Page 44 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
44
νερού βοηθούν στην καλύτερη διατήρηση του αφρού και βοηθούν
το «μπουκέτο αρωμάτων» (bouquet στα γαλλικά) της μπίρας να
απελευθερωθεί γρηγορότερα.
Πριν σερβίρετε, κρυώστε το ποτήρι ανακατεύοντας λίγα παγά-
κια ή βάζοντάς το στο ψυγείο, όχι στην κατάψυξη.
Πριν ανοίξετε το μπουκάλι, σηκώστε το στο φως και δείτε αν γύ-
ρω στο λαιμό του σχηματίζονται μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αν
ναι, αυτό σημαίνει ότι έχει πρόσφατα ταρακουνηθεί και πρέπει να
περιμένετε να ησυχάσει.
Σερβίρετε την μπίρα σε απόσταση το πολύ ένα εκατοστό από το
χείλος του ποτηριού, ώστε να εσωκλείσει τα αρώματα (flavor) μέ-
σα στο ποτήρι. Κρατήστε το ποτήρι γυρτό στις 45 μοίρες κι αρχί-
στε να σερβίρετε την μπίρα χύνοντάς τη στα τοιχώματα του ποτη-
ριού. Σταδιακά αρχίστε να σηκώνετε το ποτήρι, και περίπου από
τη μέση και μετά ρίξτε πιο ζωηρά την μπίρα ώστε να σχηματιστεί
ένας ωραίος αφρός ενός εκατοστού.
Οι καλές μπίρες είναι πάντα σε σκουρόχρωμο μπουκάλι, όχι σε
βαρέλι ή σε τενεκεδάκι.
Όσο μεγαλύτερη η ημερομηνία λήξης από την ημερομηνία κα-
τανάλωσης τόσο καλύτερη. Διότι η μπίρα όσο πιο φρέσκια τόσο
καλύτερη.
Κάθε μπίρα έχει το ταίρι της, δηλαδή το ποτήρι της.
Η μπίρα σερβίρεται πάντα με αφρό, ούτε πολύ ούτε λίγο, για να
προστατεύεται από το οξυγόνο και για να δώσει το πλήρες οργα-
νοληπτικό της προφίλ.
Η μπίρα σερβίρεται δροσερή, ούτε ζεστή ούτε παγωμένη.
Στην καλή μπίρα δεν βάζουμε ποτέ λεμόνι, λάιμ, γρεναδίνη κ.λπ.
Δεν της αξίζει!
Η καλή μπίρα πίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι η μπίρα έχει άλλη αίσθηση στο στόμα γιατί από τη
ζέστη αλλάζει και η αίσθηση της γεύσης στους γευστικούς κάλυ-
κες τις γλώσσας.
Η μπίρα οξειδώνεται γρήγορα και δίνει δυσάρεστες θειούχες
οσμές, γι’ αυτό πρέπει να την πιούμε σε λιγότερο από μισή ώρα
αφού τη βάλουμε σε ποτήρι ή ανοίξουμε το μπουκάλι.
Η καλή μπίρα συνοδεύεται από μεζέδες και εδέσματα φτιαγμέ-
να με μεράκι.
Απαντήσεις στα συνήθη διλήμματα
n
Με ή χωρίς αφρό;
Ο ρόλος του αφρού στην μπίρα δεν είναι διακοσμητικός. Την
προστατεύει από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και κατά
συνέπεια από την οξείδωση που θα επηρεάσει τα γευστικά και
αρωματικά χαρακτηριστικά της.
Αρώματα βύνης και λυκίσκου, δημητριακών και χορταριού, ξύ-
λου, καραμέλας, καμένης ζάχαρης και καβουρδισμένου φουντου-
κιού είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αρώματα που θα συνα-
ντήσετε στις μπίρες. Η κρυφή γευσιγνωσία θα σας βοηθήσει στο
να ξεχωρίσετε τα αρώματα αυτά.
Τα χαρακτηριστικά του αφρού είναι το υπόλευκο χρώμα (ανάλο-
γα με το χρώμα της μπίρας), η πυκνότητα, η κρεμώδης ή αφρώ-
δης υφή (πάλι ανάλογα με την μπίρα), η διάρκειά του. Για να τα
διαπιστώσετε όλα αυτά μετά το σερβίρισμα περιμένετε ένα λεπτό.
Σε μία καλής ποιότητας μπίρα ο αφρός θα έχει μειωθεί το πολύ
κατά το ήμισυ. Μέχρι να αδειάσει το ποτήρι πρέπει στα τοιχώματα
να μένουν κάθετα ίχνη του.
n
Χλιαρή ή παγωμένη;
Οι σωστές θερμοκρασίες ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της
μπίρας. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι ελαφρές μπίρες πίνο-
νται στους 5°C, οι μεσαίας πυκνότητας στους 8°C και οι βαριές,
πληθωρικές μπίρες στους 12°C.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να δοκιμάζουμε τις αγαπημένες μας
μπίρες σε διάφορες θερμοκρασίες προκειμένου να καταλήξουμε
σε αυτή που μας προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση. Όχι στο
παγωμένο ποτήρι όπου σερβίρουν την μπίρα σε πολλές μπιραρίες.
Δεν προσφέρει τίποτα στο ποτό –ίσως και να του αφαιρεί– ενώ
πρακτικά βρίσκεσαι σε λίγα λεπτά με ένα βρεγμένο ποτήρι στο χέ-
ρι το οποίο στάζει πάνω στα ρούχα σου όταν πίνεις.
cover
story