Food Service τ. 144

69 Η πανδημία, πέραν όλων των σοβα- ρών προβλημάτων που έχει προκα- λέσει στην εστίαση, έχει επηρεάσει καταλυτικά και το design των εστι- ατορίων. Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί που επι- βάλλονται κι απαιτούν νέα κατανομή των -λιγότερων- τραπεζοκαθισμάτων ή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται, είναι κι η ανάγκη να αι- σθάνονται ασφαλείς οι πελάτες και να προστατεύεται επαρκώς το προσωπικό. Ο λόγος, ότι τυχόν κρούσμα σημαίνει πρωτίστως κίνδυνο για την υγεία όλων στο κατάστημα και δευτερευόντως οδη- γεί και σε προσωρινό «λουκέτο». Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις εστίασης είναι σε έναν βαθμό πιο τυχερές από άλ- λες χώρες, γιατί διαθέτουν το προνόμιο των τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς χώρους. Τραπέζια σε εξωτερικούς χώ- ρους υπάρχουν πια και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, κάτι που δεν ήταν καθόλου σύνηθες προτού ξεσπάσει η πανδημία. Επίσης, και στις ΗΠΑ, ένα με- γάλο ποσοστό εστιατορίων «επεκτάθηκε» σε εξωτερικούς χώρους, για να δεχθεί την πελατεία του. Διεθνώς έχει διαπιστω- θεί ότι οι πελάτες αισθάνονται πιο ασφα- λείς, όταν βρίσκονται σε τραπέζια έξω και σε απόσταση από τους υπόλοιπους θαμώνες. Τραπεζάκια έξω και τον χειμώνα Το θετικό ήταν πως το φθινόπωρο φέτος στην Ελλάδα έκανε αρκετά καλό καιρό και μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου μπορούσε κανείς να καθίσει εύκολα έξω, ακόμα και τις βραδινές ώρες. Οι θερμο- κρασίες ωστόσο μειώθηκαν κι ένα καλό ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν τα εστιατόρια τους χειμερινούς μήνες και αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους εξωτερικούς χώ- ρους, παρά το κρύο. Λύσεις θέρμανσης εξωτερικών χώρων υπάρχουν, όμως ο χώρος δεν πρέπει να κλείνεται με πλα- στικά φύλλα ή άλλα υλικά, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι εφάμιλλος με αυτόν στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει πρόβλεψη για την επαρκή προστασία των πελατών από τη βροχή. Μία πρόταση είναι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να τοποθετηθούν φυτά γύ- ρω από τον εξωτερικό χώρο, αντί άλλης κάλυψης. Το πράσινο θα παρέχει προ- στασία σε έναν βαθμό από τον άνεμο και θα επιτρέπει τη δημιουργία μικροκλίμα- τος στον χώρο, με πιο ανεκτές θερμοκρα- σίες, χωρίς να ακυρώνει την ανανέωση του αέρα. Το take away ήρθε για να μείνει Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέ- λιξη και τα κρούσματα να αυξάνονται αλματωδώς, ιδίως στα αστικά κέντρα, είναι σίγουρο πως πολλοί άνθρωποι τον χειμώνα θα αποφεύγουν να βγαίνουν έξω, για να δειπνήσουν. Δεν θα πάψουν, όμως, να έχουν κοινωνικές σχέσεις. Το delivery και το take away θα πάρουν ακό- μη μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως έχει γραφτεί κι αναλυτικότερα και σε άλλα ρεπορτάζ κι αφιερώματα του παρόντος τεύχους. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες επηρε- άζουν και τον εσωτερικό χώρο των εστι- ατορίων. Για την παραλαβή, θα πρέπει να υπάρχει χώρος αναμονής για τους πελάτες, χωρίς να επηρεάζονται οι άλ- λοι θαμώνες που βρίσκονται εντός του καταστήματος. Ιδανική λύση είναι η πα- ράδοση να μπορεί να γίνεται από μπαρ ή παράθυρο, με τον πελάτη να μην ει- σέρχεται καν στο κατάστημα. Μία ακόμη λύση είναι και το drive through, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε μεγάλες αλυσίδες και στη χώρα μας, με την παράδοση να γίνε- ται κατευθείαν στο όχημα του πελάτη. Αλλαγές εντός του καταστήματος Τέλος, οι σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει λόγω κορωνοϊού είναι εντός των καταστημάτων εστίασης. Όπως προ- αναφέρθηκε, τα περιοριστικά μέτρα επέ- βαλλαν ούτως ή άλλως την τοποθέτηση λιγότερων τραπεζιών εντός των κατα- στημάτων. Το μέτρο αυτό, αν κι εύλογο κι ευνόητο, δυστυχώς, στα μικρότερα «Οι δράσεις για την εκμετάλλευση των εξωτερικών χώρων και τον χειμώνα μπορεί να αποβούν σωτήριες»

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=