Page 56 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
56
Σ
ύμφωνα με το ΣΕ-
ΠΟΑ και το Βήμα
του Δεκεμβρίου, η
αγορά της εστίασης
έχει υποστεί μία μεί-
ωση της τάξης του 40%, για το
διάστημα από τον Σεπτέμβριο
μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, η πρόβλεψη για
το 2012 αναφορικά με την πο-
ρεία του κλάδου δεν φαίνεται
να βελτιώνεται. Αυτή η μείωση
έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρ-
κετών καταστημάτων, με συνέ-
πεια την αύξηση της ανεργίας
στον κλάδο. Η πτώση αυτή, εκ
πρώτης όψεως, οφείλεται κυ-
ρίως στην αύξηση του ΦΠΑ σε
23%, κάνοντας την εστίαση
στην Ελλάδα μία από τις λιγότε-
ρες ανταγωνιστικές της Ευρώ-
πης. Αναφορικά με τις υπηρε-
σίες catering, σύμφωνα με την
ICAP, και εκεί υπάρχει πτώση
στις πωλήσεις. Σαφώς η μείωση
του διαθέσιμου εισοδήματος
και ο περιορισμός των budgets
των εταιρειών έχουν επίδραση
στον κλάδο. Το βιομηχανικό
catering, από την άλλη, έχει μι-
κρότερη μείωση από το cate-
ring εκδηλώσεων, καθώς αρκε-
τοί φορείς προτιμούν το out-
sourcing ως πιο οικονομική λύ-
ση. Τέλος, το αεροπορικό cate-
ring –λόγω της συγκεκριμένων
διαστάσεων αγοράς του με
εξαίρεση, φυσικά, την επίδραση
της τουριστικής κίνησης– ση-
μειώνει τις λιγότερες απώλειες.
Ωστόσο, η κρίση στην Ελλά-
δα, είναι τόσο «συγκλονιστική»
για τα ελληνικά νοικοκυριά και
τους Έλληνες πολίτες, που έχει
οδηγήσει στην αλλαγή της συ-
μπεριφοράς του καταναλωτή.
Όπως επισημαίνεται στην έρευ-
να εμπιστοσύνης καταναλωτή
της εταιρείας Nielsen για το γ’
τρίμηνο του 2011, το 88% των
Ελλήνων έχουν αλλάξει κατανα-
λωτική συμπεριφορά και προτε-
ραιότητες σε επίπεδο ικανοποί-
ησης των αναγκών τους. Βάσει
άλλων ερευνών, ο καταναλω-
τής, για να μπορέσει σήμερα να
αντεπεξέλθει στις πολυάριθμες
υποχρεώσεις του, θα ακυρώσει
ταξίδια και διακοπές, θα κάνει
λιγότερες δαπάνες για βελτιώ-
σεις στο σπίτι, θα μειώσει τις
αγορές πολυτελών προϊόντων,
θα μειώσει τα έξοδα για ένδυση
και προσωπική περιποίηση και
θα περιορίσει τις δαπάνες δια-
σκέδασης και υπηρεσιών (για
παράδειγμα, το φαγητό εκτός
σπιτιού ή τη χρήση catering εκ-
δηλώσεων).
Η συμπεριφορά του
νέου καταναλωτή
Ο καταναλωτής αλλάζει. Δη-
μιουργείται ένας νέος κατανα-
λωτής που νιώθει ανασφαλής
για το μέλλον της οικονομίας,
που νιώθει ακάλυπτος γιατί
έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισό-
δημά του, γιατί ίσως έχει μείνει
χωρίς εργασία και γιατί έχει
μειωθεί η αξία των καταθέσεών
του και των ακινήτων του. Σή-
μερα βλέπουμε καταναλωτές
που ψάχνουν για τις προσφο-
ρές, αγοράζουν με πόντους
(bonus cards) και κουπόνια, θέ-
τουν οικονομικό προϋπολογι-
σμό αγορών από τον οποίο δεν
Ο Νέος Καταναλωτής
Tι αλλάζει στην
επισιτιστική αγορά;
Γράφει ο
Θέμης Σαρανταένας
Καθώς η οικονομική κρίση αλλάζει την καταναλωτική συμπεριφορά, ο νέος κατα-
ναλωτής έρχεται στο προσκήνιο και οι επιχειρήσεις εστίασης καλούνται να προ-
σαρμοστούν με στόχο την κερδοφορία τους. Πώς, όμως, μπορεί μία επιχείρηση
να εξυπηρετήσει το νέο καταναλωτή; Oι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί…