Food Service τ. 136

67 τιps & tricks σπαράγγια. Ρίξτε φρέσκο πιπέρι και προαιρετικά αλάτι (ανάλογα με το τυρί που θα επιλέξετε), τυλίξτε το σε λαδόκολλα και ψήστε το στον φούρνο . • Βουτυράτα σπαράγγια στον φούρνο με λεμόνι και πιπέρι Ρίξτε ένα πλακάκι βούτυρο στο τηγάνι και, όταν κάψει, προσθέστε χυμό και ξύσμα λεμονιού και φρέσκο μαύρο πιπέρι. Ρίξτε τα προβρασμένα σπαράγγια να «τυλιχτούν» με το μείγμα και έπειτα ψήστε τα στον φούρνο για 10 λεπτά πε- ρίπου σε χαμηλή φωτιά. • Σπαράγγια με pesto Για τους vegan πελάτες του εστιατορίου σας μπορείτε να ετοιμάσετε μια gourmet σάλτσα pesto από σπαράγγια, που μπορεί να συνο- δεύσει τόσο σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και λευκό τυρί όσο και ελαφριές καλοκαιρινές μα- καρονάδες. Πέρα από σπαράγγια (θα πρέπει να είναι προβρασμένα) θα χρειαστείτε παρμεζάνα, κουκουνάρι, χυμό από 1 λεμόνι, λάδι αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο multi για πολτοποίηση και έχετε έτοιμη φρέσκια pesto σπαραγγιών για κάθε χρήση. • Ψημένα σπαράγγια πάνω από τη σάλτσα Romesco Ανακατέψτε ψητές ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρ- δο, ψητές πιπεριές και ψωμί στο multi και θα έχετε μια καλοκαιρινή σάλτσα που συνοδεύει τέλεια ψητά σπαράγγια. • Σπαράγγια με τζίντζερ και μπέικον Εάν προτιμάτε τραγανά σπαράγγια, αλλά εξί- σου γευστικά, μπορείτε να προσθέσετε ελάχι- στο ελαιόλαδο ή βούτυρο σε φαρδύ τηγάνι (ή ακόμη και μισό – μισό για ακόμα πιο πλούσια γεύση), όπου θα σοτάρετε ωμά σπαράγγια. Μπορείτε να τους προσθέσετε λίγο λεμόνι ή/και σκόρδο, αλλά και ψιλοκομμένο μπέικον. • Τηγανητά σπαράγγια σε κουρκούτι Πρόκειται για ένα άκρως καλοκαιρινό νόστιμο και υγιεινό σνακ, που ταιριάζει άνετα σε όλα τα είδη εστιατορίων. Από gourmet παραθαλάσσιο εστιατόριο μέχρι ελληνική παραδοσιακή ταβέρ- να. Ραντίζετε ωμά σπαράγγια με λίγο λάδι και τα περνάτε από μείγμα τριμμένης φρυγανιάς και υγρής μπίρας για περισσότερη αφράτη γεύση. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά ή σε wok, ρίχνο- ντας λίγη σάλτσα σόγιας και κομματάκια κοτό- πουλου προτού τα κατεβάσετε. • Σπαράγγια ομελέτα Σοτάρετε τα σπαράγγια με λίγο ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν, προσέ- χοντας να μην αρπάξουν. Ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά με λίγο αλάτι και, όταν γίνουν, σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. • Σπαράγγια σαλάτα Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε προβρασμένα κομ- μένα σπαράγγια, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, 3 κουταλιές καλό κρασόξιδο, 1 κουταλιά λεμόνι, 1 κουταλάκι τζίντζερ, μία μικρή πρέζα ζάχαρη, και 1 κουταλάκι σκούρο σπόρο μουστάρδας. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να «τραβήξει» τα υγρά και τις γεύσεις προτού σερβίρετε. • Σπαράγγια με σος Hollandaise Μία από τις πιο κλασικές ίσως συνταγές για σπα- ράγγια είναι με τη συνοδεία της γαλλικής σος Hollandaise. Για τη σος θα χρειαστείτε 400γρ. αγελαδινό βούτυρο, δύο κρόκους αυγού, 1 κ.σ. λευκό ξίδι, 1 κ.γ. χυμό λεμόνι, 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη, προαιρετικά αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζετε τη σος αναμιγνύοντας σιγά–σιγά όλα τα υλικά, προσεκτικά, να μην «κόψει» και, αφού πήξει, τη σερβίρετε πάνω από σπαράγγια βρασμένα ή στον ατμό με λίγο λαδάκι. < Tip Το γκρουγιέρ ή γκρουέρα είναι είδος ελβε- τικού κίτρινου σκληρού τυριού Π.Ο.Π. από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα, που παίρ- νει την ονομασία του από το ομώνυμο διαμέ- ρισμα του ελβετικού καντονιού του Φριμπούρ στην Ελβετία, όπου και παράγεται.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=