Food Service τ. 145

64 TRENDS Το μέλλον της βιομηχανίας μαζικής εστίασης προμηνύεται δύσκολο. Η ζήτηση για τρόφιμα πρώτης ανάγκης αυξάνεται, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. Την απάντηση έρχονται να δώσουν τα πολυσυζητημένα βρώσιμα έντομα. Πόσο ανοιχτοί είναι οι καταναλωτές και πόσο έτοιμες οι επιχειρήσεις να τα υποδεχθούν; Του Κωνσταντίνου Νάσιου Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ O Jan Smeet, ένας από τους πιο έμπειρους αναλυτές του Food & Beverage παγκοσμίως, στην τελευ- ταία του συνέντευξη πραγματοποί- ησε προβλέψεις για το μέλλον του κλάδου. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει, η εξοικονόμηση πόρων, η στροφή σε λιγότερο αλλά ποιοτικότερο ψά- ρι και κρέας και η εξεύρεση εναλλα- κτικών λύσεων ώστε να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της ανθρωπότητας για πρωτεΐνη απο- τελούν τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης. Ήδη από το 2009 ο Πα- γκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γε- ωργίας υπολογίζει πως, με βάση την αύ- ξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050, η συνολική παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%. Ωστόσο, η προαναφερθείσα πληθυσμιακή αύξη- ση και η περιβαλλοντική υποβάθμιση που απαιτείται για την παραγωγή ζωι- κών πρωτεϊνών κάνουν απαραίτητη τη μετάβαση σε μια διατροφή που θα βασί- ζεται σε περισσότερη φυτική παρά ζωική πρωτεΐνη. Σήμερα, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 113 χώρες περιλαμβάνουν τα βρώσιμα έντομα στη διατροφή τους. Παρ’ όλο που σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης θεωρεί λογική την κατανάλωση εντόμων, δεν υπάρχει η ίδια αποδοχή στις Δυτικές κοινωνίες.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=