Page 66 - Food Service τ. 114

FOOD
Service
66
gourmet
club
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ THN ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ KAI TH ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
(015812)
Διευθύνων σύμβουλος:
Νίκος Μανούσος
Διεύθυνση marketing:
Λουκία Ταλιαδώρου
Διεύθυνση παραγωγής:
Ζοζέφ Φίλο
Διεύθυνση πωλήσεων:
Νίκος Κατσιμπάρος
Νομικός σύμβουλος:
Γιάννης Τζίφας
Υπεύθυνος λογιστηρίου:
Πέτρος Καρποδίνης
Λογιστήριο:
Ζαμπέτα Τούρλου, Ελίνα Ημερίδου
Κυκλοφορία:
Χρύσανθος Μαντούβαλος
Συνδρομές:
Ιωάννα Σιμήρη
Γραμματεία:
Άννα Μπαλτσαβιά
Εκτύπωση - Βιβλιοδεσία:
M. ΣΠΥΡΟΥ
ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΕΔΟΥΣΗ 1 & ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 304 - 155 62 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
T:
210 9238672-5
-
F:
210 9216847
-
E:
-
W:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή/απόδοση του περιεχομένου του Food Service, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Compupress A.E., όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993, η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι κανόνες
Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σαντορίνη
Η παρουσίαση της εν λόγω πρωτοβουλίας
πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο
της Ακρόπολης από το δήμαρχο Θήρας, κ.
Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο
.
Όπως επισήμανε
ο δήμαρχος της περιοχής, το 2013 θα είναι
μία χρονιά κομβικής σημασίας για το νησί, δε-
δομένου ότι είναι η πρώτη φορά που εισάγε-
ται ο όρος της γαστρονομίας σε αυτό. Ακόμη
ο ίδιος δήλωσε πως ο δήμος έχει ζητήσει από τους τοπικούς φο-
ρείς να λάβουν μέρος στη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως και από
τα οινοποιεία και τα εστιατόρια του νησιού. Χαρακτηριστικά ο κ.
Ζώρζος ανέφερε ότι τα εστιατόρια της Σαντορίνης καλούνται να
περιλάβουν στα εδεσματολόγιά τους αντιπροσωπευτικά πιάτα της
τοπικής κουζίνας, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού καλό
είναι να ενσωματώσουν στοιχεία της στο πρωινό τους.
Επίσης, ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής ανα-
σκαφών Ακρωτηρίου, κ. Χρήστος Ντούμας, κατά τη διάρκεια της
ομιλίας του εξήγησε ότι η σχέση γαστρονομίας και πολιτισμού στο
νησί πιστοποιείται από την πρόχου του 17ου π.Χ. αιώνα, η οποία
ήρθε στο φως σε πρόσφατες ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Μάλιστα,
ο ίδιος ανέφερε ότι το εύρημα αυτό ήταν η κύρια έμπνευση για το
σχεδιασμό του λογοτύπου του έτους γαστρονομίας για τη Σαντορί-
νη. Ακολούθησε η τοποθέτηση του ηφαιστειολόγου Δρος Γεωργί-
ου Βουγιουκαλάκη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο ηφαι-
στειογενές έδαφος της Σαντορίνης αποδίδεται η ιδιαιτερότητα των
αγροτικών προϊόντων της.
Παράλληλα, η επίσημη έναρξη για το έτος γαστρονομίας στη Σα-
ντορίνη πραγματοποιήθηκε σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο
Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 3 Φεβρουαρίου.
Παρούσα στην παρουσίαση της πρωτοβου-
λίας ήταν και η υπουργός Τουρισμού, κα
Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι
η ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας στο
πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρι-
σμού αποτελεί άμεση προτεραιότητα του
Υπουργείου. Η ίδια τόνισε επίσης ότι «η πρω-
τοβουλία του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το
2013
έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη είναι μία αξιέπαινη προ-
σπάθεια που κινείται προς τον επιδιωκόμενο σκοπό». Αξίζει να ση-
μειωθεί ότι ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, της εταιρείας
«
ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ», η οποία υποστηρίζει εθελοντικά το Έτος σε οργα-
νωτικά θέματα, παρουσίασε ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων
του Έτους Γαστρονομίας, που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και οι
οποίες σύντομα θα αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του Έτους.
Το δρόμο της έμφασης στη γαστρονομία που άνοιξε η Σαντορίνη
φαίνεται να ακολουθεί και η Μεσσηνία, η οποία αποφάσισε να ανα-
κηρύξει το 2013 Έτος Γαστρονομίας. Την υλοποίηση των δράσεων
του Έτους Γαστρονομίας, που αποτελεί μία ελπιδοφόρα πρωτο-
βουλία για την περιοχή, με σημαντική γαστρονομική παράδοση και
μοναδικές ποικιλίες τοπικών προϊόντων, όπως είναι το λάδι, οι ελιές
και τα κρασιά, θα αναλάβουν από κοινού η Ένωση Ξενοδόχων και
το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συλλογικοί φορείς και επιχειρήσεις.
Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην προβολή του Νομού Μεσσηνίας,
προκειμένου να καταστεί ελκυστικός προορισμός με προτάσεις γα-
στρονομίας, εκτός από το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που προ-
σφέρει στους πολυάριθμους τουρίστες.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 έτος γαστρονομίας για τη Σαντορίνη
θέτει το νησί στο επίκεντρο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενίσχυση της τουριστικής
κίνησης, αλλά και η ανάδειξη του νησιού ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού.
2013:
Έτος Γαστρονομίας
Εκδότης:
Νίκος Μανούσος
Αρχισυντάκτης:
Μάγδα Πειστικού
Επιστημονικός συνεργάτης:
Γιώργος Παλησίδης
Ειδικοί συνεργάτες:
Νίκος Κρινής, Μαριάννα Μακρύγιαννη,
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
Συνεργάτες:
Σπυριδούλα Ζέρβα, Δημήτρης Μελένιος, Λυγερή Αγγελάκη
Υπεύθυνη Διαφήμισης:
Δέσποινα Προβιδάκη
Art director:
Μαίρη Λυμπέρη
Υπεύθυνος D.T.P.:
Βασίλης Ευσταθίου
D.T.P.:
Νατάσσα Αντωνιάδου, Θεοδώρα Λαμπρινού
Διόρθωση:
Αγγελική Ματζαβίνου