Page 46 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

46
cover
story
FOOD
Service
Toques, ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα προτίθενται να υλοποιή-
σουν λεπτομερή γαστρονομική έρευνα της χώρας, με σκοπό τη
δημιουργία του γαστρονομικού χάρτη της χώρας.
Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η συλλογή συντα-
γών «Παλιά λαϊκή κουζίνα από την περιοχή του Λόβετς», η οποία
συντάχθηκε από τον Euro-Toques μετά από έρευνα που πραγμα-
τοποιήθηκε σε οκτώ δήμους και σαράντα οικισμούς της περιοχής.
Μεξικανική κουζίνα
Η γνωστή για τις πικάντικες γεύσεις της παραδοσιακή μεξικανι-
κή κουζίνα, όπως την περιγράφει η Unesco, είναι: «Ένα ολοκλη-
ρωμένο πολιτιστικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει την αγροτική πα-
ραγωγή, ιδιαίτερες τελετουργικές πράξεις, παραδοσιακές δεξιό-
τητες, μαγειρικές τεχνικές, ήθη και έθιμα. Η μεξικανική κουζίνα
έγινε πραγματικότητα μέσα από επιλεκτική συμμετοχή στοιχείων
από όλη τη διατροφική αλυσίδα. Η βάση του
συστήματος βρίσκεται στο καλαμπόκι, στα
φασόλια, στο τσίλι και στις μοναδικές μεθό-
δους καλλιέργειας, όπως είναι η milpas και η
chinampas. Παραδοσιακές πρώτες ύλες,
όπως διάφορες ποικιλίες ντομάτας, αβοκά-
ντο, γλυκοπαπάτες, παπάγια, κακάο και βανί-
λιας διακρίνουν τη μεξικανική κουζίνα. Πα-
ράλληλα, η μεξικανική κουζίνα έχει και έναν
συμβολικό χαρακτήρα, με τις τορτίγιες και
τις ταμάλες γεμιστές με κρέας ή κοτόπουλο,
να προσφέρονται στην ημέρα των Νεκρών».
Κάθε τμήμα της χώρας διατηρεί και έναν ξε-
χωριστό τοπικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα,
στο βόρειο Μεξικό είναι συνηθισμένα τα πιάτα με βοδινό κρέας, το
νοτιοανατολικό είναι γνωστό για τις πικάντικες γεύσεις του με λα-
χανικά και κοτόπουλο, ενώ ο κόλπος του Μεξικού φημίζεται για τα
θαλασσινά.
Ένα από τα πλέον βασικά συστατικά του μεξικανικού φαγητού
είναι το τσίλι, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διαμάχης,
καθώς ντόπιοι ιερείς υποστήριζαν ότι έχει επικίνδυνες ιδιότητες
και ζήτησαν την απαγόρευσή του. Αυτό το γεγονός εκτόξευσε τη
δημοτικότητα του τσίλι και στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να το
καλλιεργούν στις αυλές τους. Επισημαίνεται, τέλος, ότι πρόσφατη
έρευνα για τις δημοφιλέστερες κουζίνες μεταξύ των Αμερικανών
καταλανωτών φέρνει τη μεξικανική κουζίνα στις πρώτες θέσεις
των προτιμήσεων.
Πολυνησιακή κουζίνα
Η πολυνησιακή κουζίνα και κουλτούρα θεω-
ρείται πολύ ιδιαίτερη. Η Πολυνησία εκτείνε-
ται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Χαβάη
μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τις χώρες Σαμόα,
Τόνγκα, Τούβαλου, καθώς και τη Γαλλική
Πολυνησία. Μεταξύ των νησιών κύριο κοινό
στοιχείο στην εθνική τους κουζίνα είναι η ευ-
ρεία χρήση των θαλασσινών. Σε περιοχές
όπως η Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Cook, τα
περισσότερα πιάτα περιέχουν ψάρι και
φρούτα, ενώ σε κάποια από αυτά προστίθε-
ται και η καρύδα. Η εθνική κουζίνα της πε-
ριοχής χαρακτηρίζεται και από τη φρεσκό-
τητά της, η οποία είναι εμφανής σε όλες τις
'
Μετά την είσοδο της χώρας
στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
η Βουλγαρία άρχισε να
εντάσσεται σε πολλούς
τουριστικούς οδηγούς
ως ένας ανερχόμενος
προορισμός με
ενδιαφέρουσα
παραδοσιακή κουζίνα.
Οι μικρές πουτίγκες Yorkshire, τις οποίες οι Βρετανοί συνηθίζουν να συνοδεύουν με παχύρρευστο ζωμό κρέατος.