Food Service τ. 133 - page 77

77
IDEAS
Υλικά για 8 άτομα
• 1 κιλό μεγάλες πατάτες, ξε-
φλουδισμένες και κομμένες
στα τέσσερα
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• 2 πολύ μεγάλα είτε 4 με-
γάλα λευκά ή κίτρινα κρεμ-
μύδια, ξεφλουδισμένα και
κομμένα σε φέτες
• 1½ κούπα μαγιονέζα
• 2 κ. σ. μουστάρδα Dijon
• ½ ποτήρι χυμό λεμονιού
• 2 σταγόνες σως
Worcestershire
• 2-4 σταγόνες Tabasco
• 1 κ. σ. ζάχαρη
• 1 κ. γλ. αλάτι
• 1 κ. γλ. φρέσκο τριμμένο
πιπέρι
• 3 κ. σ. ψιλοκομμένο σχοινό-
πρασο που θα χρησιμοποιη-
θεί ως γαρνιτούρα
• 3 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο
μαϊντανό που θα χρησιμο-
ποιηθεί ως γαρνιτούρα
• 150 γρ. κατσικίσιο τυρί, σε
τρίμματα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα με 4 λίτρα αλατισμένο νερό σε υψηλής θερμοκρασίας
φωτιά μέχρι να βράσει. Προσθέστε τις πατάτες και μαγειρέψτε για 15 λεπτά.
Στραγγίστε και δροσίστε σε ένα δοχείο που καλύπτεται. Εάν τις έχετε προετοιμάσει πολύ νω-
ρίτερα, φροντίστε να τις βάλετε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση. Ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα
σε μέση προς υψηλή θερμοκρασία. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για χρονικό διάστημα 15-20 λε-
πτών, έως ότου είναι μαλακά και με χρυσαφί όψη.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και καλύψτε τα. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη μαγιονέζα, τη
μουστάρδα Dijon, τον χυμό λεμονιού, τη σάλτσα Worcestershire, το Tabasco, τη ζάχαρη, το
αλάτι και το πιπέρι.
Κόψτε σε μικρούς κύβους τις πατάτες
που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωμα-
τίου και ανακατέψτε με το περιεχόμενο
του μείγματος. Φροντίστε να δοκιμάζετε
συχνά και να προσθέτετε μείγμα ή με-
μονωμένα καρυκεύματα εάν θεωρήστε
πως πρέπει.
Τοποθετήστε την πατατοσαλάτα σε μια
πιατέλα σερβιρίσματος και τοποθετήστε
από επάνω τα καραμελωμένα κρεμμύ-
δια.
Γαρνίρετε με σχοινόπρασο και μαϊντανό,
προσθέτοντας τριμμένο κατσικίσιο τυρί,
εάν –φυσικά– το επιθυμείτε.
Πατατοσαλάτα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά για 4 άτομα
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• ½ κιλό χωριάτικο λουκάνικο
1
/
4
κούπας βούτυρο
• ½ κούπα ψιλοκομμένο
κρεμμύδι
• 1½ κούπα ρύζι Arborio
3
/
4
κούπας λευκό κρασί
• 4 κούπες ζεστό ζωμό κοτό-
πουλο
• 1 κούπα αρακά
3
/
4
κούπας τριμμένη παρ-
μεζάνα, καθώς επίσης και
μεγαλύτερα τρίματα
• Αλάτι και πιπέρι
• Τρίματα παρμεζάνας και μυ-
ρωδικά ώστε να χρησιμοποι-
ηθούν ως γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο
τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε
σταδιακά το λουκάνικο και μαγειρέψτε για
χρονικό διάστημα από 5 έως 8 λεπτά.
Ανακατεύετε συχνά με ξύλινη κουτάλα,
έως ότου το λουκάνικο ροδίσει και είναι
πλήρως μαγειρεμένο. Βγάλτε το λουκάνι-
κο από το τηγάνι και αφήστε το να «ηρε-
μήσει» στο πλάι. Προσθέστε βούτυρο στο
τηγάνι, στη συνέχεια τα κρεμμύδια, βάζο-
ντας και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρέψτε για 3 έως 5 λεπτά ή έως ότου τα κρεμμύδια είναι μαλακά. Προσθέστε ρύζι και
μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι το ρύζι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε για 3-4 λεπτά. Μειώστε σε μέτρια προς
χαμηλή θερμοκρασία.
Έπειτα, προσθέστε τον ζεστό ζωμό, 1 κούπα κάθε φορά, ανακατεύοντας διαρκώς.
Συνεχίστε να προσθέτετε τον υγρό ζωμό, ανακατεύοντας ταυτόχρονα έως ότου το ρύζι μαγει-
ρευτεί και ο ζωμός έχει απορροφηθεί. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε από 20 έως 30 λεπτά.
Προσθέστε το λουκάνικο, τον αρακά και το τυρί, αφήνοντας το μείγμα να «ησυχάσει» και να
«δέσει» το σύνολο των υλικών για 2 έως 3 λεπτά. Τέλος, σερβίρετε «ραντίζοντας» με τριμμέ-
νη παρμεζάνα και μυρωδικά.
Ριζότο με λουκάνικο και αρακά
1...,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76 78,79,80,81,82,83,84
Powered by FlippingBook