Food Service τ. 139

48 επεξηγηματική «ματιά» στο μέλλον του κρέατος. Προκειμένου να έχετε μια ει- κόνα αναφορικά με την τάξη μεγέθους, αρκεί να σημειωθεί πως μόνο στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, εκτρέφονται κι εν συνε- χεία θανατώνονται σε ποικίλα εργοστα- σιακά αγροκτήματα περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ζώα! Εάν σε αυτή την αριθμητική βάση προστεθούν τα μεγέθη που ισχύουν και στις υπόλοιπες χώρες διεθνώς, τότε γίνεται αντιληπτό πως η συγκεκριμένη εξίσωση είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να συνεχιστεί εσα- εί. Επιπροσθέτως, η αναγκαιότητα για την (υπερ)ένταση της ζωικής παραγωγής και κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε μια σειρά από επιπτώσεις που ταυτόχρονα έχουν κι ιδιαίτερα βαρύ τίμημα: από την αύξηση της ανθεκτικότητας των ζώων στα αντιβι- οτικά μέχρι την κλιματική αλλαγή! Για παράδειγμα, στα ζώα που εκτρέφο- νται σε εργοστασιακά αγροκτήματα λαμ- βάνει χώρα εντυπωσιακά μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, προκειμένου να περιορι- στεί η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας αρρώστιας, η οποία θα αποδεικνυόταν καταστροφική τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους καταναλωτές. Επειδή, όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού, τα βα- κτήρια που εμπεριέχονται σε αυτά, ανα- πτύσσουν έντονη αντίσταση στα ίδια τα αντιβιοτικά. Όσο για την κλιματική αλλα- γή, το αυξημένο επίπεδο κατανάλωσης κρέατος, αυτομάτως, προκαλεί ένταση στο επίπεδο της έκλυσης εκπομπών αερί- ων του θερμοκηπίου. Τα ανωτέρω, αν μη τι άλλο, συνηγο- ρούν στην αναγκαιότητα οι meatless εναλλακτικές προϊόντων κρέατος να αυ- ξήσουν την παρουσία τους στην αγορά, προκειμένου να εξισορροπήσουν τη ζή- τηση και να αποφορτίσουν τμηματικά μια αγορά που τείνει να υπερβεί τις πα- ραγωγικές της δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προπομποί και πρωτοπόροι της αγοράς των εναλλακτι- κών προϊόντων κρέατος θεωρούν πως έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τα αρνητικά (όπως εξελίσσονται) δεδομένα της εξίσωσης. Πώς; 1 Τι είναι οι εναλλακτικές προτά- σεις κρέατος; Ποια η διαφορά τους λ.χ. από τα veggie burgers; Αποτελεί γεγονός πως οι εναλλακτικές προτάσεις κρέατος δεν είναι κάτι το εντε- λώς καινούριο, από τη στιγμή κατά την οποία τα veggie burgers διατίθενται στην αγορά εδώ κι αρκετό καιρό. Ωστόσο, τα meatless προϊόντα κρέα- τος που κυκλοφορούν σήμερα διεθνώς είναι διαφορετικά και δη σε έναν σημα- ντικό βαθμό: πρόκειται για προϊόντα που έχουν παραχθεί από φυτικές πρώτες ύλες, η γεύση τους προσομοιάζει αυτή του κρέατος, είναι εύκολο να γίνουν branded και marketed προς τελικούς καταναλωτές κρέατος, αντικαθιστώντας όμως μέρος από την αγορά κρέατος που πραγματο- ποιούν οι τελευταίοι! Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων στοιχείων τα διαφο- ροποιεί αισθητά από τα veggie burgers, τα οποία με τη σειρά τους απευθύνονται πρωτίστως σε vegetarian καταναλωτές. Συμπερασματικά, τα veggie burgers θε- ωρούνται ως niche προϊοντική αγορά που απευθύνεται -σχεδόν αποκλειστικά- στους vegetarians, σε αντίθεση με τους παραγω- γούς εναλλακτικών του κρέατος προϊό- ντων, που θεωρούν πως αυτά θα καταφέ- ρουν να… βρουν τον δρόμο τους προς το πιάτο ή το τραπέζι κάθε καταναλωτή! INSIDE STORY

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=