Page 37 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
37
ναλωτής (είτε για το προσωπικό του νοικο-
κυριό, είτε για την επισιτιστική του επιχεί-
ρηση) αγοράσει κατεψυγμένα τρόφιμα, θα
πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες του
ψυγείου ή του ψυκτικού θαλάμου του και
τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, η οποία
αναγράφεται συνήθως στη συσκευασία
τους, μαζί με τους όρους και τους τρό-
πους της ψυκτικής τους μεταχείρισης.
Έτσι, λοιπόν:
• Ένα ψυγείο ενός ή δύο αστέρων, του
οποίου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι
τους –6
ο
C, έχει τη δυνατότητα να φυλά-
ξει τρόφιμα από λίγες μέρες έως και δύο
εβδομάδες.
• Ένας οικιακός καταψύκτης τριών αστέ-
ρων, που φτάνει σε θερμοκρασία έως
και –12
ο
C, μπορεί να συντηρήσει τρόφι-
μα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
• Ένας καταψύκτης τεσσάρων αστέρων,
με θερμοκρασία μέχρι και –25
ο
C, έχει τη
δυνατότητα να διατηρήσει τα τρόφιμα
μακροχρόνια.
Καταψύξτε μόνοι σας
λαχανικά
Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται
στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ζεματί-
σουμε. Η διαδικασία έχει ως εξής:
• Τα λαχανικά σας πρέπει να είναι φρέσκα
και πλυμένα. Κάποια πρέπει να τα κόψε-
τε και σε κομμάτια. Γενικά τα προετοιμά-
ζετε όπως θα κάνατε και αν τα μαγειρεύ-
ατε.
• Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό (περί-
που ένα λίτρο νερό για κάθε μισό κιλό
λαχανικών) και αφήστε το να βράσει.
• Βάλτε μία μικρή ποσότητα λαχανικών σε
συρμάτινο καλαθάκι και βουτήξτε τα στο
νερό που βράζει. Αφήστε τα για λίγα λε-
πτά με σκεπασμένο το καπάκι.
• Βγάλτε τα λαχανικά και βουτήξτε τα σε
ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό για
να σταματήσετε το βρασμό. Αφήστε τα
στο παγωμένο νερό όση ώρα τα είχατε
αφήσει και στο βραστό.
• Στεγνώστε τα λαχανικά, βάλτε τα σε σα-
κούλες χωρίς κανένα υγρό και τοποθε-
τείστε τα στην κατάψυξη.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο νε-
ρό και για τα υπόλοιπα λαχανικά.
<
Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα πε-
ριθώρια ανάπτυξης στον κλάδο των κατεψυγμέ-
νων λαχανικών είναι μεγάλα, λόγω και της εντονό-
τερης στροφής των καταναλωτών σε πιο υγιεινές
επιλογές διατροφής, με το συνολικό τζίρο του
κλάδου να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η ανοδική πορεία του κλάδου αποδί-
δεται στη βελτίωση της ποιότητας, στη μεγάλη
ποικιλία των προϊόντων αλλά και στη χαμηλότερη
τιμή στην οποία τα προϊόντα προσφέρονται συ-
γκριτικά με τα νωπά. Βασικό μερίδιο στην αγορά
(2008–2010) κατέχει η Vivartia με τα προϊόντα
μπάρμπα στάθη, σύμφωνα με τα στοιχεία της
έρευνας που πραγματοποίησε η SymphonyIRI και
δημοσιεύθηκαν στο selfservice.gr. συγκεκριμένα,
οι νέοι κωδικοί με τον αρακά – άνηθο, τα στρογγυ-
λά φασολάκια και τα ανάμικτα λαχανικά, κατέλα-
βαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις μεταξύ
των προϊόντων της κατηγορίας που λανσαρίστη-
καν το 2010, με συνολικές πωλήσεις άνω των 170
χιλ. ευρώ. μεταξύ της πρώτης πεντάδας των best
sellers της χρονιάς που πέρασε βρίσκουμε και τα
προϊόντα Λαζαρίδη, ιωάννου, Alterra και Froza.
Τα στοιχεία αφορούν στην ηπειρωτική ελλάδα και
την Κρήτη. η σημασία της επιτυχίας ενός brand
στην κατηγορία των κατεψυγμένων λαχανικών
ανεβαίνει, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το
2010 χαρακτηρίστηκε ως δύσκολη χρονιά για τη
συγκεκριμένη κατηγορία.
ο ανταγωνισμός που δέχονται από τα νωπά προϊ-
όντα είναι σημαντικό κίνητρο για την επένδυση σε
νέα, καινοτόμα προϊόντα, η οποία, όπως δείχνουν
τα στοιχεία που αφορούν στα νέα λανσαρίσματα,
δίνει αξιόλογα αποτελέσματα.