Food Service τ. 139

47 Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέ- τοιο σημείο, ώστε όλα να θεωρού- νται δυνατά. Παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν καταφέρει να σημειώσουν εντυπω- σιακή πρόοδο στα εργαστήριά τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη προϊ- όντων κρέατος (λ.χ. μπιφτέκια, φι- λέτα, κιμάς ή ακόμη και μπριζόλες) που βασίζονται σε φυτικές πρώτες ύλες και συστατικά. Από το Impossible Burger 2.0 της εταιρείας Impossible Foods, η γεύση του οποίου προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό αυτήν ενός πραγματι- κού, «κρεάτινου» burger, μέχρι τον (σαν) μοσχαρίσιο κιμά της εταιρείας Beyond Meat, παρατηρείται ένας πρωτόγνωρος διαγκωνισμός για την εξέλιξη, παραπλή- σιων των κρεατικών, εναλλακτικών προϊ­ όντων. Το θέμα δεν εξαντλείται στην ικανο- ποίηση των αναγκών για την υιοθέτηση μιας περισσότερο υγιεινής διατροφής, ούτε στην ταχεία διείσδυση σε μια παρ- θένα αγορά, αλλά σύντομα ενδέχεται να λάβει διαφορετικές, περισσότερο άμεσες όσο και σημαντικές, διαστάσεις, καθώς στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το ζήτημα της επάρκειας των αποθεμάτων κρέατος σε διεθνές επίπεδο. Στοιχείο που συναρτάται με το (αυξημένο) επίπεδο κατανάλωσης κρέατος από ολοένα και περισσότερες χώρες, αλλά και με την αύ- ξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και κατ’ επέκταση την αναγκαιότητα της διατρο- φής του! Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι εναλλακτικές επιλογές κρέατος βιώνουν τη… στιγμή τους διεθνώς, χα- ρίζοντας παράλληλα στην αγορά μια 6+1 απαντήσεις σε ό,τι σκεφτόσασταν να ρωτήσετε! Σε επίπεδο διεθνούς εστιατορικής σκηνής κι αγοράς τροφοδοσίας, το 2019 θεωρείται -μέχρι τώρα- ως το έτος των εναλλακτικών λύσεων κρέατος, μιας έντονα αναδυόμενης όσο και niche αγοράς. Πόσο, όμως, αναμένεται να προσδιορίσει το μέλλον των τροφίμων; του Γιάννη Πατιά Διαφορετικό  εναλλακτικό  κρέας

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=