Food Service τ. 142

Το 2019 ήταν η χρονιά των plant based γευμάτων. Οι vegan επιλογές αυξήθηκαν παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα εστια- τόρια, στα fast food κ.λπ . Γενικά, όπου σερβίρεται κάποια μορφή γεύματος, έκανε την εμφάνισή της και μια vegan εκδοχή. Η πρόθεση των καταναλωτών για vegan τρόφιμα και πιάτα είναι διαρκώς αυ- ξανόμενη κι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά το κοινό που επιλέγει αυστηρά αυτή τη δι- ατροφή. Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να προσέξει και να ζυγίσει κάθε επιχείρηση εστίασης. Το κοινό των λεγόμενων flexitarians είναι αυτό που αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2020. Πρόκειται για ανθρώ- πους που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν 100% την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, θέλουν όμως να τα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό και να εντάξουν περισσό- τερα φυτικά γεύματα στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτή είναι μια τάση που έρχεται από το εξωτερικό και γνωρίζει άνθηση και στην Ελλάδα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας η συγκεκριμένη διατροφή έχει έτσι κι αλλιώς γερές βάσεις. Η μεσο- γειακή διατροφή, που πλέον είναι διάσημη διεθνώς, περιέχει κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα, λευκό δύο και τις υπόλοιπες μέρες γεύματα που βασίζονται σε όσπρια και λαχανικά. Πρόκειται για μια παράμετρο ιδιαίτερα σημαντική που μπορεί με πολύ απλό τρόπο να «λύσει» τα χέρια μιας επαγ- γελματικής κουζίνας και δίνει τη δυνατότητα προσφοράς vegan πιάτων, ακολουθώντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Ήδη πολλά εστιατόρια έχουν αντιληφθεί αυτή την τάση και προσφέρουν αρκετές vegan επιλογές στους πελάτες τους. Μάλι- στα, σε πρόσφατη έρευνα του ταξιδιωτικού πρακτορείου Hayes & Jarvis, η οποία βασί- στηκε σε κριτικές του Tripadvisor, η Αθήνα είναι στο τοπ 10 των vegan friendly πόλεων διεθνώς! Η δύναμη της παράδοσης Ωστόσο, σε συνομιλίες που είχαμε με αν- θρώπους που ακολουθούν τη vegan διατρο- φή μας είπαν πως αυτό που τους «λείπει» όταν βγαίνουν έξω για φαγητό δεν είναι κάποιο εξεζητημένο χορτοφαγικό πιάτο, αλ- λά τα παραδοσιακά. «Σπάνια θα βρω καλό κλασικό μαγειρευτό φαγητό, ένα λαδερό, όπως φασολάκια, μπριάμ ή φακές», μας είπε κάποιος χαρακτηριστικά. Η Ελληνική κουζί- να βρίθει από συνταγές με λαδερά φαγητά κι η ένταξη στο μενού κάποιων εξ αυτών αποτελεί μια παραδοσιακή, γευστική κι εύ- κολη λύση, για να αποκτήσει ένα εστιατόριο vegan επιλογές στον κατάλογό του. Το σημαντικό είναι αυτά τα πιάτα να μην περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα, ούτε καν στο γαρνίρισμά τους, και να έχουν την επισήμανση vegan, ώστε να μπορεί να τα επιλέξει άφοβα ο πελάτης που ακολουθεί Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΤΟ VEGAN ΚΟΙΝΟ ΧΩΡΙΣ VEGAN ΠΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ… PLANT BASED ΠΙΑΤΑ του Γιάννη Αποστολόπουλου 61

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=