Επιλογή Ζωής 2

78 ληνικό γιαούρτι και την πίτσα με ψητό στήθος κοτόπουλου. Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα Νερό: Καθώς μεγαλώνει, ο οργα- νισμός είναι πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση. Επειδή η αίσθηση της δίψας δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο έντονη, θυμηθείτε να πίνετε νερό τακτικά για να απο- φύγετε λοιμώξεις του ουροποιη- τικού συστήματος, δυσκοιλιότη- τα, ακόμα και σύγχυση. Βιταμίνη Β-12: Μετά την ηλι- κία των 60 ετών, το στομάχι πα- ράγει λιγότερο γαστρικό οξύ, πράγμα που καθιστά δύσκολη την απορρόφηση της βιταμίνης Β-12 που απαιτείται για τη δια- τήρηση υγιών νεύρων. Η συνι- στώμενη ημερήσια πρόσληψη της Β-12 είναι 2,4 mcg από ενι- σχυμένα τρόφιμα ή συμπλήρω- μα βιταμίνης. Βιταμίνη D: Όσο αυξάνεται η ηλικία, το δέρμα μας αδυνατεί να συνθέσει βιταμίνη D. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη συ- μπλήρωση της διατροφής σας με εμπλουτισμένα τρόφιμα ή με ένα πολυβιταμινούχο σκεύ- ασμα. Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες Όσο αυξάνεται η ηλικία, η πέψη γίνεται λιγότερο αποτε- λεσματική, γι ‘αυτό είναι σημα- ντικό να συμπεριλάβετε αρκε- τές φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Για τις γυναίκες άνω των 60 ετών, στόχος είναι η πρόσλη- ψη τουλάχιστον 21 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα και για τους άνδρες, τουλάχιστον 30 γραμμάρια την ημέρα. Καλές πηγές φυτικών ινών αποτελούν τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα δημητριακά από σιτάρι, κριθάρι, και βρώμη, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι ντομάτες. Ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερες φυτι- κές ίνες στη διατροφή σας είναι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα υψηλό σε φυτικές ίνες πρω- ινό, όπως δημητριακά ολικής άλεσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μη επεξεργασμένο πίτουρο σι- ταριού και φρέσκα ή αποξηρα- μένα φρούτα στα αγαπημένα σας δημητριακά. Ζωντανέψτε τις σαλάτες με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Μπορείτε επίσης να κάνετε νό- στιμες προσθήκες, πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σούπες και βρα- στά με την προσθήκη αρακά, φασολιών και φακής. ■ ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=