Food Service τ. 140

17 Ζαπάντη, η οποία ανέκαθεν επιθυμού- σε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα συγκεντρώνονταν φίλοι κι όπου την ίδια στιγμή θα λάμβανε χώρα μια σειρά από ευχάριστες στιγμές κι αναρίθμητα γαστρονομικά «ταξίδια». Το όνειρο έγινε πράξη το καλοκαίρι του 2006, όταν κι εγκαινίασαν τη λειτουργία του εστιατο- ρίου «Όπως Παλιά», το οποίο βρίσκεται στη Σκάλα, ένα από τα πλέον τουριστικά ανεπτυγμένα σημεία του μεγαλύτερου σε έκταση από τα Επτάνησα νησιού και δη στον δρόμο που το συνδέει με τον Πόρο, όπου εδρεύει το μεγαλύτερο λι- μάνι της Κεφαλονιάς. Αγάπη για τη φύση και τα προϊόντα της! Τα παιδιά της οικογένειας, ο Πα- ναγιώτης κι ο Νίκος, μπορεί να προ- σθέτουν κέφι, εξωστρέφεια, σύγχρονο touch στις δημιουργίες της κουζίνας, καθώς επίσης και προσωπική φροντί- δα κάθε πελάτη ξεχωριστά, εντούτοις βαδίζουν στα χνάρια των γονιών τους, σχετικά με την ηθική διάσταση της εν γένει λειτουργίας του εστιατορίου. Ταυτόχρονα κληρονόμησαν και συνεχί- ζουν να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλ- μού την αγάπη για τη φύση και τα… γεννήματά της. Όχι, όμως, απλώς παρα- τηρώντας μακρόθεν κι επιλέγοντας αφ’ υψηλού, αλλά ακολουθώντας μια hands on λογική. «Ανέκαθεν ο πατέρας μου δι- ακρινόταν από το ενδιαφέρον του για τη φύση, το οποίο μετέτρεψε σε πράξη, καλ- λιεργώντας διάφορα ζαρζαβατικά. Στην αρχή για οικιακή χρήση, ενώ μοιραζόταν τους καρπούς των χωραφιών με φίλους και γνωστούς. Με την έναρξη της λειτουρ- γίας του εστιατορίου, σκεφτήκαμε πως θα ήταν μια αρκούντως θετική εμπειρία κι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν ένα μέρος των καθημερινών γευστικών δημιουργιών της κουζίνας μας στηριζόταν σε ζαρζα- βατικά και λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, βλήτα κ.ά.) που προέρχονταν αποκλειστικά από δικές μας, απόλυτα φυσικές καλλιέργειες. Παράλληλα, αξιοποιούμε και τα φρού- τα εποχής (λ.χ. σταφύλια, σύκα, πεπόνια, καρπούζια, φράουλες) που σερβίρουμε στο μαγαζί, ενώ διαθέτουμε και δικό μας παρθένο ελαιόλαδο. Πρόκειται για καλ- λιέργειες που προϋποθέτουν προσωπική ενασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κόπο, χρόνο και φροντίδα, ωστόσο σε ωθούν στην υιοθέτηση ενός πιο φυσι- κού όσο και υγιεινού τρόπου ζωής. Κάτι που προσπαθούμε να εισάγουμε και στο μενού μας με τα πιάτα που δημιουργού- με. Στηρίζουμε τους τοπικούς μας παρα- γωγούς και τα αντίστοιχα προϊόντα, ώστε το γευστικό… ταξίδι των πελατών μας να είναι αυθεντικά ελληνικό και κεφαλλο- νίτικο. Κάτι, το οποίο αναγνωρίζεται κι εκτιμάται από μέρους της πελατείας μας, η οποία απαρτίζεται κυρίως από Βρετα- νούς, Έλληνες κι Ιταλούς, δίχως βέβαια να λείπουν κι εκπρόσωποι από άλλες εθνι- κότητες» , εξηγεί ο Παναγιώτης, ο οποί- ος εκτελεί χρέη σεφ στο οικογενειακό εστιατόριο. “Όταν ρωτώ τους πελάτες «Πώς ήταν το γεύμα σας;» προσμένω το χαμόγελο κι η «λάμψη» στο πρόσωπό τους να… τα λένε όλα!”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=