Page 27 - Food Service τ. 115

Ενίσχυση του
γαστρονομικού
τουρισμού
Η εξαίρεση των επιχειρήσε-
ων εστίασης από το πρόσφατο
Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρο-
μεσαίων Επιχειρήσεων του
ΕΣΠΑ είναι μία πρακτική που
πρέπει να επανεξεταστεί σοβα-
ρά. Η ενίσχυση των επισιτιστι-
κών επιχειρήσεων από τα κοι-
νοτικά πλαίσια στήριξης έχει
πρώτα και κύρια αναπτυξιακό
χαρακτήρα και συνδέεται, με-
ταξύ άλλων, με την ανάγκη
εδραίωσης και ενίσχυσης του
γαστρονομικού τουρισμού, ως
αναπόσπαστο κομμάτι του εθνι-
κού τουριστικού προϊόντος.
Μικρές τοπικές
οικονομίες
Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από
την κλασική μορφή ενίσχυσης
ανά επιχείρηση για συγκεκρι-
μένες δράσεις εκσυγχρονι-
σμού, εξωστρέφειας κλπ. είναι
απολύτως αναγκαίο να προω-
θηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης
τοπικών συστάδων επιχειρήσε-
ων (clusters), η ενίσχυση δηλα-
δή μικρών τοπικών οικονομιών,
ώστε να αναπτύξουν δίκτυα συ-
νεργασίας μεταξύ των επιχει-
ρήσεων από τον πρωτογενή
έως τον τριτογενή τομέα για τη
διαμόρφωση και την προώθηση
του «δικού τους» τοπικού (του-
ριστικού, πολιτιστικού, διατρο-
φικού) προϊόντος. Με αυτόν
τον τρόπο, οι μικρές τοπικές οι-
κονομίες θα μπορέσουν να
αναπτύξουν το δικό τους ενο-
ποιημένο προϊόν προς τον επι-
σκέπτη-καταναλωτή, καθιστώ-
ντας το βιώσιμο, ανταγωνιστικό
και εξελισσόμενο.
Αναβάθμιση της
εκπαίδευσης
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχει-
ρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μέσω του
Δικτύου Επιχειρηματικότητας
παρέχει δωρεάν συμβουλευτι-
κές υπηρεσίες υποστήριξης
στις μικρές επιχειρήσεις, μετα-
ξύ των οποίων και σε επιχειρή-
σεις εστίασης.
Οι υπηρεσίες συμβουλευτι-
κής υποστήριξης παρέχονται
από έμπειρους και εξειδικευμέ-
νους επιχειρηματικούς συμβού-
λους, μέλη του μητρώου συμ-
βούλων του Δικτύου και εστιά-
ζουν στα σημαντικότερα θέμα-
τα λειτουργίας των μικρών επι-
χειρήσεων (π.χ., οργάνωση,
χρηματοδότηση, μάρκετινγκ
κ.ά.). Στο πλαίσιο του Δικτύου
Επιχειρηματικότητας, το οποίο
έχει πανελλαδική διάσταση,
έχουν ήδη υποστηριχθεί συνα-
φείς επιχειρήσεις όπως εστια-
τόρια, αναψυκτήρια κ.ά.
Σε αυτήν την κατεύθυνση η
αναβάθμιση της επαγγελματι-
κής εκπαίδευσης σε επίπεδο
υποδομών, καθώς και της αρχι-
κής και συνεχιζόμενης επαγ-
γελματικής κατάρτισης είναι
κομβικό σημείο για την ενίσχυ-
ση της απασχόλησης και τη
βελτίωση των παρεχόμενων
υπηρεσιών στον κλάδο της
εστίασης.
Παράλληλα, είναι αναγκαίο
να προωθηθούν τρόποι με τους
οποίους η εκπαίδευση θα συν-
δυαστεί με την πρώτη είσοδο
στην αγορά εργασίας, καθώς
και σχήματα εναλλακτικής κα-
τάρτισης που θα οδηγούν σε
πιστοποιημένα αποτελέσματα
στο χώρο εργασίας ακόμη και
για τις μικρές επιχειρήσεις.
<
FOOD
Service
27
θέμα
'
'
Η ενίσχυση των επισιτιστικών επιχειρήσεων από τα κοινοτικά
πλαίσια στήριξης έχει πρώτα και κύρια αναπτυξιακό χαρακτήρα
και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την ανάγκη εδραίωσης και
ενίσχυσης του γαστρονομικού τουρισμού.
To IME-ΓΣΕΒΕΕ
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγ-
γελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) είναι μη κερδοσκο-
πικός φορέας υλοποίησης μελετών και ερευνών που αφορούν στις πολύ
μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ιδρύθη-
κε τον Δεκέμβριο του 2006 με πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ. Αποτελεί τον επι-
στημονικό της σύμβουλο σε θέματα οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.
Ασχολείται με τα ζητήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της φορολο-
γίας, του ανταγωνισμού, της ασφάλισης και άλλων θεμάτων που αφορούν
τις μικρές επιχειρήσεις.
Παρακολουθεί εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ τις στρατηγικές που εφαρμόζουν οι
κυβερνήσεις και αξιολογεί την πορεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Επιπλέον, αποτελεί τον οργανισμό της ΓΣΕΒΕΕ που ασχολείται με τη διά
βίου εκπαίδευση και συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Επαγγελματικής Κα-
τάρτισης της ΓΣΕΒΕΕ που σχεδιάζει και υλοποιεί ενέργειες επαγγελματι-
κής κατάρτισης.