Page 8 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Δύο γνωστοί Γάλλοι chef, οι
οποίοι έχουν διακριθεί με αστέ-
ρια Michelin, αντέδρασαν έντο-
να σε πελάτες των εστιατορίων
τους, όταν διαπίστωσαν ότι
φωτογραφίζουν τα πιάτα τα
οποία είχαν επιλέξει για το γεύ-
μα τους. Σύμφωνα με πρόσφα-
το δημοσίευμα του BBC, ο
Gilles Goujon, του βραβευμέ-
νου με τρία αστέρια Michelin
εστιατορίου L’Auberge du
vieux puit στη Νότια Γαλλία,
ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθε-
ση με πελάτη, όταν τον αντιλή-
φθηκε να φωτογραφίζει τα πιά-
τα του. Όπως υποστήριξε ο
ίδιος ο chef: «Κάθε φορά που
οι δημιουργίες μου εμφανίζο-
νται στα μέσα κοινωνικής δι-
κτύωσης, εξαλείφεται το στοι-
χείο της έκπληξης για τους πε-
λάτες του εστιατορίου μου.
Παράλληλα αισθάνομαι να χά-
νεται ένα μέρος της πνευματι-
κής μου ιδιοκτησίας».
Όμοια είναι η άποψη και του
chef Alexandre Gauthier, του
εστιατορίου Grenouillere στη
Βόρεια Γαλλία αυτήν τη φορά,
ο οποίος όμως προχώρησε ένα
βήμα παρακάτω απαγορεύο-
ντας ρητά τις φωτογραφίες
στο χώρο του.
Ο Gauthier άσκησε δριμεία κρι-
τική στους πελάτες των εστια-
τορίων οι οποίοι αποθανατί-
ζουν τις γευστικές του εμπει-
ρίες λέγοντας χαρακτηριστικά:
«
Τα προηγούμενα χρόνια οι
φωτογραφίες αφορούσαν
στους ανθρώπους που γευμα-
τίζουν, στις οικογένειες, στους
φίλους. Σήμερα επιλέγουμε να
φωτογραφίζουμε τα πιάτα μας
και να τα σχολιάζουμε μέσω
των διάφορων κοινωνικών δι-
κτύων».
Όπως σχολιάζει το ίδιο άρθρο,
την άποψη των δύο chef δεν
δείχνουν να συμμερίζονται
πολλά εστιατόρια τα οποία
διοργανώνουν ακόμη και μαθή-
ματα φωτογραφίας πιάτων…
n
ΓΑΛΛΙΑ
Chef εναντίον φωτογράφων!
Επιστροφή φόρου ύψους
55.000
βρετανικών λιρών θα
λάβει βρετανικό κολέγιο στην
περιοχή του Hampshire, μετά
από δικαστική απόφαση. Όπως
αναφέρεται σε δημοσίευμα της
εφημερίδας Daily Echo: «Το
κολέγιο Brockenhurst δικαιώ-
θηκε από τις δικαστικές αρχές
μετά από τις κατηγορίες που
δέχτηκε ότι η κουζίνα που προ-
σέφερε δεν ενέπιπτε σε φορο-
λογικό καθεστώς. Ειδικότερα
το εστιατόριο του κολεγίου εί-
ναι ανοιχτό στο κοινό και σερ-
βίρει υψηλού επιπέδου γα-
στρονομικά πιάτα, τα οποία
έχουν δεχτεί πολύ θετικές κρι-
τικές από διεθνούς φήμης chef
όπως είναι ο James Martin και
ο Raymond Blanc».
Το εστιατόριο λειτουργεί με
εργαζόμενους τους ίδιους
τους φοιτητές του κολεγίου,
ενώ η δημοτικότητά του είναι
υψηλή λόγω των χαμηλών τι-
μών του. Μετά από πολυετή
διαμάχη του κολεγίου με τις
εγχώριες δικαστικές αρχές, για
το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε
να αποδίδει ΦΠΑ στο κράτος,
το κολέγιο τελικά δικαιώθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά
την πρώτη απόφαση των δικα-
στηρίων υπέρ του κολεγίου για
επιστροφή των φόρων που έχει
καταβάλει στο κράτος, ακο-
λούθησε η οριστική απόφαση
στην οποία μεταξύ άλλων
αφαιρείται το δικαίωμα έφεσης
της άλλης πλευράς.
Το MJ’s, όπως ονομάζεται το
εστιατόριο του κολεγίου, λει-
τουργεί καθημερινά από Δευ-
τέρα έως Παρασκευή προσφέ-
ροντας στους ντόπιους τη δυ-
νατότητα να απολαύσουν γεύ-
ματα τριών πιάτων με 15 λίρες
κατ’ άτομο. Παράλληλα το κο-
λέγιο απασχολεί τους σπουδα-
στές του στους χώρους του
εστιατορίου βοηθώντας τους
να αποκτήσουν εργασιακή
εμπειρία. Οι δικηγόροι της
n
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η νίκη της haute cuisine
£ 55.000
επιστροφή
φόρου
Απαγόρευση
φωτογράφησης
πιάτων!
Το εστιατόριο
Grenouillere
στη Β. Γαλλία.