Food Service τ. 136

χρειαστεί ένα πλυντήριο μεγάλου μεγέθους στο πίσω μέρος της κουζίνας κι ένα κατά πολύ μικρό- τερο στην περιοχή του μπαρ, εάν εξυπηρετείται μεγάλο πλήθος πελατών εκεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχύτητα σε συνδυασμό με την ισορροπία στον όγκο όσων πρέπει να πλυ- θούν. Έτσι, λοιπόν, ένα πλυντήριο τύπου conveyor θεωρείται ιδανικό (όσο και απαραίτητο), προκει- μένου να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα μεγάλους όγκους σκευών προς πλύσιμο που συναντώνται σε υψηλής απόδοσης κουζίνες. Τέτοιου είδους μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν περισ- σότερα από 2.000 πιάτα την ώρα! Την ίδια στιγμή, πλυντήρια με μια πιο συμπαγή μορφή, εντοιχισμένα στον χώρο της κουζίνας και τοποθετημένα στον διευρυμένο χώρο του κεντρικού απορροφητήρα, θεωρούνται ιδανικά για την επίτευξη υψηλής απόδοσης σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις εστίασης. Τα συγκεκριμέ- να μοντέλα τροφοδοτούνται με ταχύτητα με τα σκεύη που πρέπει να πλυθούν και με ταχύτητα γίνεται και η αφαίρεσή τους, ώστε να γίνει άμεση χρήση τους στον χώρο της σάλας, της κουζίνας ή οπουδήποτε αλλού κριθεί αναγκαίο. Απλώς, πρέπει να κάνει τη δουλειά του Πρώτα και κύρια, ένα εστιατόριο απαιτεί από έναν κατασκευαστή πλυντήριου να του προσφέ- ρει ένα πλυντήριο που να κάνει καλά τη δουλειά του: Να πλένει καθαρά και αποδοτικά! Το απόλυτο ζητούμενο από το μηχάνημα δεν είναι άλλο από τα, δίχως βρομιές, σημάδια και στίγματα, αποτελέσματα πλύσης! Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προκύψει μια σειρά από βελτιώσεις και ευρύτερες εξελίξεις στον τομέα των επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων και εστιατορικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, ο μοναδικός –περίπου– τρόπος για μια πλύση δίχως στίγματα, θολότητα και βρομιές και με τον ελάχιστο βαθμό εμπλο- κής του προσωπικού, είναι η συχνή χρήση της αντιστροφής όσμωσης. Όπως τονίζουν, μπορεί το πλυντήριο που διαθέτει τη συγκεκριμένη λει- τουργία να είναι πιο ακριβό, εντούτοις τα ποτή- ρια, τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και κάθε άλλο σκεύος της κουζίνας βγαίνουν από το πλυ- ντήριο εντελώς καθαρά, δίχως την παραμικρή κηλίδα, εξοικονομώντας στην επιχείρησή σας χρήματα, χρόνο και… χέρια (των εργαζομένων σας), αποφεύγοντας σπασίματα, χρήση πρόσθε- των προϊόντων (λ.χ. καθαριστικά, γυαλιστικά κ.ά.), την αναγκαιότητα να ακολουθήσει νέος κύκλος πλύσης και βέβαια την αρνητική εικόνα που προκαλεί στους πελάτες ένα βρόμικο πιάτο, ποτήρι ή σερβίτσιο. Ένα τελευταίο μοντέλο «έξυπνης» τεχνολογίας καταφέρνει να ακτινογραφεί και να ελέγχει τους κύκλους πλύσης, τη θερμοκρασία, τη χρήση και την ορθή αξιοποίηση των χημικών καθαριστικών, ενώ ταυτόχρονα ανιχνεύει και επισημαίνει λει- τουργικά λάθη και αδυναμίες! Σήμερα, πλέον, οι προηγμένες ψηφιακές οθόνες προβάλλουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του δοχείου της πλύ- σης και του μπόιλερ ξεβγάλματος, αλλά και της κουζίνας, αξιοποιώντας εσωτερικά τα δεδομένα που προκύπτουν, ώστε να αυξάνει ο βαθμός αποτελεσματικότητας του ίδιου του πλυντηρίου. Η καθαριότητα αποτελεί έναν μαραθώνιο… αγώνα ταχύτητας Καθώς τα επαγγελματικά πλυντήρια χρησιμο- ποιούνται σε καθημερινή βάση και σε πολλα- πλούς κύκλους, πρέπει να είναι αξιόπιστα τόσο στη λειτουργία τους όσο και στην αποτελεσματι- κότητά τους. Κάθε επιχείρηση που επιλέγει ένα πλυντήριο και βασίζει επάνω του ένα αξιοπρό- σεκτο κομμάτι της εργασίας της, ώστε να τη βγά- λει… ασπροπρόσωπη και καθαρή απέναντι στην πελατεία της, πρέπει να ψάξει αυτά τα standards! Άρα, χρήσιμο θα ήταν στα πρώτα «πρέπει» να εξετάσετε τον βαθμό αντοχής και ανθεκτικότητας του μηχανήματος, δίχως να… θαμπώνεστε από τον σχεδιασμό, το χρώμα ή τα «φανταχτερά» τε- χνολογικά στοιχεία. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ‘ ‘ Σημαντική βαρύτητα κατά την διαδικασία της επιλογής πρέπει να δίνεται και στο μενού της λειτουργίας, το οποίο χρήσιμο θα ήταν να είναι εύκολο και απλό, δίχως να νιώθει κάποιος πως οφείλει να διαθέτει Master Φυσικών Επιστημών ή Πυρηνικού Επιστήμονα προκειμένου να το διαβάσει για να θέσει το πλυντήριο σε λειτουργία! 59

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=