
και χρόνια παραγ-
γέλνω τα ίδια».
Νίκος Σιδηρόπουλος
«Έχω σαρακοστιανά προϊόντα σε μόνιμη βάση».
Σε μόνιμη βάση έχει σαρακοστιανά προϊόντα στο κατάστημά του
επί της οδού Βλαχερνών στην Καλαμαριά ο Νίκος Σιδηρόπου-
λος, αφού όπως τονίζει ο ίδιος στο περιοδικό μας: «Η αλήθεια
είναι ότι η ζήτησή τους είναι ικανοποιητική. Διαθέτω σαρακο-
στιανά προϊόντα, όπως
χαλβά, ταραμά, παστέλια,
κονσέρβες σε μόνιμη
βάση, όχι δηλαδή μόνο
την περίοδο της νηστείας.
Ωστόσο, τότε βάζουμε
μεγαλύτερες παραγγε-
λίες, γιατί και η ζήτηση
είναι μεγαλύτερη. Οπωσ-
δήποτε, το κέρδος είναι
μεγαλύτερο εκείνη την
περίοδο από τα εν λόγω
προϊόντα, αλλά και γενικά
είναι ικανοποιητικό».
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο
χρόνος και ο τρόπος συντήρησης
• Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων
(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)
• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη
• Το χρώμα να είναι φυσιολογικό, δηλαδή σκούρο καφέ
για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοι-
χτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες
Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιω-
μένων ή μη μαλακοστακοειδών, καθώς και στα
καθαρισμένα μαλάκια, τεμαχισμένα ή μη. Σύμφωνα με
την κείμενη νομοθεσία, ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι
πάνω από το 15% σε κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια,
σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακούς, καραβίδες κ.λπ.
Σημειωτέον ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων
αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με
κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.
Κονσέρβες
Αυτονόητο είναι ότι όταν αγοράζετε κονσέρβες, προσέ-
χετε πάρα πολύ την ημερομηνία παραγωγής και πολλά
ακόμη πράγματα, που μπορεί και ο καταναλωτής να
εξετάσει. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:
Στην ετικέτα της κονσέρβας πρέπει να αναγράφονται τα
συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του
παρασκευαστή. Πρέπει επίσης να αναγράφεται η ημε-
ρομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η
ημερομηνία λήξης της συντήρησης. Δεν θα πρέπει οι
κονσέρβες να είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή
σκουριασμένες. Μία επιπλέον πληροφορία που μπο-
ρείτε να δώσετε στους πελάτες σας είναι ότι όταν
ανοίγουμε μία κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε
1...,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75 77,78,79,80,81,82,83,84
Powered by FlippingBook