Page 30 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

FOOD
Service
30
Σ
τις 13 Μαΐου, στο ξενοδοχείο
Anthemus Sea στη Νικήτη της
Χαλκιδικής, έλαβε χώρα ο δεύ-
τερος Πανελλήνιος Διαγωνι-
σμός Γεύσης Ελιάς και Πατέ
Ελιάς. Η διοργάνωση, στην οποία χορηγός
επικοινωνίας ήταν το περιοδικό «Food
Service», ξεπέρασε τις προσδοκίες τόσο
των διοργανωτών όσο και των συμμετεχό-
ντων. Σε μία περίοδο που οι πρωτοβουλίες
περιορίζονται, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βο-
ρείου Ελλάδος διοργάνωσε μία διήμερη
εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών σε κάθε
επίπεδο.
Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ήταν
αφιερωμένη στις εξαγωγές και στα καινο-
τόμα προϊόντα, με τους συμμετέχοντες να
παρακολουθούν με ενδιαφέρον στην αίθου-
σα Ορφέας Ι του ξενοδοχείου Anthemus
Sea σχετική ημερίδα. Με την ολοκλήρωση
της ημερίδας οι παρευρισκόμενοι μετέβη-
σαν στο εντυπωσιακό εστιατόριο του ξενο-
δοχείου, όπου πραγματοποιήθηκαν τα επί-
σημα εγκαίνια του δεύτερου διαγωνισμού
γεύσης ελιάς και πατέ ελιάς.
Μνημόνιο συνεργασίας
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του δια-
γωνισμού επισημοποιήθηκε η συνεργασία
της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλά-
δος και του προέδρου της, κ. Φώτη Καρα-
φουλίδη, και του Οργανισμού Μάρκετινγκ
και Τουριστικής Προβολής της Χαλκιδικής,
με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
Το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας προβλέ-
πει την αλληλοϋποστήριξη των δύο μερών
σε ό,τι αφορά την προβολή και την προώ-
θηση της τοπικής γαστρονομίας.
Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημο-
νίου συνεργασίας, το οποίο όλοι οι παρευ-
ρισκόμενοι επικρότησαν με ενθουσιασμό,
ακολούθησε γκαλά με θέμα την ελληνική
δημιουργική κουζίνα, το οποίο επιμελήθη-
κε ο executive chef του Anthemus Sea, Ευ-
ρυπίδης Τζινόπουλος.
Ο διαγωνισμός
Η δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης ξεκί-
νησε με το διαγωνισμό ελιάς και πατέ
ελιάς, με τους δεκαπέντε και πλέον κριτές-
γευσιγνώστες και εκπροσώπους της εστία-
σης να δοκιμάζουν και να αξιολογούν δείγ-
ματα ελιάς, πατέ ελιάς και γλυκό του κου-
ταλιού ελιάς.
Στο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής
είχαν τυποποιητές, παραγωγοί, αλλά και
έμποροι με άδεια τυποποίησης εμπορίου
προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και πατέ
ελιάς. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσ-
δοκίες τόσο σε ποικιλία όσο και σε ποιότη-
τα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την τε-
λική επιλογή.
Η αξιολόγηση αφορούσε στα κύρια ορ-
γανοληπτικά χαρακτηριστικά της ελιάς
(υφή, χρώμα, άρωμα και γεύση), καθώς και
στην ολική ευαρέσκεια του προϊόντος. Για
το ακέραιο της αξιολόγησης τηρήθηκε κω-
δικοποιημένη διαδικασία με «τυφλά» δείγ-
ματα, ενώ εφαρμόστηκαν αυστηρά πρωτό-
κολλα γευστικών δοκιμών, τα οποία έθεσε
η Culinology TEAM Hellas. Πρόεδρος της
επιτροπής του διαγωνισμού ήταν ο κ.
Γιώργος Παλησίδης, επιστημονικός σύμ-
βουλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου
Ελλάδος, ενώ συντονιστές της όλης διαδι-
κασίας ήταν ο Δρ Γεώργιος Μπόσκου και ο
Με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, βραβεύσεις και μνημόνια συνεργασίας ολο-
κληρώθηκε ο δεύτερος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελιάς και Πατέ Ελιάς, που
διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» στη
Χαλκιδική.
Ποιοτικός
ανταγωνισμός
2ο Φεστιβάλ Γεύσης
θέμα
(Από αριστερά) Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχι-
μαγείρων Β. Ελλάδος, κ. Φώτης Καραφουλίδης,
και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων
Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού
Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.