Page 45 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

μεγάλο βαθμό στους επιβλητικούς chef Gordon Ramsay, Jamie
Oliver και Heston Blumenthaal. Βέβαια, η υπεροχή της βρετανικής
κουζίνας δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στους ίδιους, κα-
θώς για πολλά χρόνια τα βρετανικά εστιατόρια λαμβάνουν πολλές
διακρίσεις από τον γαστρονομικό οδηγό Michelin. Παραδοσιακά
πιάτα της βρετανικής κουζίνας θεωρούνται το fish and chips (τη-
γανητός μπακαλιάρος με τσιπς), η yorkshire pudding (ζύμη από
αλεύρι γάλα και αυγά, με βουτυρώδη γεύση, την οποία οι Αγγλοι
βουτούν σε πηχτό ζωμό κρέατος-gravy), ψητό χοιρινό, μοσχάρι ή
αρνί συνοδευόμενα από σάλτσες πικάντικες ή φρουτώδεις, καθώς
και οι πίτες γεμιστές με κοτόπουλο, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά. Η
βρετανική κουζίνα έχει σε μεγάλο βαθμό αφομοιώσει και στοιχεία
της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η οποία κατοικεί στη χώρα, με το
πιάτο tikka masala να είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγ-
μα. Πρόκειται για ένα πιάτο με κοτόπουλο και πικάντικη σάλτσα,
με ινδικές επιρροές. Μάλιστα, πολλοί χαρακτηρίζουν τέτοιου εί-
δους πιάτα ως υβριδικά. Τέλος, φαίνεται πως η επιρροή του
Redzepi φθάνει και στη Μεγάλη Βρετανία, με τους εγχώριους chef
να υιοθετούν μία πιο νατουραλιστική προσέγγιση στη μαγειρική,
χρησιμοποιώντας λιγότερο κρέας και εντάσσοντας ωμές πρώτες
ύλες στα πιάτα τους.
Βουλγαρική κουζίνα
Μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγα-
ρία άρχισε να εντάσσεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς ως
ένας ανερχόμενος προορισμός με ενδιαφέρουσα παραδοσιακή
κουζίνα. Πολλά μπαχαρικά, τηγανόψωμα, λουκουμάδες, βουλγάρι-
κο κεμπάπ, γκιουβετζέ, γεμιστά κολοκυθάκια, σούπες με γιαούρτι
και σιροπιαστά είναι κύρια στοιχεία της βουλγαρικής κουζίνας. Η
νοτιοσλάβικη κουζίνα μοιράζεται κοινά στοιχεία με αυτά άλλων
βαλκανικών χωρών, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η μέ-
ντα και η γνωστή μπάνιτσα (ένα είδος τυρόπιτας). Τα περισσότερα
πιάτα παρασκευάζονται στο φούρνο ή στο γκριλ, ενώ πολλά χαρα-
κτηριστικά στοιχεία, ιδιαίτερα στα γλυκά, η βουλγαρική κουζίνα τα
έχει δανειστεί από την οθωμανική κουζίνα. Κυρίαρχο ρόλο στη
βουλγαρική κουζίνα έχει το γιαούρτι, το οποίο χρησιμοποιείται σε
σαλάτες, σε σούπες, αλλά και σε γλυκά. Ενδεικτικό της προσπά-
θειας που γίνεται για ενίσχυση της εξωστρέφειας της βουλγαρι-
κής κουζίνας αποτελεί η ανακοίνωση του προέδρου του βουλγαρι-
κού τμήματος του Ευρωπαϊκού Γαστρονομικού Συνδέσμου Euro-
Τα μανιτάρια Saffron Milk cap που χρησιμοποιούνται εκτενώς στην πο-
λωνική κουζίνα.