Page 43 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
43
Πάντρεμα μπίρας με εδέσματα
Δεν ταιριάζουν όλες οι μπίρες με κάθε έδεσμα, γι’ αυτό και ένας
sommelier οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για τις γευστι-
κές συζυγίες που επιτείνουν τη γαστρονομική απόλαυση.
Ορεκτικά, ζυμαρικά και κοτόπουλο με μία μπίρα lager
Ποικιλία τυριών με μία μοναστηριακή
Μοσχάρι με μία golden ale
Αλλαντικά και λουκάνικα με μία red ale
Ψάρια με μία pilsener
Θαλασσινά και οστρακοειδή με μία stout
Σαλάτες και ψητά λαχανικά με μία weiss
Έθνικ σπεσιαλιτέ με μία εξωτική lager
Επιδόρπια σοκολάτας και φρούτα με μία stout
Σιροπιαστά και γλυκά τούρτες με μία red ale
Στον
Πίνακα
παρουσιάζονται ενδεικτικοί συνδυασμοί μπίρας και
εδεσμάτων.
Κάθε μπίρα έχει στυλ
Κάθε μπίρα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής λαμβάνει το δι-
κό της χρώμα. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες αποκτούν το σκού-
ρο χρώμα τους επειδή οι παραγωγοί τους καβουρντίζουν το βυνο-
ποιημένο κριθάρι πριν προχωρήσουν στη ζυθοποίηση. Οι άσπρες
μπίρες, προέλευσης Βελγίου, ζυθοποιούνται συνήθως με βύνη
που προέρχεται από σιτάρι και είναι πιο χλωμές. Συχνά μάλιστα
αρωματίζονται με κάποιο μπαχαρικό. Οι κόκκινες μπίρες χαρακτη-
ρίζονται από το κόκκινο χρώμα που τους προσδίδει η παραδοσια-
κή βύνη Vienna της Βιέννης.
Σερβίρισμα
Αρχίζοντας από το μεγάλο ίσιο ποτήρι, «το ποτήρι της μπίρας»,
περνάμε στις μεγάλες τουλίπες, στα Flutes, στα στρογγυλά με κο-
ντό πόδι και στα δεκάδες άλλα ποτήρια που φιλοξενούν μπίρες,
και που πρέπει να ομολογήσουμε πως το ένα είναι ωραιότερο από
το άλλο. Οι «εχθροί» της μπίρας είναι το σαπούνι, τα λίπη, και το
απορρυπαντικό του πλυντηρίου πιάτων. Συγκεκριμένα:
Οι καλύτερες μπίρες είναι οι «φρέσκιες» (φρεσκοεμφυαλωμέ-
νες). Προσοχή στις αναγραφόμενες ημερομηνίες λήξης.
Οι μπίρες στα σκουρόχρωμα μπουκάλια διατηρούνται καλύτε-
ρα. Γι’ αυτό ορισμένες εταιρείες στα πράσινα μπουκάλια τοποθε-
τούν χαρτόνι, ώστε να μην αλλοιώνει το φως του ήλιου το περιεχό-
μενο.
Τα «τενεκεδάκια» είναι πιο οικονομικά και δεν πιάνουν χώρο.
Από οικολογικής όμως άποψης δεν ενδείκνυνται.
Καλό είναι να ξεπλένετε το ποτήρι της μπίρας καλά με άφθονο
κρύο νερό και να το γυρίζετε ανάποδα. Βεβαιωθείτε πως δεν έχει
απομείνει ίχνος λιπαρότητας. Αν το νερό κολλάει ακόμα στα τοι-
χώματα, σαπουνίστε και ξεβγάλετε καλά για μία ακόμα φορά, πά-
ντα με κρύο νερό.
Δεν υπάρχει λόγος να σκουπίσετε το ποτήρι, μια και η μπίρα πε-
ριέχει 95% νερό. Υπάρχει δε και η θεωρία πως μερικές σταγόνες
cover
story
Tα εδέσματα της μπίρας: Παραδείγματα και εφαρμογές
Weiss:
Σαλάτα του Καίσαρα, σπαράγγια, φινόκιο, λαχανικά τεμπούρα (σε κουρκούτι), μανιτάρια ψητά ή τηγανητά, καυτερές παρασκευές, ψάρια τηγανητά, λευκά
κρέατα (αρνί, κοτόπουλο), λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά.
Stout & Trappist:
Χόρτα (πικρή γεύση), τυρί γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ, φαγητά με ελιές, γλυκά με σοκολάτα και καφέ, τηγανητά κόκκινα ψάρια, πάπια.
Trappist (λευκή):
Σιροπιαστά γλυκά, γλυκά με καραμέλα.
Trappist (κόκκινη):
Γλυκά με λευκά φρούτα (ροδάκινο, ανανάς, βερίκοκο), γλυκά με κόκκινα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα, δαμάσκηνα).
Stout (κόκκινη):
Οστρακοειδή, τηγανητά κόκκινα ψάρια.
Pilsener& lager:
Πράσινες σαλάτες με βινεγκρέτ, φαγητά με κιμά και σάλτσα ντομάτα, φαγητά με θαλασσινά (μύδια, στρείδια, φούσκες), λιπαρά ψάρια, ψάρια και
μαλάκια τηγανητά, χοιρινό ψητό ή τηγανητό, λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, τυρί φέτα.
Lager:
Αγκινάρες (μαγειρευτές, ωμές, σοτέ), λαχανικά τεμπούρα (σε κουρκούτι).
Lager (μαύρη):
Καπνιστά εδέσματα, μανιτάρια ψητά ή τηγανητά, μοσχάρι στη σχάρα, λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, τυρί μπρι, τυρί γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ.
Ale (κόκκινες):
Λαδερά (φασολάκια, μπάμιες μπριάμ, ιμάμ μπαϊλντί), οποιοδήποτε φαγητό με σάλτσα ντομάτα, χοιρινό ψητό ή τηγανητό, γλυκόξινες παρασκευές.
Ale (χρυσή):
Γεμιστά λαχανικά με κιμά, καπνιστά θαλασσινά και πουλερικά, λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή, ψάρια με σκληρή σάρκα χωρίς λίπος (κολιός, ζαργάνα,
σαρδέλα, πεσκανδρίτσα, τόνος), λευκά κρέατα (αρνί, κοτόπουλο), μοσχάρι στη σχάρα, λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, πάπια, τυριά με λίπος (γραβιέρα, λα-
δοτύρι, τυρί Σαν Μιχάλη), σιροπιαστά γλυκά, γλυκά με καραμέλα, γλυκά με λευκά φρούτα (ροδάκινο, ανανάς, βερίκοκο), γλυκά με κόκκινα φρούτα (φράουλες,
βατόμουρα, δαμάσκηνα).