Page 37 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
37
αρχάς, θα πρέπει να προτιμήσετε οπωσδή-
ποτε καινούργια μηχανήματα από γνωστό
και αξιόπιστο έμπορο, ώστε να έχετε την
εγγύηση καλής λειτουργίας από το εργο-
στάσιο, αλλά και γιατί είναι αδύνατο να εί-
στε σε θέση να γνωρίζετε τη χρήση που
τους έκανε ο προηγούμενος αγοραστής.
Ειδικά για τα μηχανήματα επαγγελματικού
εξοπλισμού, η χρήση τους συνήθως δεν γί-
νεται από αυτόν που αγόρασε τη συσκευή
και θα πληρώσει την απόσβεση, αλλά από
κάποιον υπάλληλο, οπότε υπάρχει μερική
αδιαφορία για τη συντήρησή τους. Την
έρευνα αγοράς μπορείτε να την ξεκινήσετε
πολύ εύκολα από το Ιnternet. Μπείτε στις
σελίδες των αντίστοιχων επιχειρήσεων
εμπορίου, που έχουν και τιμές, και συγκρί-
νετέ τες για τα ίδια προϊόντα. Προσέξτε
ώστε τα sites των επιχειρήσεων που θα
επισκεφτείτε να αναφέρουν τιμές και ανα-
λυτικά τα χαρακτηριστικά των προϊόντων
τους, καθώς και εκθεσιακό χώρο, ώστε
στη συνέχεια να τους επισκεφθείτε για να
δείτε τα προϊόντα που επιλέξατε από κο-
ντά.» Για την εταιρεία Ν. Αρζινός ΕΠΕ: «Ο
επιχειρηματίας πρέπει να προσέχει την κο-
ρυφαία ποιότητα, την υποδειγματική τεχνι-
κή υποστήριξη και την αξιοπιστία, όπως
επίσης τις προσιτές και ευμετάβλητες τι-
μές σύμφωνα με την συνεχιζόμενη οικονο-
μική κρίση των τελευταίων ετών.»
Κριτήρια επιλογής του
εξοπλισμού
Όσον αφορά στα κριτήρια με βάση τα
οποία θα πρέπει να επιλέγεται ο εξοπλι-
σμός ενός εστιατορίου, οι εταιρείες συμ-
βουλεύουν τα εξής:
Α. & Δ. Βαρανάκης:
Συνήθως οι έμπει-
ροι επαγγελματίες επιλέγουν και επενδύ-
ουν σε εξοπλισμό υψηλής ποιότητας που
εγγυάται ποιότητα των προϊόντων τους.
Βέβαια, υπάρχουν και επαγγελματίες που
για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομι-
κούς, καταφεύγουν στην αγορά εξοπλι-
σμού με χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα
να μένουν εκτεθειμένοι σε πολύ μικρό χρο-
νικό διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι η επιλο-
γή των μηχανημάτων είναι μία υπόθεση, η
οποία πρέπει να τυγχάνει απόλυτου σεβα-
σμού. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχεί-
ρησης πρέπει να προτείνεται ο ανάλογος
εξοπλισμός. Βέβαια, η τελική απόφαση
ανήκει πάντα στον πελάτη, αλλά σαφώς ο
πωλητής πρέπει να είναι αυτός που θα δώ-
σει τη σωστή κατεύθυνση και θα προτείνει
λύσεις. Παράγοντες που παίζουν ρόλο εί-
ναι το είδος της επιχείρησης, η τοποθεσία
και, φυσικά, το οικονομικό.
Εlectrolux Eλλάς ΑΕ-Professional:
Οι-
κολογία. Πολύ σημαντικός παράγοντας.
Ένα μηχάνημα όταν είναι οικολογικό αυτό-
ματα είναι οικονομικό. Δεν «καταβροχθίζει»
ενέργεια, είναι αποδοτικό, δεν είναι επικίν-
δυνο για την υγεία και το περιβάλλον, δεν
«
παράγει» κίνδυνο μη παροχής άδειας λει-
τουργίας στην επιχείρηση, καθώς διαθέτει
τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Να ζητά πά-
ντοτε ο επιχειρηματίας τα πιστοποιητικά
οικολογικού μηχανήματος ή ακόμη και τη
«
δήλωση για το περιβάλλον» του προμη-
θευτή. Για παράδειγμα, τα ψυγεία μας
έχουν ψυκτικό υγρό R290, το οποίο είναι
το πλέον οικολογικό και δεν «τρώει» τις
σωληνώσεις του ψυκτικού συστήματος,
εξασφαλίζοντας έτσι και το περιβάλλον,
αλλά και την απεριόριστη αντοχή τους στο
χρόνο.
2
β. Ασφάλεια.
Αυτό το κορυφαίο κριτή-
ριο και πρώτο απ’ όλα, παραβλέπεται συ-
νήθως αρχικά. Δυστυχώς γίνεται αντιληπτή
η σπουδαιότητά του μόνο αφού συμβεί κά-
ποιο ατύχημα. Η ασφάλεια στη χρήση πα-
ρέχεται επίσης στον πελάτη, εφόσον αυ-
τός αγοράσει πιστοποιημένα μηχανήματα
για τα οποία καλό είναι να ζητά από τον
προμηθευτή του τις έγγραφες πιστοποιή-
σεις μαζί με την προσφορά. Πρώτα πιστο-
ποιήσεις και μετά αγορά.
2
γ. Τρόπος εργασίας.
Δεν αρκεί συνή-
θως η αγορά ενός μηχανήματος. Καλό εί-
ναι ο προμηθευτής επαγγελματικών μηχα-
νημάτων να διαθέτει ειδικούς και χώρους
όπου μπορεί ο πελάτης να δοκιμάσει τα
μηχανήματα που θέλει να αγοράσει μαζί με
τους ειδικούς του προμηθευτή. Στην
Electrolux Ελλάς, γι’ αυτόν ακριβώς το λό-
γο, διαθέτουμε το Athens Electrolux
Cooking Theater, όπου στον πελάτη προ-
σφέρεται, εκτός των μηχανημάτων, και το
Know How από την Electrolux Chef’s
Academy.
2
δ. Τεχνολογία.
Σήμερα οι κλασικές με-
ταλλικές ή κεραμικές εστίες θεωρούνται
ξεπερασμένες. Καταναλώνουν πολύ και
αποδίδουν ελάχιστα σε σχέση με τις επα-
γωγικές εστίες. Ακόμη και οι εστίες αερίου
σήμερα πρέπει να διαθέτουν αυτόματη
αναγνώριση και αυτόματη προσαρμογή
μεγέθους φλόγας, ανάλογα με το σκεύος.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι οι φούρνοι. Σή-
μερα οι φούρνοι είναι «εργοστάσια παρα-
γωγής». Δεν έχουν καμία σχέση με τους
παλιάς τεχνολογίας φούρνους. Ψήνουν με
ή χωρίς ατμό, έχουν αισθητήρα Lambda
και είναι και «πλυντήρια», αφού διαθέτουν
σύστημα αυτόματου καθαρισμού. Ο φούρ-
νος air-o-steam Touchline της Electrolux
αποτελεί το κορυφαίο παράδειγμα τεχνο-
λογίας και απόδοσης.
ESTIASI:
Θα πρέπει να προσέχουν τα
εξής:
Τις διαστάσεις, τα τεχνικά χαρακτηρι-
στικά, την αξιοπιστία της μάρκας αλλά και
την τιμή.
Το χώρο της κουζίνας. Θα πρέπει όλα
τα μηχανήματα να είναι λειτουργικά, να
πιάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο συνολι-
κά.
Τον αριθμό των ατόμων που θα εξυπη-
ρετεί και το μέγιστο αριθμό ατόμων που
θα εξυπηρετήσει σε μία ημέρα υψηλής ζή-
τησης.
Ν. Αρζινός ΕΠΕ:
Με τις απαιτήσεις των
πελατών και με νέες τεχνολογίες για την
κάλυψη νέων δημιουργιών. Επίσης, με ικα-
έρευνα αγοράς