Food Service τ. 125 - page 9

FOOD
Service
9
Το πρώτο πιστοποιημένo βιολο-
γικό εστιατόριο γρήγορου φα-
γητού άνοιξε στην περιοχή του
Pleasanton στην Καλιφόρνια,
στις αρχές Νοεμβρίου. Το
Organic Coup, όπως ονομάζε-
ται το εστιατόριο, προσφέρει
αποκλειστικά βιολογικές επιλο-
γές στους πελάτες του έχοντας
πάντα ως βάση το γρήγορο φα-
γητό. Έτσι, οι επισκέπτες του
μπορούν να δοκιμάσουν κοτό-
πουλο πανέ σε αραβική πίτα ή
σε κομμάτια, ποπκόρν, λαχανι-
κά και αναψυκτικά. Όπως ανα-
φέρει η ίδια η εταιρεία σε ανα-
κοίνωσή της, η επιλογή της λέ-
ξης coup (πραξικόπημα) αντί
για coop (συνεταιρισμός) στην
ονομασία του εστιατορίου μόνο
τυχαία δεν είναι. Σύμφωνα με
τους ιδιοκτήτες, προχώρησαν
σε αυτή την κίνηση καθώς θέ-
λουν να δηλώσουν ότι το εστια-
τόριο αποσκοπεί στο να ξεκινή-
σει ένα είδος διατροφικής επα-
νάστασης που θα συντελέσει
στη μετάλλαξη του συμβατικού
διατροφικού συστήματος. Η
ιδιοκτήτρια του εστιατορίου
Erica Welton δηλώνει σχετικά
με το νέο της εγχείρημα: «Η
ιδέα του Organic Coup προέκυ-
ψε από τη διαπίστωση της μη
διαθεσιμότητας υγιεινού φαγη-
τού στην αγορά».
Οι πελάτες των βιολογικών τρο-
φών στις ΗΠΑ, όμως, έχουν
δείξει ότι είναι ευχαριστημένοι,
καθώς η οργανική αγορά των
ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε κατά
11% το 2.014 σε 35,9 δισεκα-
τομμύρια δολάρια, εξελίσσεται
ραγδαία. Σύμφωνα με την ίδια,
η οργανική πιστοποίηση που
κατέχει το εστιατόριο διασφα-
λίζει ότι το φαγητό που σερβί-
ρει δεν περιέχει γενετικά τρο-
ποποιημένους οργανισμούς,
τοξικά χημικά και ζιζανιοκτόνα,
ενώ τα υλικά που χρησιμοποι-
ούνται δεν περιέχουν ορμόνες
και κανενός είδους φάρμακα
και πρόσθετα.
n
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Το οργανικό τρόφιμο γίνεται γρήγορο!
Το πολυβραβευμένο εστιατό-
ριο Alinea εξέδωσε πρόσφατα
ανακοίνωση αναφορικά με τα
επερχόμενα εγκαίνιά του στη
Μαδρίτη. Πρόκειται για ένα
pop up εστιατόριο το οποίο θα
στεγαστεί στο NH Hotel Euro-
building.
O chef Achatz και ο βοηθός
του Μike Bagele δήλωσαν στο
Bloomberg ότι στα σχέδιά τους
περιλαμβάνεται η δημιουργία
μίας μοναδικής γαστρονομικής
εμπειρίας. Συγκεκριμένα, οι
chef σκοπεύουν να δέχονται
τους επισκέπτες σε μία αίθου-
σα στην οποία μικρές σακού-
λες θα κρέμονται από το ταβά-
νι. Στη συνέχεια θα ανοίγουν
τις σακούλες οι οποίες θα πε-
ριέχουν στοιχεία του γεύματος
των επισκεπτών και θα καθοδη-
γούνται από δωμάτιο σε δωμά-
τιο μέχρι την ολοκλήρωση αυ-
τού. Όπως ο Achatz δηλώνει
χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε
να περνάτε από ένα δωμάτιο
στο οποίο θα βρίσκετε και θα
κόβετε αρωματικά για να γαρ-
νίρετε το πιάτο σας».
Ένα από τα γνωστότερα πιάτα
του Alinea είναι το μπαλόνι από
πράσινο μήλο, γεμισμένο με
ήλιον. Οι πελάτες του κάνουν
μία τρύπα στο μπαλόνι και
ρουφάνε το ήλιον. Το Alinea
έχει ως σκοπό του να συνδυά-
ζει τη γαστρονομία με τη δημι-
ουργία μιας εμπειρίας που πα-
ραπέμπει στα παιδικά χρόνια
των πελατών, ενώ το παιχνίδι
έχει κυρίαρχο ρόλο στο μενού
του εστιατορίου. Αντίστοιχη
φαίνεται να είναι η λογική και
του pop up εστιατορίου στη
Μαδρίτη που αναμένεται να ξε-
κινήσει, ενώ τα σχέδια έναρξης
λειτουργίας ενός ανάλογου
στη Νέα Υόρκη ναυάγησαν.
Όμως σε τελευταία δήλωσή
του ο Achatz υποστηρίζει ότι
ετοιμάζει ανάλογη δράση και
για το Μαϊάμι το επόμενο έτος.
n
ΜΑΔΡΙΤΗ
To Αlinea σε νέα εμφάνιση
Pop up
καινοτομία στη
Μαδρίτη.
Το πρώτο
βιολογικό
fastfood.
πρώτο
πλάνο
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...68
Powered by FlippingBook