Greek Vegan

84 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελό- φυλλα με τη γυαλιστερή πλευ- ρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 25γρ. γέ- μιση. Τυλίγουμε το ντολμαδά- κι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κα- τσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κα- τσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυ- ρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμα- σμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φα- γητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμά- δες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυ- γείο. Για ΤιΣ νΤόμαΤΕΣ ψΗΤΕΣ Στρώνουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα υλικά ομοιόμορφα πάνω στις ντομάτες και ψήνουμε σε προ- θερμασμένο φούρνο στους 120°C, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν και ψιλοκόβουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο. Για ΤΗ ΓΕμιΣΗ πΛιΓόυρι Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και «ιδρώνουμε» το κρεμμύδι καλά. Προσθέτου- με το πλιγούρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέ- τουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορ- ροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμέ- νη ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, τις ψητές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον δυόσμο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε πιπέ- ρι και ανακατεύουμε. Tips: 1. Φροντίστε οι ντολμάδες να είναι σωστά τυλιγμένοι, χωρίς κενά και να είναι σφιχτά στοιβαγ- μένοι μέσα στη κατσαρόλα. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν άνοιγμα των ντολμάδων κατά το βράσιμο. 2. Αν θέλετε να δώσετε μια διαφο- ρετική διάσταση στο πιάτο σας, προσθέστε στη γέμιση των ντολ- μάδων κάποιο έντονο μπαχαρικό, όπως το κύμινο ή ακόμη και τζί- ντζερ σε σκόνη. υΛιΚα • 300γρ. αμπελόφυλλα • 500γρ. γέμιση πλιγούρι • νερό Για ΤιΣ νΤόμαΤΕΣ ψΗΤΕΣ • 2 κιλά ντομάτες σε ροδέλες 1 εκ. • 25γρ. ελαιόλαδο • 10γρ. ζάχαρη • 10γρ. αλάτι • 5γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο Για ΤΗ ΓΕμιΣΗ πΛιΓόυρι • 30γρ. ελαιόλαδο • 150γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 150γρ. πλιγούρι • 150γρ. νερό • 50γρ. ντομάτα, τριμμένη • 30γρ. ντομάτα λιαστή, ψιλοκομμένη • 70γρ. ντομάτες ψητές, ψιλοκομμένες • 30γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα • 8γρ. δυόσμος • 6γρ. αλάτι • πιπέρι ντόλμαδακια με πλιγόύΡι Για 20 τεμάχια | χρόνος 60΄

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=