Page 63 - Food Service τ. 118

βευμένο και ιδιαίτερα διαδεδο-
μένο στο εξωτερικό κρασί. Οι
αγορές που το ζητούν είναι κυ-
ρίως η γαλλική, η ιταλική, η
γερμανική και η σουηδική.
Στη φιάλη αναφέρεται ότι
το κρασί προέρχεται από
αμπέλια βιολογικής καλ-
λιέργειας. Πόσο εύκολο
είναι αυτό και τι το διαφο-
ρετικό δίνει στο τελικό
αποτέλεσμα;
Ο βιολογικός αμπελώνας εί-
ναι μία συνειδητή επιλογή της
ομάδας μοναχών που ασχολού-
μαστε με το κρασί. Είναι υπο-
χρέωσή μας το να σεβόμαστε
τα αγαθά του κόσμου και τις
αξίες του. Πρέπει να σεβόμα-
στε τη φύση που τόσο απλόχε-
ρα μας χαρίζει τις ιδανικές συν-
θήκες. Η βιολογική καλλιέργεια
απαιτεί διπλάσιο κόπο και πολύ
μεγάλο άγχος για την ορθή
απόδοση του τελικού προϊό-
ντος. Δίπλα μας βεβαίως έχου-
με τους γεωπόνους και τους οι-
νολόγους της Ελλάδας και της
Ιταλίας, με την τεχνογνωσία
των οποίων διατηρήσαμε την
παράδοση και εφαρμόσαμε
σύγχρονες τεχνικές υποστήρι-
ξης.
Ποια είναι τα χαρακτηρι-
στικά του κτήματος; Το οι-
νοποιείο βρίσκεται στον
ίδιο χώρο;
Ο αμπελώνας διαθέτει 50
στρέμματα με ποικιλίες Merlot,
Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο
Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξαν-
δρείας και Ροδίτη. Το εμφιαλω-
τήριο, χτισμένο στο κέντρο του
αμπελώνα, χτισμένο με την πα-
ραδοσιακή αρχιτεκτονική του
Αγίου Όρους, τηρεί τη χιλιό-
χρονη αγιορείτικη παραδοσια-
κή οινοποίηση και λειτουργεί με
την άδεια του Γενικού Χημείου
του Κράτους. Το οινοποιείο
διαθέτει χάλκινους αποστακτή-
ρες και δρύινα γαλλικά και ελ-
ληνικά βαρέλια για την παλαίω-
ση και ωρίμανση του οίνου.
Το κρασί είναι πολύ σπου-
δαίο από άποψη πολιτιστι-
κή, θρησκευτική αλλά και
διατροφική. Είναι σύμβο-
λο της μεσογειακής δια-
τροφής. Η Ορθοδοξία πό-
τε τιμάει το κρασί και
ποια είναι η διατροφική
του αξία;
Ο Άγιος Τρύφων είναι ο προ-
στάτης των Αμπελουργών και
τον εορτάζουμε την 1η Φε-
βρουαρίου. Τότε ξεκινάει και το
κλάδεμα των αμπελιών. Στις 2
Φεβρουαρίου έχουμε την Υπα-
παντή του Κυρίου, δηλαδή τε-
λειώνουν οι 40 ημέρες μετά τα
Χριστούγεννα και προετοιμαζό-
μαστε για τις απόκριες. Όσον
αφορά στη διατροφική του
αξία… το αποδεικνύουν οι με-
λέτες των πανεπιστημίων μας,
όπου το κόκκινο κρασί περιέχει
τις τανίνες, χρήσιμες πολυφαι-
νόλες με μεγάλη αξία για τον
ανθρώπινο οργανισμό.
Το κρασί έχει την εποχή
του. Καλοκαίρι καταναλώ-
νουμε τα λευκά και το χει-
μώνα τα ερυθρά. Υπάρχει
κάποιος λόγος που συμ-
βαίνει αυτό;
Η ελληνική παράδοση ανα-
φέρει ότι «μήνας που δεν έχει
ρο” βάλε στο κρασί νερό». Αυ-
τό αναφέρεται για τους μήνες
Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο,
όπου η ζέστη είναι αρκετή και
τότε καταναλώνουμε το λευκό
κρασί, το οποίο είναι δροσερό.
Ποια είναι τα καλύτερα
κρασιά, τα λευκά, τα ροζέ
ή τα ερυθρά;
Εννοείται τα ερυθρά. Ένας
οινοποιός κρίνεται από τα ερυ-
θρά κρασιά του, τα οποία έχουν
περισσότερη φροντίδα και ρί-
σκο. Τα κόκκινα κρασιά έχουν
πιο γεμάτο μπουκέτο αρωμά-
των και το εύρος των αρωματι-
κών ενώσεών τους είναι μεγα-
λύτερο συγκριτικά με τα λευκά
και τα ροζέ. Να έχετε υπόψη ότι
οι οινοποιοί αναμένουν με αγω-
νία το χειμώνα όπου θα κατανα-
λωθούν τα ερυθρά κρασιά και
θα κριθούν αυστηρά για την
προσπάθειά τους.
Τα κρασιά του κτήματος
Μυλοπόταμος έχουν δια-
κριθεί με εννέα βραβεία.
Πού μπορούμε να εντοπί-
σουμε τις βραβευμένες
ετικέτες, ποια είναι η τιμή
τους και ποιοι οι γαστρο-
νομικοί συνδυασμοί τους;
Το κτήμα προμηθεύει τις κά-
βες της Θεσσαλονίκης, καθώς
και αρκετά εστιατόρια, όπου
μπορείτε να τα απολαύσετε συ-
νοδεία εδεσμάτων. Το κόστος
κυμαίνεται ανάλογα με την πα-
λαίωση και διατηρεί πάντα χα-
μηλή την τελική τιμή, ώστε να
έχουν όλοι τη δυνατότητα να τα
απολαύσουν. Τα κρασιά του
κτήματος συνοδεύουν άριστα
μαγειρευτά εδέσματα, καθώς
και τηγανητά, είτε λαχανικά είτε
θαλασσινά.
<
FOOD
Service
63
έρευνα