Food Service τ. 146

67 Η απόλαυση που προσφέρει η γου- λιά ενός κρασιού μεγιστοποιείται όταν τα στάδια της γευσιγνωσίας ακολουθηθούν ορθά. Είναι ουσια- στικά η διαδικασία αυτή η οποία θα βοηθήσει το κρασί να ξεκλειδώσει τα μυστικά του και τους δοκιμαστές του να το αξιολογήσουν ολοκληρω- μένα. Οι συνθήκες της γευσιγνωσίας διασφαλίζουν το ορθό αποτέλεσμα Προτού αναλυθούν τα στάδια της γευ- σιγνωσίας ενός κρασιού, θεωρείται ανα- γκαίο να καθοριστούν οι συνθήκες που πρέπει να επικρατούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αρχικά, ο χώρος δο- κιμής των κρασιών θα πρέπει να μην επηρεάζεται από οσμές και θορύβους, να διαθέτει άπλετο φωτισμό ουδέτερου χρώματος και σταθερή θερμοκρασία γύ- ρω στους 20 βαθμούς. Οι δοκιμαστές χρειάζεται να γεύονται τα κρασιά καθή- μενοι – και σε καμία περίπτωση όρθιοι. Είναι σημαντικό, επίσης, η γεύση τους να είναι καθαρή αποφεύγοντας να έχουν καταναλώσει προηγουμένως καπνό, κα- φέ και τσίχλα ή να έχουν χρησιμοποιή- σει οδοντόπαστα. Καλό είναι, ακόμη, να μη φορούν βαριά αρώματα. Μεγάλη βαρύτητα για τη διαδικασία διαδραματίζει το ποτήρι γευσιγνωσίας, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή «του- λίπα», το κολονάτο ποτήρι κρασιού από διάφανο γυαλί χωρίς σκαλίσματα, ελέγ- χοντας να είναι καθαρό και απαλλαγμέ- νο από τυχόν ξένες οσμές. Τέλος είναι βασικό για τους δοκιμα- στές να κρατούν το ποτήρι μόνο από το «πόδι» του, ώστε να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία του κρασιού. Ζεστό ή κρύο κρασί; Κάθε κρασί, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, σερβίρεται σε δια- φορετική θερμοκρασία. Ιδανικά οι θερ- μοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών είναι οι εξής ανά είδος: l 5-7 ο C για τα αφρώδη ενώ για τα champagne αυξάνεται στους 9 ο C, «“Μεγάλη βαρύτητα για τη διαδικασία διαδραματίζει το ποτήρι γευσιγνωσίας, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή “τουλίπα”»

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=