Page 13 - kipouroi1pr

Basic HTML Version

79
Οι κηπουροί του MEGA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του είχαμε τηλεφωνήσει λίγες ημέρες νωρίτερα,
ζητώντας του να κάνουμε μία συνέντευξη. Πολύ
πρόθυμος, μας είπε να πάμε όποτε θέλουμε και
να τα πούμε από κοντά. Δώσαμε ραντεβού στις
7. Επτά παρά πέντε ήταν εκεί. Μας κέρασε ρακί
και αφού μιλήσαμε για τα τρία σκυλιά του και τα
μελλοντικά του σχέδια, ξεκινήσαμε τη συνέντευ-
ξη. Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Ο Δημήτρης Σκαρ-
μούτσος εκπέμπει κάτι πολύ περίεργο. Θα το
χαρακτηρίζαμε ως «ευγενική αλητεία»! Πολύ
απλός, εύθυμος, ειλικρινής, προσιτός και ευχά-
ριστος, μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγ-
ματα. Συζητώντας μαζί του δεν καταλάβαμε κα-
θόλου πώς πέρασε η ώρα – θα μπορούσαμε να
μιλάμε για πολύ ακόμη! Πιστέψτε μας, δεν είναι
καθόλου τυχαίο που είναι τόσο αγαπητός στον
κόσμο.
ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΟΥ MEGA:
Έχεις φυτά στο σπίτι
σου; Είσαι καλός κηπουρός;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ:
Η μητέρα μου έχει
πολλά φυτά. Έχω μεγαλώσει με φυτά. Δεν είμαι
τόσο καλός, αν και μου αρέσουν πολύ και τα
αγαπώ. Καμιά φορά, αν πάθουν κάτι, πανικοβάλ-
λομαι. Έχω αρκετά, δύο ελιές, ένα παρτέρι με
μυρωδικά, μία γαρδένια και κάποια ακόμη που
δεν ξέρω τα ονόματά τους.
ΚΗΠ:
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτό και για-
τί;
Δ.Σ.:
Ο βασιλικός για το άρωμά του, αλλά και
για το πόσο καλά δένει με όλα τα υλικά της μα-
γειρικής. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια ποικι-
λία βασιλικού, θα ήταν ο μοβ βασιλικός της Ταϊ-
λάνδης. Είναι ίδιος με τον κλασικό και έχει μοβ
φύλλα. Εξαιρετικά γλυκοφάγωτος, αλλάζει τη
γεύση μέσα στο φαγητό. Με λεμόνι γίνεται λε-
μονάτος και ούτω καθεξής.
ΚΗΠ:
Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό για να συ-
νοδεύσει ο βασιλικός;
Δ.Σ.:
Η πιο γνωστή χρήση του είναι η σάλτσα
πέστο. Πέρα από αυτή, ο βασιλικός πάει πάρα
πολύ με την ντομάτα – είτε είναι ψητή, ωμή ή
βραστή. Ο βασιλικός είναι ο άντρας και η ντομά-
τα είναι η γυναίκα. Είναι «αντρόγυνο».
ΚΗΠ:
Αν έκανες τατουάζ ένα φυτό, ποιο θα ήταν
αυτό;
Δ.Σ.:
Το πρώτο μου τατουάζ ήταν ένα τριαντά-
φυλλο. Νεαρό τριαντάφυλλο, κόκκινο, που το
μπουμπούκι ξεκινά να ανοίγει και είναι πολύ
όμορφο. Συμβόλιζε την αλλαγή και το πέρασμά
μου από το τέλος της εφηβείας στο ξεπέταγμα
της υπόλοιπης ζωής.
ΚΗΠ:
Αν έκανες δώρο σε κάποιο πρόσωπο που
αγαπάς ένα λουλούδι, θα ήταν το τριαντάφυλλο;
Δ.Σ.:
Όχι, η ορχιδέα. Μου αρέσουν πάρα πολύ.
Πολύ περίεργα φυτά. Είναι δύσκολα, μυστήρια
και ακόμη και ένα μπουμπούκι κάνει τη διαφορά.
Σε άλλα φυτά, ως ερασιτέχνης, για να εντυπω-
σιαστώ πρέπει να δω πολλά άνθη. Πολύ «πρά-
μα»! Όταν η οριχδέα αρχίζει και «σκάει», επειδή
είναι δύσκολη, και με το ένα άνθος που θα σου
βγάλει, παθαίνεις ecstasy. Γενικά, μου αρέσουν
τα αινιγματικά πράγματα και τα δύσκολα. Και η
ορχιδέα είναι πολύ αινιγματικό φυτό.
ΚΗΠ:
Ποια φυτά δεν πρέπει να λείπουν από το
περβάζι της κουζίνας μας;
Δ.Σ.:
Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλεις μυ-
ρωδικά. Δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη και
Σύντομο βιογραφικό
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική, όπου σπού-
δασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε
στο Culinary Institute of America. Από το 1993 ξε-
κίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και
από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξε-
νοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το
2005 είναι σεφ στο κρητικό εστιατόριο «Αλάτσι»,
το οποίο έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με
βραβεία Gourmet. Τα τελευταία δύο χρόνια συμ-
μετείχε ως κριτής στην επιτυχημένη εκπομπή μα-
γειρικής του MEGA «Master Chef».