Page 57 - HOTEL

Basic HTML Version

παρεκκλίνουν και κάνουν συνε-
χώς συγκρίσεις τιμών προϊό-
ντων και υπηρεσιών (on–line
/off–line), μέχρι να βρουν την
καλύτερη σχέση τιμής και ποιό-
τητας. Η καταναλωτική θεωρία
λέει ότι με το πέρασμα της κρί-
σης, η συμπεριφορά του κατα-
ναλωτή επιστρέφει στην αρχική
κατάστασή της μέσα σε ένα ή
δύο χρόνια. Υπάρχουν, όμως,
σοβαρές ενδείξεις πως η με-
τάλλαξη της καταναλωτικής συ-
μπεριφοράς θα είναι μόνιμη,
καθώς η ελληνική οικονομική
κρίση είναι πολύ βαθιά.
Ελπίδες εν μέσω
κρίσης
Όμως, σε αυτή την αρνητική
εικόνα υπάρχουν ελπιδοφόρα
στοιχεία. Η κατανάλωση φαγη-
τού εκτός σπιτιού είναι μέρος
της κουλτούρας του Έλληνα. Ο
Έλληνας θεωρεί διασκέδαση
την επίσκεψη σ’ έναν χώρο
εστίασης και την απόλαυση του
φαγητού, κάτι που δεν συνα-
ντάται σε άλλες ευρωπαϊκές και
μη χώρες. Η κατανάλωση φα-
γητού για τον Έλληνα αντιμε-
τωπίζεται ως μία συνολική
εμπειρία η οποία σχετίζεται με
την αναζήτηση περισσότερων
στοιχείων εκτός της ποιότητας
και της ποικιλίας. Έτσι, οι επι-
χειρήσεις που προσφέρουν τέ-
τοιες υπηρεσίες θα πρέπει να
εμπλουτίσουν την εμπειρία που
προσφέρουν στον καταναλωτή
τους. Πρέπει η υπηρεσία να
αξίζει κατά πολύ τα χρήματά
της, καθώς ο καταναλωτής πλέ-
ον είναι price sensitive, δίνει,
δηλαδή, μεγάλη σημασία στη
σχέση τιμής και ποιότητας. Η
λύση σε αυτό σίγουρα δεν είναι
μόνο οι μεγάλες προσφορές
στα πολλά sites (ιστοσελίδες)
προσφορών. Αυτό που καλού-
μαστε να κάνουμε, είναι να
γνωρίσουμε το νέο καταναλωτή
και να τον κερδίσουμε. Σήμερα
θέτουμε τις βάσεις της κατανά-
λωσης του αύριο.
Η πρόταση για τις
επιχειρήσεις
Για να γίνει αυτό, πρέπει να
γίνουμε διορατικοί και να αντι-
ληφθούμε τις τάσεις (trends)
της εποχής. Έτσι, θα δούμε μία
σύσφιξη των οικογενειακών
σχέσεων λόγω της εξωτερικής
αβεβαιότητας. Αυτό θα μπο-
ρούσε να μας υποδείξει ότι
ίσως οι χώροι εστίασης καλό
θα ήταν να προωθούν τη δυνα-
τότητα συνδυασμού των δρα-
στηριοτήτων, ώστε να γίνουν
και χώροι συνάντησης των οι-
κογενειών. Αυτό μπορεί να επι-
τευχθεί με χώρους που είναι φι-
λικοί προς μία οικογένεια, όπως
ένα παιδικό μενού, κάποια οικο-
γενειακή δραστηριότητα κ.λπ.,
πάντα, όμως, σεβόμενοι την το-
ποθέτηση της επιχείρησης
στην αγορά (positioning) και το
ύφος, το χαρακτήρα της, δηλα-
δή. Μία άλλη τάση που κάνει αι-
σθητή την παρουσία της τα τε-
λευταία χρόνια στο διεθνές επι-
χειρηματικό περιβάλλον, είναι η
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
57
'
'
Η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού
είναι μέρος της κουλτούρας του Έλληνα.