Page 10 - Food Service τ. 115

πρώτο
πλάνο
FOOD
Service
10
Πρόσφατη έρευνα της FIPE,
επαγγελματικής ένωσης εμπό-
ρων της Ιταλίας, φέρνει στο
φως μία μάλλον ανησυχητική
εξέλιξη για τη γαστρονομική
παράδοση της χώρας.
Σε δημοσίευμα του αμερικανι-
κού τηλεοπτικού δικτύου ABC
News αναφέρεται ότι ένας
στους πέντε επιχειρηματίες
ιταλικών εστιατορίων «αναγκά-
στηκε» να προσλάβει ανειδί-
κευτους τεχνίτες για την παρα-
σκευή πίτσας, καθώς δεν έβρι-
σκαν να προσλάβουν κάποιον
κατάλληλα καταρτισμένο.
Παρά την εκτεταμένη ύφεση
και την υψηλή ανεργία, λίγοι
ήταν οι υποψήφιοι εκείνοι που
εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις
εν λόγω θέσεις εργασίας λόγω
των πολλών ωρών απασχόλη-
σης σε συνάρτηση με τις χαμη-
λές απολαβές. Σύμφωνα με
την έρευνα, εκτιμάται ότι για
τα εστιατόρια πίτσας στην Ιτα-
λία αυτή τη στιγμή χρειάζονται
περίπου 6.000 εξειδικευμένοι
τεχνίτες παρασκευής πίτσας ή
pizzaioli, όπως τους αποκα-
λούν. Στο ίδιο άρθρο το ABC
News παραθέτει τις δηλώσεις
του Amadeo Al-Wikel, Αιγύπτι-
ου μετανάστη, ο οποίος εργά-
ζεται σε ιταλική πιτσαρία: «Πε-
ρίπου το 80% των Αιγυπτίων
που έρχονται για να εργα-
στούν στην Ιταλία καταλήγουν
να εργάζονται ως παρασκευα-
στές πίτσας. Είμαστε καλοί σε
αυτό, καθώς είμαστε προετοι-
μασμένοι να δουλέψουμε
σκληρά».
Από την άλλη, οι επιχειρημα-
τίες εστιατορίων πίτσας δηλώ-
νουν σοκαρισμένοι με τα απο-
τελέσματα της έρευνας, υπο-
στηρίζοντας ότι παρά τον υψη-
λό δείκτη ανεργίας (μόνο
στους νέους φθάνει στο 35%),
οι Ιταλοί αρνούνται να εργα-
στούν σε ένα επάγγελμα άμε-
σα συνυφασμένο με την πολιτι-
στική κληρονομιά τους.
n
ΙΤΑΛΙΑ
Ποιος θα φτιάξει πίτσα;
Πριν από δεκαπέντε χρόνια
ένας νέος επισκέφθηκε ένα
γαλλικό εστιατόριο στο Αλ-
μπουρκέκι του Νέου Μεξικό
για να γευματίσει με τη Γαλλί-
δα συνοδό του. Όπως δήλωσε
ο ίδιος, επέλεξε το εν λόγω
εστιατόριο, καθώς ήθελε να
εντυπωσιάσει την τότε συνομή-
λικη συνοδό του την ημέρα του
Αγίου Βαλεντίνου. Όμως το
ραντεβού του τού επιφύλασσε
μία έκπληξη. Όταν κλήθηκε να
πληρώσει το λογαριασμό στο
εστιατόριο, διαπίστωσε ότι τα
χρήματά του δεν επαρκούσαν.
Ο νεαρός διατήρησε την ψυ-
χραιμία του και την ώρα που η
συνοδός του αποχώρησε για
λίγο από το τραπέζι, κάλεσε
τον ιδιοκτήτη και του εξήγησε
πως του λείπουν περίπου 40
δολάρια για να εξοφλήσει το
λογαριασμό. Ο Claus Hjort -
kjaer, ιδιοκτήτης του εστιατορί-
ου Le Café Miche, στο οποίο
εκτυλίχθηκε η ιστορία, δάνεισε
στο νεαρό τα 40 δολάρια και
του είπε να τον ξεπληρώσει
όταν θα έχει τη δυνατότητα.
Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης:
«
Κάποια πράγματα γυρίζουν
πίσω σε σένα. Δεν πρέπει να τα
κάνεις για οποιονδήποτε λόγο,
παρά μόνο επειδή θεωρείς ότι
είναι η κατάλληλη στιγμή και ο
κατάλληλος χρόνος και φαινό-
ταν σωστό».
Τα χρόνια πέρασαν, ο ιδιοκτή-
της ξέχασε το περιστατικό και
το εστιατόριο έκλεισε. Όμως
πριν από λίγο καιρό, το Le Café
Miche ξανάνοιξε σε νέο χώρο
και τοποθεσία. Ένας από τους
πρώτους πελάτες που μπήκαν
στο νέο εστιατόριο ήταν ο νεα-
ρός στον οποίο ο ιδιοκτήτης εί-
χε δανείσει τα χρήματα.
Μάλιστα, ο άλλοτε νεαρός
κρατούσε και μία επιταγή των
100
δολαρίων, η οποία, όπως ο
ίδιος ανέφερε, αντιστοιχούσε
στο αρχικό χρέος με την προ-
σθήκη τόκων.
n
NEO MEΞΙΚΟ
Επιστροφή χρέους μετά από 15 χρόνια
Ιδιοκτήτης
εστιατορίου
δάνεισε 40
δολάρια σε
πελάτη.
6.000
κενές θέσεις
εργασίας.
Ο ιδιοκτήτης
του εστιατορίου
Le Café Miche,
Claus
Hjortkjaer.