Page 36 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
36
Ο
επαγγελματικός εξοπλι-
σμός είναι ίσως ένας από
τους πλέον βασικούς παρά-
γοντες για την ορθή και
αποδοτική λειτουργία του
εστιατορίου. Παράλληλα, ο εξοπλισμός
αποτελεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις
μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες, καθώς
το κόστος αγοράς και συντήρησης είναι
αρκετά υψηλό. Κατά την αγορά του εξο-
πλισμού οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα
πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή, κα-
θώς η εν λόγω διαδικασία μπορεί να απο-
δειχθεί ζημιογόνος. Όπως εξηγεί εκπρό-
σωπος της εταιρείας
Α. & Δ. Βαρανάκης:
«
Να επιλέγουν τα μηχανήματα που χρειά-
ζονται και καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ση-
μαντικός παράγοντας πλέον είναι το κό-
στος, αλλά δεν πρέπει να είναι ο βασικός
στην επιλογή του εξοπλισμού. Τα σημεία
που πρέπει να προσέξει ο επιχειρηματίας
είναι η κατασκευή, η λειτουργικότητα, η
απόδοση, η χαμηλή κατανάλωση ενέργει-
ας και ο σεβασμός στο περιβάλλον, η αξιο-
πιστία και το μικρό κόστος συντήρησης και
ανταλλακτικών.» Από την πλευρά της, η
εταιρεία
Εlectrolux Eλλάς ΑΕ-Professional
διαπιστώνει: «Οι επιχειρηματίες πρέπει να
είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προτού αγορά-
σουν εξοπλισμό μαζικής εστίασης. Υπάρ-
χουν πολλά και πολύ σημαντικά κριτήρια,
ανάλογα με το είδος και τις ανάγκες της
επιχείρησης, όμως τα βασικότερα αυτών
παρατίθενται παρακάτω, κοινά για όλες τις
επιχειρήσεις:
1
α.
Ποιο είναι το ζητούμενο; Η τιμή, η
έκπτωση, η ποιότητα, η παραγωγικότητα, η
σχέση ποιότητας-τιμής, η οικονομική λει-
τουργία; Βεβαίως όλα. Όμως, ποτέ δεν
πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε έναν απλό
λογαριασμό: Κόστος αγοράς και κόστος
λειτουργίας ανά έτος.
1
β.
Για κάθε μηχάνημα που ενδιαφέρε-
ται να αγοράσει ο πελάτης, να ζητά και να
λαμβάνει την ταυτότητα του προϊόντος,
καθώς και τις έγγραφες πιστοποιήσεις που
αυτό έχει, διότι μόνο έτσι εξασφαλίζεται
ως προς την ποιότητα-απόδοση-αντοχή-οι-
κονομία-ασφάλεια. Η έλλειψη πιστοποιητι-
κών από έγκυρους οργανισμούς και ινστι-
τούτα συνεπάγεται συνήθως πρόσθετα κό-
στη και δυσαρέσκεια, όμως μετά την αγο-
ρά. Δεν αρκούν οι προφορικές διαβεβαιώ-
σεις.
1
γ.
Να αναζητούν προμηθευτές οι οποί-
οι είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις ανά-
γκες τους. Σήμερα και αύριο. Η συλλογή
διάφορων τύπων μηχανημάτων σε μεγαλύ-
τερους εξοπλισμούς συνήθως προκαλεί
επιπλοκές στην εργασία, ανεβάζει το κό-
στος αγοράς, δημιουργεί δαπανηρή πολυ-
πλοκότητα σε ανάγκες σέρβις και απαιτεί
περισσότερο χρόνο και διαδικασίες με διά-
φορους προμηθευτές ταυτόχρονα, για να
δουλέψει μία κουζίνα σωστά.
1
δ.
Από πού και από ποιον αγοράζουν.
Η ιστορία, η φυσική παρουσία, η οργάνω-
ση του προμηθευτή, η τεχνολογία του, η
αξιοπιστία του και η φερεγγυότητά του, ει-
δικά σήμερα, είναι σημεία-κλειδιά. Τα μη-
χανήματα μαζικής εστίασης, ακόμη και εάν
κατασκευαστούν στη χώρα μας, αποτελού-
νται σχεδόν στο σύνολό τους από ύλες και
υλικά που προέρχονται από το εξωτερικό.
Άρα ο αγοραστής πρέπει να ψάξει και στο
εξωτερικό κατά κάποιο τρόπο. Το Διαδί-
κτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για αυ-
τήν την έρευνα.»
Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξουν
οι επιχειρηματίες στην αγορά του εξοπλι-
σμού, η εταιρεία Estiasi αναφέρει: «Κατ’
Καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα των επισιτιστικών επιχειρήσεων
διαδραματίζει ο επαγγελματικός εξοπλισμός. Τι πρέπει να προσέχουν οι
επαγγελματίες κατά την αγορά του εξοπλισμού, με βάση ποια κριτήρια θα
πρέπει να τον επιλέγουν και άλλα βασικά ερωτήματα απαντώνται από τους
ειδικούς της αγοράς στο ρεπορτάζ του Food Service.
Ο εξοπλισμός
στα καλύτερά του!
Μαζική εστίαση
έρευνα αγοράς