Food Service τ. 149

30 ΡΕΠΟΡΤΑΖ φίμων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται από τις επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση. Άλλωστε και οι ίδιοι οι καταναλωτές αναμένουν πλέον μια διαφοροποιημένη και αυστηρότερη προ- σέγγιση στην ασφάλεια και στους κανονι- σμούς που αφορούν τα τρόφιμα και την εφοδιαστική αλυσίδα. Με το πέρασμα των ετών, η βιομηχα- νία τροφίμων έχει αναπτύξει πολλούς τρόπους για την προστασία της δημό- σιας υγείας. Όμως, πέρα από τους κανο- νισμούς που έχει θεσπίσει, αγκαλιάζει πλέον δυναμικά και την τεχνολογία και τη χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων λογισμικού, που είναι σε θέση να διασφα- λίσουν μια πιο διάφανη αλυσίδα εφοδια- σμού τροφίμων αλλά και μια πιο βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω του εξορθολογισμού πλήθους διαδικασιών. Πρώτα η ασφάλεια! Η προτίμηση και ζήτηση των κατανα- λωτών για αυστηρότερους όρους στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων είναι ουσιαστικά και ο νούμερο ένα πα- ράγοντας που ορίζει τις πιο πρόσφατες επιμέρους τάσεις στη βιομηχανία των τροφίμων. Ο κλάδος στοχεύει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των καταναλωτών, αν και η παγκόσμια κοινότητα βλέπει το οριστικό τέλος της πανδημίας να πλησιάζει και έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν στοι- χεία που να στηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφίμων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις παραμένουν σε επαγρύπνηση, αφού η πανδημία έχει τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων για τις επιχειρήσεις του κλά- δου και έχει τονώσει τη ζήτηση για τρό- φιμα υγιεινά και με σαφή πρότυπα ασφα- λείας. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τέτοιου είδους θέματα μοιραία καθιστά την ασφάλεια πρώτη προτεραιότητα. Η βιωσιμότητα ο μόνος δρόμος προς την επιβίωση Η βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια με- τατρέπεται σε κάτι σαν λέξη-κλειδί όταν κάνουμε λόγο για τάσεις σε διάφορους κλάδους. Από τη βιομηχανία της μόδας ή την αρχιτεκτονική ως και τη βιομηχανία τροφίμων, η περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους κρίνεται απαραίτητη. Η εξεύρεση τρόπων για να γίνει ο κλά- δος πιο βιώσιμος, ενόσω ο κόσμος αντι- μετωπίζει τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, οδηγεί τις επι- χειρήσεις τροφίμων στην ανάπτυξη συ- στημάτων που θα μειώσουν την ανάγκη συλλογής υλικών από φυσικούς πόρους, σε κάθε περίπτωση χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον ή η επισιτιστική ασφάλεια. Σήμερα οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν την πορεία, την ιστορία ενός προϊόντος που φτάνει στο σπίτι τους, και ιδιαίτερα τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων τους, καθώς θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι διατροφικές τους επιλο- γές είναι βιώσιμες. Θέλουν να κάνουν επιλογές που θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργικότητα του εφοδιαστικού τροφικού συστήματος στο σήμερα και στις ανάγκες του πα- ρόντος, χωρίς όμως να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι βιώσιμο, ένα σύστημα πρέπει να είναι αποτελε- σματικό και να χρησιμοποιεί πόρους με σύνεση. Η διαφάνεια, η ασφάλεια και η βιωσι- μότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τρο- φίμων είναι σημαντικοί παράγοντες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους κα- “H βιομηχανία τροφίμων έχει αναπτύξει πολλούς τρόπους για την προστασία της δημόσιας υγείας.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=