Page 9 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
9
Μία ομάδα μαθητών ενός δημο-
τικού σχολείου στο Ντουμπάι
αποφάσισε να ξεκινήσει μία ξε-
χωριστή – όπως τη χαρακτηρί-
ζουν– εκστρατεία, με στόχο να
ευαισθητοποιήσουν τους συνο-
μηλίκους τους –και όχι μόνο– σε
θέματα υγιεινής διατροφής.
Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, μέ-
σα από αυτή την πρωτοβουλία
τους, επιθυμούν να σταματή-
σουν τη διατροφική επιδημία
του junk food, που δείχνει να μα-
στίζει τη χώρα, με τους πρώτους
που πλήττονται να είναι παιδιά
ηλικίας έως 12 ετών. Οι δωδεκά-
χρονοι
Victor
Dethcev,
Subhadeep Sarkar, Jade
Hamadimann και Lex Govers δή-
λωσαν ότι αποφάσισαν να προ-
χωρήσουν στην υλοποίηση αυ-
τής της δράσης όταν ανακάλυ-
ψαν τις αρνητικές επιδράσεις
που έχει το junk food στο αν-
θρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια
μίας σχολικής εργασίας. Ο
Victor Dethcev, ένας εκ των μα-
θητών, υποστήριξε ότι από τη
στιγμή που αντιλήφθηκε ότι είχε
εθιστεί στο junk food και αποφά-
σισε να λάβει τα σχετικά μέτρα,
έχασε περίπου έξι κιλά. Η ομάδα
των μαθητών σχεδίασε και διέ-
νειμε αφίσες και φυλλάδια στα
οποία απηύθυναν ανοικτή πρό-
σκληση σε όλο τον κόσμο να
ακολουθήσουν την ιστοσελίδα
τους στο Facebook με τίτλο
«
Εθισμός στο Junk Food στα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», η
οποία επιδιώκει να κάνει ευρέως
γνωστό το πρόβλημα. Επίσης, οι
μικροί μαθητές παρουσίασαν
πρόσφατα σε σχολική έκθεση τα
ευρήματα της έρευνας που διε-
ξήγαγαν αναφορικά με τη στάση
των μαθητών απέναντι στο fast
food. Σύμφωνα με τα ευρήματα,
το 47% των μαθητών κατανάλω-
ναν junk food τουλάχιστον μία
με δύο φορές την εβδομάδα,
ενώ το 77% των ερωτηθέντων
δεν πίστευαν ότι έχουν εθιστεί
σε αυτό.
n
ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Εκστρατεία για την καταπολέμηση του junk food
Μέσα σε έναν μόλις χρόνο τα
έσοδα της αλυσίδας εστιατο-
ρίων του γνωστού chef σημεί-
ωσαν αύξηση 50%.
Όπως αναφέρει η βρετανική
οικονομική εφημερίδα «Ex -
press» σε σχετικό δημοσίευμά
της, τα κέρδη προ φόρων της
αλυσίδας εστίασης του Blu -
menthal ανήλθαν σε 1,2 εκατ.
βρετανικές λίρες, ενώ το οικο-
νομικό έτος 2012 ο ετήσιος
τζίρος της επιχείρησης υπο-
λογίστηκε στις 11,2 εκατ. λί-
ρες.
Από αυτά ο chef και η οικογέ-
νειά του εισέπραξαν ως μέρι-
σμα περίπου 750.000 λίρες.
Η εταιρεία διαχειρίζεται τα οι-
κονομικά των επιχειρήσεων
Blumenthal και συγκεκριμένα
το βραβευμένο με τρία αστέ-
ρια Michelin Fat Duck, τις πα-
μπ Hinds Head στο Bray και
το Berkshire, αλλά και την
εταιρεία τηλεοπτικών παρα-
γωγών Snail Porridge TV.
Όπως σημειώνει η βρετανική
εφημερίδα στο ίδιο δημοσίευ-
μα, οι πωλήσεις των προϊό-
ντων διατροφής με την υπο-
γραφή του Blumenthal αλλά
και τα νούμερα των τηλεοπτι-
κών παραγωγών του στο Κα-
νάλι 4 βρίσκονται σε άκρως
ενθαρρυντικά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Blumen-
thal είναι αυτοδίδακτος στη
μαγειρική τέχνη, ενώ έκανε αι-
σθητή την παρουσία του στις
επαγγελματικές κουζίνες στα
μέσα του 1990, όταν άρχισε
να σερβίρει ιδιαίτερα πιάτα,
όπως το παγωτό με γεύση αυ-
γά-μπέικον.
Ο ίδιος είναι επίσης γνωστός
για τη χρήση υγρού αζώτου
στη μαγειρική διαδικασία.
Άλλωστε, τα πιάτα του και οι
αντισυμβατικές μαγειρικές τε-
χνικές του ήταν αυτά που τον
ανέδειξαν σε βασιλιά της μο-
ριακής γαστρονομίας.
n
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Blumenthal γεμίζει τα ταμεία!
50%
αύξηση
της
κερδοφορίας
σε ένα έτος!
Μικροί
μαθητές
εν δράσει.
πρώτο
πλάνο
O chef Heston
Blumenthal έχει
κάθε λόγο να είναι
ικανοποιημένος
για την πορεία των
επιχειρήσεών του.