Επιλογή Ζωής 2

77 τρώνε φρούτα, φυλλώδη λαχα- νικά, ψάρια και καρύδια προ- σλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυ- νο εμφάνισης της νόσου του Αλ- τσχάιμερ. Πλούσια σε αντιοξει- δωτικά ροφήματα, όπως το πρά- σινο τσάι, ενισχύουν τη μνήμη και την πνευματική εγρήγορση. Ευεξία:  Τα υγιεινά γεύματα προσδίδουν περισσότερη ενέρ- γεια και βοηθούν στην ενίσχυση της διάθεσή σας. Άλλωστε, όταν το σώμα μας είναι καλά αισθα- νόμαστε και πιο ευτυχισμένοι. Δημιουργία μιας υγιεινής διατροφής Το κλειδί της υγιεινής διατρο- φής είναι να αποφεύγετε τα επε- ξεργασμένα προϊόντα και να κα- ταναλώνετε τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή. Σε συνδυ- ασμό και με άλλους παράγοντες υγείας, αναζητήστε την υγιεινή διατροφή που λειτουργεί καλύ- τερα για τον οργανισμό σας. Φρούτα: Στόχος 2-3 μερίδες την ημέρα. Λαχανικά:  Επιλέξτε σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε αντιο- ξειδωτικά, όπως το κατσαρό λά- χανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και πολύχρωμα λαχανικά, όπως τα καρότα και το σκουός. Στό- χος: 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Ασβέστιο:  Η διατήρηση της υγείας των οστών σε μεγαλύ- τερη ηλικία εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, για την πρόληψη της οστεοπό- ρωσης και την αποφυγή καταγ- μάτων των οστών. Ενήλικες με- γαλύτερης ηλικίας χρειάζονται 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το γιαούρ- τι και το τυρί. Πηγές ασβεστίου που δεν ανήκουν στην ομάδα των γαλακτοκομικών περιλαμ- βάνουν το tofu (προϊόν από γά- λα σόγιας), το μπρόκολο, τα αμύ- γδαλα και το κατσαρό λάχανο. Σιτηρά:  Να επιλέγετε δημητρι- ακά ολικής άλεσης καθώς περι- έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες και περισσότερες φυτι- κές ίνες. Υγιή λίπη: Επειδή το λίπος είναι τόσο πυκνό σε θερμίδες, ακόμα και μικρή ποσότητα μπο- ρεί να σας κάνει να νιώθετε χορ- τάτοι για περισσότερη ώρα. Αντί να προσπαθείτε να αποκόψετε το λίπος από τη διατροφή σας, επικεντρωθείτε σε υγιεινά λίπη που προστατεύουν το σώμα σας από ασθένειες και υποστηρί- ζουν τη διάθεσή σας και τη λει- τουργία του εγκεφάλου. Πρωτεΐνη: Οι ενήλικες άνω των 60 ετών χωρίς νεφρική νόσο ή διαβήτη χρειάζονται περίπου 1 έως 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Η επαρκής πρόσληψη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να βοηθήσει στην ενίσχυση της αντοχής σας, να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατά- θλιψη. Οι πηγές των πρωτεϊνών δεν βασίζονται μόνο στο κρέας, αλλά συμπεριλαμβάνουν τα πε- ρισσότερα ψάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα αυγά, τους ξη- ρούς καρπούς, τους σπόρους, το γάλα και το τυρί. Μειώστε την ποσότητα των επεξεργασμένων υδατανθρά- κων που καταναλώνετε από τρό- φιμα, όπως γλυκά, κέικ, πίτσα, μπισκότα και τσιπς. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και σπόρους για σνακ, αντί των τσιπ. Αντικαταστήστε ένα επι- δόρπιο υψηλών λιπαρών με ελ- ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=