Page 53 - Food Service τ. 118

T
α καταστήματα εστία-
σης έχουν τη δυνατό-
τητα της προσαρμο-
γής. Ήδη οι ειδικοί κα-
τάλογοι με τα κλασικά
εδέσματα βρίσκονται στα τρα-
πέζια και προκαλούν τις κόρες
των ματιών με τα δελεαστικά
τοπικά υλικά τους.
Στα αστικά κέντρα, τα εστια-
τόρια έχουν τους παραδοσια-
κούς αλλά και τους μοντέρ-
νους πελάτες. Μέσα σ’ αυτούς
είναι οι ντόπιοι και οι φοιτητές,
καθώς και οι τουρίστες της
άνοιξης. Τα καταστήματα προ-
σφέρουν ιδιαίτερες γεύσεις,
στοχεύοντας και στην αναβάθ-
μιση των τουριστικών υπηρε-
σιών στους επισκέπτες. Ρώσοι,
Σέρβοι, Τούρκοι, Βούλγαροι θα
απολαύσουν τα εδέσματά μας,
τα κρασιά και τα αποστάγματα
της Ελλάδας.
Στιφάδο σουπιά με δεντρολί-
βανο και κοκκάρι, χταπόδι με
κοφτό μακαρονάκι ή στιφάδο,
χταπόδι σχάρας με ελαιόλαδο,
μηλόξιδο, ρίγανη και κάππαρη,
σαγανάκι μύδια με σάλτσα μου-
στάρδας και μαϊντανό, τραγανό
καλαμαράκι «δαχτυλίδι» ροδο-
τηγανισμένο, σαγανάκι γαρίδας
με σάλτσα ντομάτας και ούζου,
πιπεριές και μελιτζάνα με σάλ-
τσα ντομάτας και βασιλικού εί-
ναι ορισμένα από τα εδέσματα
που προτείνει η κλασική ελληνι-
κή vintage κουζίνα.
Η μοντέρνα κουζίνα
Από την άλλη, η μοντέρνα
κουζίνα των καταστημάτων
εστίασης, με τους νεοφερμέ-
νους, εναλλακτικούς εστιάτορες
και chef, προτείνει γεύσεις βασι-
σμένες στα τοπικά προϊόντα.
«
Μπριζολάκια», καλαμάρι σος
κρεμμυδιού, κριθαρώτο με γαρί-
δες, μύδια και σάλτσα κόκκινης
καπνιστής πιπεριάς, τηγανιά
χταπόδι και ρεβίθι με πικάντικη
σάλτσα και φινόκιο, καλαμάρι
σνίτσελ με σος κόκκινης πιπε-
ριάς, παέλια ελληνική με θαλασ-
σινά και κρόκο Κοζάνης, μανιτα-
ρόσουπα «μαγειρίτσα» με φρέ-
σκα μυρωδικά, ριζότο γαρίδες
με κρέμα φασκόμηλο. Αν και το
κάπνισμα απαγορεύτηκε στα κα-
ταστήματα υγειονομικού ενδια-
φέροντος, τα καπνιστά μαλάκια
και θαλασσινά ακόμη επιτρέπο-
νται! Έχουν και αυτά την τιμητι-
κή τους, αν και το ψάρι δεν πε-
ριλαμβάνεται στα «επιτρεπτά»
εδέσματα, παρά μόνο την 25η
Μαρτίου, όπου όλοι περιμένου-
με τους τραγανούς ψαρολου-
κουμάδες με την κρέμα σκόρ-
δου, όλοι λατρεύουν αυτούς
τους αυγουλομάτηδες από τη
Λέρο (αντζούγια) και το λαχταρι-
στό παχύ χέλι Χαλκιδικής και
Μεσολογγίου! Απολαύστε την
Ελλάδα, ζήστε τα αρώματα και
τα χρώματα της άνοιξης μέσα σ’
ένα πιάτο, χωρίς διατροφικά και
γαστρονομικά ταμπού.
<
53
θέμα
FOOD
Service