Food Service τ. 144

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες κι επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τους Δήμους, με νομοθετική ρύθ- μιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, τα χρέη αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 δόσεις. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέ- χεια κι άλλων αποφάσεων στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της Αυ- τοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι με από- φαση του υπουργού Εσωτερικών, οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, τα καταστή- ματα κι οι επαγγελματίες των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί την περίοδο της καραντίνας, δεν θα πληρώσουν δη- μοτικά τέλη. Άλλωστε, για τον λόγο αυ- τό, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε έκτακτη επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, για να καλύψουν τις απώλειες από δημοτικά τέλη που δεν θα εισπραχθούν την περίοδο της καραντίνας. Τα προβλήματα κι ο δύσκολος χειμώνας Παράγοντες και φορείς της αγοράς εκτι- μούν πως ναι μεν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δίνουν μια «ανάσα», ωστό- σο αφενός δεν επαρκούν αφετέρου «συνδυάζονται» με τα περιοριστικά μέ- τρα, που στερούν έσοδα από τις επιχει- ρήσεις εστίασης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟ- ΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστια- τορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα enikos.gr , σημειώνει ότι «Για πρώτη φορά τίθεται περιορισμός ωραρίου, ανεξαρτήτως επιπέδου επικινδυ- νότητας, δηλαδή ακόμη κι εκεί που υπάρ- χει επίπεδο ετοιμότητας ή απλή επιτήρηση. Υπάρχουν 15-20 νομοί με περιοχές που ήταν στην πράσινη ζώνη, με ήπιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, όπου οι επιχειρή- σεις εστίασης λειτουργούσαν με ελεύθερο ωράριο και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και τώρα θα κλείνουν στη 1 το βράδυ. Στην ουσία, πρόκειται για περιορισμό του ωραρίου τους. Ο κλάδος μπαίνει σε νέα προβλήματα. Κι όλα αυτά, όταν το β’ τρίμηνο, ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί πτώση τζίρου της τάξεως του 60%, ενώ σε επιμέρους κλάδους, όπως τα κτήματα, και οι χώροι δεξιώσεων και άλλων εκδηλώσεων, υπάρχει καθίζηση, με πτώση πάνω από 90%, αφού στην ουσία δεν λειτουργούν». Όλα τα παραπάνω, να τονίσουμε, προτού επιβληθεί το νέο lockdown και προτού ανακοινωθεί πως η εστίαση θα παρέμενε κλειστή και μέσα στις Γιορτές. Παρομοίως, κι ο πρόεδρος της Ένω- σης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, δήλωνε ότι «υπάρ- χει μια δυσκολία στη λειτουργία των επι- χειρήσεων εστίασης στην Αττική, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο 3» και πρό- σθεσε ότι «καλύτερες ημέρες δεν βλέπουμε να έρχονται άμεσα, από τη στιγμή που συ- νολικά η εστίαση έχει υποστεί πτώση της τάξεως του 25-30% από το τέλος Μαΐου έως σήμερα, ενώ η καθίζηση είναι μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας». «Καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, όπως το ότι πολ- λοί ιδιοκτήτες αρνούνται να μειώσουν τα ενοίκια στους μισθωτές – επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ κάποια προγράμματα επι- χορήγησης δεν θα βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της εστίασης. Ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκο- λος», υποστήριξε ο κ. Δαβερώνης. Τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ήρ- θε να… ολοκληρώσει η καραντίνα της 7ης Νοεμβρίου, που κατέληξε επίσης να συμπληρώσει δύο μήνες. Οι επι- χειρήσεις εστίασης είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν στήριξη, για να επιβι- ώσουν, ακόμη κι αυτές που ίσως δεν το φαντάζονταν. Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε πως, αρκετές φορές, η συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης, ιδίως μέσω ΕΣΠΑ, απαιτούν τη βοήθεια ειδικών. Αυτό δεν θα πρέπει να απο- τελεί ανασταλτικό παράγοντα για την απόφαση συμμετοχής, γιατί όπως και να έχει, οποιοδήποτε ποσό που μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρη- σης είναι σημαντικό. Επίσης, καλό είναι να ρυθμίζεται όποια οφειλή μπορεί να πληρωθεί με πίστωση χρόνου, ενώ κρί- νεται απαραίτητο να γίνεται χρήση των ευνοϊκών μέτρων, εφόσον είναι εφικτό. < “Φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021” 25

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=