Food Service τ. 140

28 Espresso freddo ή cappuccino freddo, ristretto ή lungo, ελληνικός ή φίλ- τρου, σε οποιαδήποτε μορφή του, ο καφές αποτελεί, τα τελευταία χρό- νια, το εθνικό μας ρόφημα. Κατά μέσο όρο, κάθε Έλληνας πίνει 510 κούπες καφέ ετησίως, πολλές εκ των οποί- ων καταναλώνονται εκτός σπιτιού, είτε σε καφετέριες ή… στο χέρι, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ ανά τον κόσμο. Για του λόγου το ασφαλές, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, το 40% της ποσότητας καφέ που πίνουν ετησίως οι Έλληνες καταναλώνεται εκτός σπιτιού και κοστίζει 3 δις ευρώ! Προκύπτει, ακόμα, ότι ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή των Ελλήνων σε ποσοστό 32%, ακολουθεί ο στιγμιαίος με 30%, ο espresso κι ο κα- φές φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα. Στην εποχή μας, πάντως, ο καταναλω- τής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφο- ρετικά είδη καφέ, πέρα από τα πιο δημο- φιλή, όπως είναι ο ελληνικός, ο στιγμιαί- ος, ο espresso, ο cappuccino, ο espresso freddo κι ο cappuccino freddo. Τύποι κα- φέ, όπως ο ristretto (έντονος σκούρος καφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με τον espresso) κι ο lungo (ήπιος σε ένταση καφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη), ολοένα και κερδίζουν το ελληνικό κοινό. Για τους «ψαγμένους» υπάρχει κι ο κα- φέ Americano (διπλός espresso με καυ- τό νερό) κι ο macchiato (espresso με λί- γο αφρόγαλα). Πολλές είναι οι επιλογές και για όσους θέλουν να συνοδεύουν τον καφέ τους με γάλα: café latte (διπλός espresso με μεγάλη ποσότητα ζεστού γά- λακτος), mocha (διπλός espresso με ζεστή σοκολάτα και γάλα), affogato (espresso, μονός ή διπλός, με παγωτό βανίλια). Οι βασικές ποικιλίες Αν και μέχρι πρότινος αποτελούσαν άγνωστες έννοιες, τα τελευταία χρόνια, οι λέξεις Robusta, Arabica και Liberica έχουν ενταχθεί στο λεξιλόγιο όσων προτιμούν τον espresso, καθώς αποτελούν τις βα- σικές ποικιλίες του. Αν και υπάρχουν πε- ρισσότερα από 25 διαφορετικά είδη δέ- ντρων, δύο από αυτά είναι εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, το coffea Arabica και το coffea Canephora ή Robusta. Η τρίτη ποικιλία καφέ, το coffea Liberica, είναι μικρότερης εμπορικής σημασίας, ωστόσο αρκετά διαδεδομένη. Η ποικιλία Arabica αποτελεί περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Εμφανίστηκε αρχικά στην Αιθιοπία, ενώ πλέον καλλιεργείται στην Αραβική χερσό- Με γάλα Ή χωρίς, παγωμένος Ή καυτός, βαρύς Ή ελαφρύς, αλλά πάντα αρωματικός και απολαυστικός, ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής μας. της Γιάννας Αλεξίου Πάμε για καφέ; ΚΑΦΕΣ + ΓΑΛΑ 69% των ανθρώπων πίνουν καφέ μόνο και μόνο για τη γεύση του.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=