Page 56 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
56
συνέντευξη
που προτείνω. Μέσα από την προτίμηση,
το σεβασμό και τα σχόλια που εισέπραξα
από τον κόσμο, μου δόθηκε και η ώθηση να
τολμήσω αυτό που πάντα ήθελα: να μοιρα-
στώ μαζί τους τις γνώσεις, την τεχνική, την
εμπειρία και την αγάπη μου για το καλομα-
γειρεμένο φαγητό. Να μπω στη θέση του
δασκάλου! Έτσι έγραψα τα βιβλία μου,
έστησα το site μου
lucacos.gr
και τώρα παραδίδω και μαθήματα μαγειρι-
κής στο δικό μου σεμιναριακό χώρο
TheSeminarProject.
Κάνοντας απολογισμό, δεν βρίσκω κά-
ποια επαγγελματική επιλογή μου λανθα-
σμένη, γιατί κάθε κίνησή μου τη μελετάω
πρώτα προσεκτικά. Και στην τηλεόραση
λοιπόν, έκανα το ίδιο. Δεν θα συμμετείχα
σε κανένα τηλεοπτικό μαγειρικό πρόγραμ-
μα, αν αυτό ήταν αντίθετο με τα επαγγελ-
ματικά μου στάνταρ και τις αρχές που θέ-
λω να διακρίνουν τη δουλειά μου. Νομίζω
ότι οι εκπομπές στις οποίες έχω συμμετά-
σχει ήταν αξιόλογες και ποιοτικές.
Πόσο διαφορετική είναι η νέα σας
εκπομπή Dr. Cook σε σχέση με το
Master Chef;
Αρκετά διαφορετική αλλά όχι εντελώς!
Και στις δύο εκπομπές, ο απώτερος σκοπός
της τηλεοπτικής εμφάνισής μου είναι ίδιος:
να δώσω στους συμμετέχοντες και στο κοι-
νό ένα κομμάτι της γνώσης και της εμπει-
ρίας μου, ώστε να βελτιωθούν οι μαγειρικές
τους επιδόσεις αλλά και ο τρόπος που αντι-
λαμβάνονται το φαγητό. Η κύρια διαφορά
είναι ότι στο Dr. Cook το θέμα είναι απο-
κλειστικά η ίδια η μαγειρική ως πρακτική
που αφορά στον καθένα, ενώ στο Master
Chef οι διάφορες μαγειρικές διαδικασίες
εξυπηρετούσαν το διαγωνιστικό πλαίσιο
του προγράμματος και η μεγαλύτερη έμφα-
ση δίνονταν στην εξέλιξη των διαγωνιζόμε-
νων. Έτσι, στο Dr. Cook ασκώ πιο πρακτικά
το ρόλο του δασκάλου, ενώ στο Master
Chef λειτουργούσα περισσότερο συμβου-
λευτικά και καθοδηγητικά, ως κριτής, στην
πορεία των συμμετεχόντων. Στη νέα εκπο-
μπή λοιπόν δείχνω πρακτικά τον τρόπο δια-
χείρισης διάφορων υλικών και εξηγώ βήμα
βήμα τον τρόπο εκτέλεσης συνταγών, ξεκι-
νώντας από τα πολύ βασικά και πηγαίνο-
ντας σταδιακά σε πιο προχωρημένα επίπε-
δα, όπως περίπου θα συνέβαινε και σε μία
σχολή μαγειρικής. Έτσι, μπορεί κάθε οικια-
κός μάγειρας, όσο αρχάριος και αν είναι, να
την παρακολουθήσει και να πάρει χρήσιμες
ιδέες και συμβουλές, που μπορεί εύκολα να
εφαρμόσει στην κουζίνα του.
Αναφορικά με τη νέα σας δραστη-
ριότητα που σχετίζεται με τη διεξα-
γωγή σεμιναρίων θα μπορούσατε να
μας περιγράψετε την όλη διαδικα-
σία;
Τα μαθήματα που διεξάγονται στο
TheSeminarProject απευθύνονται σε
όλους. Είναι hands-on, που σημαίνει ότι
συμμετέχουν όλοι πρακτικά, μαγειρεύο-
ντας υπό τις οδηγίες μου. Αυτό είναι και το
καινοτόμο στοιχείο της λειτουργίας του
χώρου. Σε κάθε μάθημα, οι συμμετέχοντες,
χωρισμένοι σε μικρές ομάδες σε ξεχωρι-
στούς πάγκους εργασίας και έχοντας όλο
τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα υλικά, μα-
γειρεύουν οι ίδιοι ολοκληρωμένα πιάτα,
εκτελώντας βήμα βήμα συνταγές που τους
δείχνω αναλυτικά. Έτσι, μαθαίνουν όχι θε-
ωρητικά αλλά εμπειρικά, ενώ παράλληλα
περνούν ευχάριστα και στο τέλος απολαμ-
βάνουν ένα ωραίο γεύμα, με πιάτα που οι
ίδιοι δημιούργησαν. Μπορεί λοιπόν να πα-
ρακολουθήσει τα μαθήματά μας ο οποιοσ-
δήποτε, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων
στη μαγειρική. Πολύ συχνά μας επισκέπτο-
νται αρχάριοι που κάνουν τα πρώτα τους
βήματα κοντά μας και το καλό είναι ότι έτσι
έχουν την ευκαιρία να τα κάνουν σωστά!
Μας επισκέπτονται όμως και πιο προχωρη-
μένοι οικιακοί μάγειρες, σπουδαστές σχο-
λών ή και επαγγελματίες του αντικειμένου.