Page 9 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
9
Ένα από τα πλέον γνωστά
εστιατόρια διεθνώς είναι το
Basement Bistro με ιδιοκτήτη
και chef τον Damon Baehrel. O
εν λόγω chef συνδυάζει πλήθος
ιδιοτήτων στο εστιατόριο κα-
θώς σερβίρει, μαγειρεύει και
καλλιεργεί τις πρώτες ύλες του.
Όλες οι ύλες που χρησιμοποιεί
για την παρασκευή των πιάτων
του προέρχονται από το 12
στρεμμάτων κτήμα του. Παλαι-
ότερα το εστιατόριο στεγαζό-
ταν σε ένα υπόγειο καταστήμα-
τος, ενώ διέθετε μόνο δώδεκα
τραπέζια. Σήμερα το εστιατόριο
εξυπηρετεί καθημερινά 15 έως
18
άτομα, ενώ η φήμη του έχει
εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική,
κυρίως λόγω του ιδιοκτήτη του.
Η δημοτικότητα του Baehrel
έχει αυξηθεί σημαντικά κυρίως
λόγω του γεγονότος ότι ο ίδιος
δεν διαθέτει επαγγελματική κα-
τάρτιση στο χώρο της εστία-
σης, αλλά οι ικανότητές του στη
μαγειρική είναι υποδειγματικές.
Ένα από τα πλέον γνωστά πιά-
τα του είναι το σουμάκ, ένα πιά-
το με νωπά σταφύλια και υφή
θρυμματισμένου πάγου. Στο
συγκεκριμένο εστιατόριο ένα
γεύμα κοστίζει 265 δολάρια
(
χωρίς το κρασί και το φιλοδώ-
ρημα) και παρ’ όλα αυτά η λί-
στα αναμονής αγγίζει τα 5 χρό-
νια. Μεταξύ των προϊόντων που
ο ίδιος καλλιεργεί και χρησιμο-
ποιεί στα πιάτα του περιλαμβά-
νονται μήλα, αχλάδια, πατάτες
δύο ετών, βατόμουρα, πράσι-
νες φράουλες, μανιτάρια αλλά
και κατσικίσιο τυρί, βούτυρο και
διάφορα είδη κρέατος. Επίσης
μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιά-
ζει και η κάβα του εστιατορίου
του, στην οποία διαθέτει μεγά-
λη ποικιλία ετικετών, ιδιαίτερων
λικέρ, αφεψημάτων όπως και
καφέ. Το εστιατόριο έχουν επι-
σκεφτεί πολλοί επιφανείς καλλι-
τέχνες και πολιτικοί όπως είναι
ο Jerry Seinfeld και ο πρόεδρος
Ομπάμα.
n
ΗΠΑ
Το εστιατόριο των διασήμων
«
Έκλαψα όταν έχασα τα αστέ-
ρια μου (Michelin)». Ο Gordon
Ramsay μιλάει ανοιχτά για την
ημέρα που το νεοϋορκέζικο
εστιατόριό του υποβαθμίστηκε,
παρομοιάζοντάς το με το να
χωρίζει κάποιος με την κοπέλα
του.
Ο γνωστός chef αποκαλύπτει
ότι δάκρυσε όταν έμαθε ότι το
εστιατόριό του χάνει τα αστέ-
ρια του.
Ο Gordon Ramsay ήταν πολύ
συγκινημένος όταν έμαθε ότι
το The London έχασε τα πολύ-
τιμης αξίας δύο αστέρια του.
Η Michelin απέσυρε τα πολυ-
πόθητα αστέρια και αποκάλεσε
τα πιάτα που σερβίρονταν στο
εστιατόριο του Manhattan ως
εκκεντρικά ασταθή.
Κατά τη διάρκεια της εμφάνι-
σής του σε νορβηγικό τηλεο-
πτικό σόου, ο 47χρονος chef
είπε: «Άρχισα να κλαίω όταν έ-
χασα τα αστέρια μου. Eίναι πο-
λύ συναισθηματικό πράγμα για
τον οποιοδήποτε chef να χάνει
τα αστέρια του.
Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει
και με τη σύντροφό σου. Τη θέ-
λεις πίσω». Η υποβάθμιση του
The London ήρθε μόλις λίγους
μήνες μετά τη λήξη του συμβο-
λαίου του Ramsay για το Art
Deco των τραπεζαριών στα
Claridges.
Ακολουθώντας μία απόρριψη
του show στο κανάλι 4, Εφιάλ-
τες στην κουζίνα, ο διάσημος
Σεφ έχει αποφασίσει να μην
ανανεώσει το συμβόλαιό του.
Αλλά ο Ramsay, ο οποίος έχει
στην ιδιοκτησία του 12 εστια-
τόρια γύρω από την πρωτεύου-
σα, μπορεί τουλάχιστον να κα-
θησυχάσει τον εαυτό του με το
γεγονός ότι τα υπόλοιπα εστια-
τόριά του παγκοσμίως έχουν
συνολικά 14 αστέρια.
Το εστιατόριο που υπογράφει,
Restaurant Gordon Ramsay,
στο Τσέλσι, έχει 3 αστέρια Mi-
chelin από το 2001.
n
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εστιατόριο χάνει τα αστέρια Michelin
Τα δάκρυα
ενός chef
Λίστα αναμονής
5
ετών
πρώτο
πλάνο
Ο Damon Baehrel, chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Basement Bistro.