Page 28 - Food Service τ. 115

Ένας Γάλλος chef και ιδιοκτήτης
εστιατορίων, που έχει αφήσει το στίγμα
του στην διεθνή μαγειρική ιστορία με πο-
λυετή εμπειρία παρουσία και γνώσεις,
επισκέπτεται την Ελλάδα για να προσφέ-
ρει τις γνώσεις του στο ξενοδοχείο
Μetropolitan.
O Michel Roux μιλά στο Food Service
για τις εμπειρίες του, το σύντομο πέρα-
σμά του από το τραγούδι, το όραμά του
για τους Βρετανούς chef και για πολλά
άλλα…
Ποια είναι τα γεγονότα που θα
χαρακτηρίζατε εσείς ως πιο ση-
μαντικά στην επαγγελματική πο-
ρεία σας;
Όταν εργάστηκα στο Cecile de
Rothschild. Για μένα, αυτή η περίοδος
ήταν σαν να ζούσα τη φοιτητική ζωή
μου.
Τι σας παρακίνησε να ξεκινήσετε
τη μαγειρική;
Η μητέρα μου. Μου άρεσε πολύ να τη
βοηθώ στην κουζίνα. Μου αρέσει όμως
πολύ και το φαγητό.
Εδώ και 30 χρόνια έχετε θεσπίσει
το θεσμό των υποτροφιών Roux.
Θα θέλατε να μας εξηγήσετε σε
ποιους απευθύνονται και πώς
μπορεί κάποιος να λάβει μέρος
στη διαδικασία;
Πριν από 30 χρόνια, εγώ και ο αδερ-
φός μου, Albert, είχαμε ένα όραμα: Οι
Βρετανοί chef να γίνουν αποδεκτοί σε
όλη την υφήλιο. Σήμερα μέσω αυτού
του προγράμματος το όραμά μας έγινε
πραγματικότητα. Αρχικά το πρόγραμμα
ξεκίνησε με την επιθυμία να δώσουμε
στους νέους Βρετανούς chef την ευκαι-
ρία να απασχοληθούν στις καλύτερες
ευρωπαϊκές κουζίνες, οι οποίες σε μεγά-
λο ποσοστό λειτουργούσαν υπό την επί-
βλεψη Γάλλων. Κάθε χρόνο, έπειτα από
διαγωνισμό, ο νικητής έχει την ευκαιρία,
μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών
Roux, να ταξιδέψει σε μία ξένη χώρα και
να γνωρίσει μερικές από τις καλύτερες
διεθνείς κουζίνες, έτσι ώστε όταν ο ίδιος
επιστρέψει να είναι γεμάτος αυτοπεποί-
θηση.
Επίσης, μέσα από αυτό το πρόγραμ-
μα δίνεται η δυνατότητα στο νικητή να
ενταχθεί σε μία ομάδα-κλαμπ, τα άλλα
μέλη της οποίας είναι πάντα διαθέσιμα
στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμ-
μής για να τον υποστηρίξουν με ιδέες
και να τον ενθαρρύνουν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανα-
τρέξουν για περισσότερες πληροφορίες
στην ιστοσελίδα
larship.co.uk/.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα,
υπήρξε μία περίοδος της ζωής
σας που αφήσατε την μαγειρική
για την όπερα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Ως παιδί κέρδισα διάφορα βραβεία
για τη φωνή μου. Στα 26 μου ένας βαρύ-
τονος προσπάθησε να με ωθήσει στο
τραγούδι, όμως αποφάσισα ότι η μαγει-
ρική είναι η ζωή μου.
Δεδομένου ότι ζείτε και εργάζε-
στε στο εξωτερικό, πώς πιστεύε-
τε ότι αντιλαμβάνεται το ευρύ
κοινό την ελληνική κουζίνα;
Νομίζω πως την θεωρούν απλή μεσο-
γειακή κουζίνα, η οποία αξιοποιεί απλά
υλικά, αλλά είναι γεμάτη ήλιο!
FOOD
Service
28
``
``
Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί πελάτες που αγαπούν
και εκτιμούν το καλό φαγητό.
συνέντευξη
Michel Roux
στη
Μάγδα Πειστικού