Food Service τ. 144

21 Ο κλάδος της εστίασης περνάει μία από τις χειρότερες στιγμές, αν όχι τη χειρότερη, στην πρόσφατη ιστο- ρία του, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εστίαση είχε ήδη δεχθεί πλήγμα τον περασμένο χει- μώνα, με τον αντικαπνιστικό νόμο και τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα καταστήματα. Και την ώρα που άνοι- γε ο καιρός κι όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν να κάνουν το rebound με τα τραπέζια έξω, μια και δεν θα αποτελού- σαν πρόβλημα πλέον τα αντικαπνιστικά μέτρα, ξέσπασε η πανδημία. Τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά για δύο μήνες, για να ξαναλει- τουργήσουν τον Μάιο. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι μέχρι και σήμερα τα προβλή- ματα, αντί να φθίνουν, διογκώνονται. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφερε και δεύτερο lockdown, παρά τις κυβερνητι- κές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Ούτως ή άλλως, η εστίαση, ακόμη κι όταν λειτουργεί, βρίσκεται αντιμέτω- πη με αυστηρά μέτρα, με περιορισμένο ωράριο και με πλαφόν στα άτομα ανά τραπέζι, ανάλογα με το επίπεδο συνα- γερμού κάθε περιοχής. Παράλληλα, το προσωπικό πρέπει να φοράει συνεχώς μάσκα, για να προστατεύεται τόσο το ίδιο, όσο κι οι πελάτες του καταστήμα- τος. Ενδεικτικό, πάντως, του πώς αντιμε- τωπίζεται η εστίαση είναι οι δηλώσεις που έκανε στις αρχές Οκτωβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιά- δης, σε τηλεοπτικό κανάλι, όπου υπο- στήριξε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν στις 10 το βράδυ κι όχι στις 12, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις αντίστοιχες πρακτικές σε Ολλανδία και Βέλγιο. «Όσο νωρίτερα κλείνεις τα κέντρα, τόσο μειώνεις την κοινωνική κινητικότητα. Στόχος των μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινη- τικότητα» , είχε τονίσει. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, οπότε έπειτα από δύο ημέρες ο κ. Γεωργιά- δης δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα νέου lockdown κι αλλαγών στη λειτουργία της εστίασης. Είναι αναμφισβήτητο πως απαιτού- νται κινήσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, δεν θα ήταν άδικο ή παράλογο να πούμε πως όλη αυτή η τακτική αφορά ημίμετρα, και για αυτό τον λόγο, άλλωστε, η νόσος εξαπλώνεται προοδευτικά και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα στο χειμώνα, όταν θα έρθουν με δριμύτητα κι οι εποχικές ιώσεις. Τουρισμός κι εστί- αση κατέγραψαν απώλειες άνω του 80% την άνοιξη, ενώ και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων ο τζίρος ήταν σημαντικά χαμηλότερος. Τίποτα δεν αποκλείει πως μπορεί να υπάρξει και τρίτο lockdown κι ακόμη κι αν δεν είναι καθολικό, η εστίαση θα βρεθεί και πάλι στο επίκε- ντρο. Η κυβέρνηση, θέλοντας να αντιμετω- πίσει τα προβλήματα στην οικονομία, προχώρησε στη θέσπιση μέτρων για τη στήριξή της, που πάντως, σύμφωνα με τα σωματεία που εκπροσωπούν τον κλάδο, δεν είναι αρκετά, για να εξισορ- ροπήσουν την κατάσταση. Τον περα- σμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, εξήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, πολλά εκ των οποίων αφο- ρούν άμεσα και την εστίαση. Κατόπιν, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Στα- ϊκούρας, και Εργασίας, Γιάννης Βρού- τσης, προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων και τα παρουσίασαν αναλυ- τικά. Κάποια από αυτά απευθύνονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, ενώ ορι- σμένα αφορούν τη στήριξη των επιχει- ρήσεων, κι ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Τα μέτρα ενίσχυσης κρίνονται από πολλές πλευρές ανεπαρκή, καθώς «συνδυάζονται» με τα περιοριστικά μέτρα”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=